Den globala produktionen av sojabönor spås stiga med åtta procent

Den globala produktionen av sojabönor bedöms nå en rekordnivå om 364 miljoner ton för skördeåret 2020/2021 sade International Grains Council på torsdagen. I samma uttalande spådde IGC även rekordstora skördar av majs och vete för skördeåret 2020/2021. Detta skulle i sådant fall leda till den första ökningen av de globala spannmålslagren på fyra år.

Odling av sojabönor

Rekord i global produktion av sojabönor skulle åtföljas av rekordstor export, så att sojabönlagret skulle stiga med bara 1 miljon ton. Brasilien beräknas se en rekordskörd för andra året i rad. IGC:s prognos för Brasilien, 129,4 miljoner ton, är något mindre än USDA: senaste uppskattning på 131 miljoner ton. USDA säger att den amerikanska grödan kommer att uppgå till 112 miljoner ton.

Dessa uppskattningar av den amerikanska grödan baseras på jordbrukarnas planeringsintentioner i början av mars. Sedan dess har sojabönspriserna stärkts. Råvaruhandlare förväntar sig att det amerikanska jordbruksverkets rapport för juni kommer att visa en ökning med 1,2 miljoner tunnland i sojabönplanteringar till 84,7 miljoner tunnland, vilket kan öka sojabönskörden med 1,5 miljoner ton. USDA planerar att släppa arealrapporten på tisdag.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top