Följ oss

Nyheter

Chicagobörsen stänger ned handeln med råvaror

Publicerat

den

Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile ExchangeChicagobörsen stänger ned handeln med råvaror, men det är inte fullt så allvarligt som det verkar. CME Group som äger råvarubörserna CME, CBOT och NYMEX i Chicago och New York, stänger ned större delen av den handel som sker i de så kallade groparna, den så kallade golvhandeln, den 2 juli 2015. Däremot kommer groparna för optionshandeln och för det omåttligt populära terminskontraktet på S&P 500-indexet att vara kvar tillsvidare. Från och med september kommer all golvhandel att samlas i Financial Room i CMEs lokaler vid Jackson och LaSalle i Chicago.

Groparna för terminerna på aktieindex, samt för DJIA ($10)- och NASDAQ 100-optionerna kommer att stängas efter det att kontrakten som har förfallodatum den 19 juni 2015 löpt ut. CME Group säger att företaget har för avsikt att erbjuda platser för de handlare som vill handla elektroniskt efter detta.

En era går mot sitt slut

Att CME, som startade redan 1848, väljer att stänga ned golvhandeln innebär att en era är över. Den intensiva handeln där mäklarna inte hörde vad motparten sade utan var tvungna att kommunicera med handsignaler kommer nu nästan att helt upphöra. Att CME har tagit detta beslut beror på att den terminshandel som sker i groparna numera endast utgör en marginell andel av den totala handeln, cirka 1 procent. Under de senaste två decennierna, sedan CME införde det elektroniska handelssystemet Globex 1992, har handeln migrerat från golven till datorerna. Detta till trots har hundratals handlare valt att fortsätta handla ansikte mot ansikte vid Chicagobörsens olika handelsgropar där de har handlat allt från levande boskap till majs. Faktum är att flera av golvhandlarna har protesterat in i det sista mot att CME ville stänga handeln i groparna, och de gjorde till och med ett misslyckat försök att stämma företaget 2012 i syfte att hindre de nya reglerna från att införas.

Eddie Murphy och apelsinjuicen

Den klassiska filmen ”Trading Places” i vilken Eddie Murphy och Dan Aykroyd utsätts för en komplott när de två delägarna Randolph och Mortimer Duke försöker ta kontroll över marknaden för frusen koncentrerad apelsinjuice spelades till stor del in på ett av de tidigare handelsgolven vid New York Board of Trade. Filmen gav senare även namn till en ny lag, The Eddie Murphy Rule, som behandlar insideraktiviteter på råvarumarknaden. ICE, Intercontinental Exchange, köpte NYBOT, New Yorks äldsta råvarubörs, år 2007 och stängde handelsgolvet 2012.

I dag förekommer golvhandel endast på ett fåtal börser runt om i världen. New York Stock Exchange och dess berömda Wall Street-byggnad är en av de få undantagen i USA, en marknad där större delen av handeln sker elektroniskt. I Europa har LME, London Metal Exchange, det sista kvarvarande handelsgolvet där det sker avslut.

Redan elektroniskt

Möjligheten till fortsatt golvhandel blev ett förhandlingsverktyg 2007 när CME uppköpsbud på New York Board of Trade utmanades av ICE. De råvaruhandlare som lobbade mot ICE fick av CME höra att företaget förstod vikten av golvhandeln, att denna var hjärtat i börsens verksamhet och att den skulle hållas öppen. Till slut kom emellertid tidpunkten när golvhandeln inte gav CME något mervärde utan istället bara kostade företaget pengar.

CMEs beslutet påverkar ett stort antal produkter inklusive kontrakt kopplade till metaller, energi- och jordbruksprodukter.

Nyheter

Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt

Publicerat

den

Vågor på strand

Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.

El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).

Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.

Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.

– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.

El Niño var ännu starkare tidigare under historien

Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.

– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.

Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.

– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.

Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”

Fortsätt läsa

Nyheter

Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld

Publicerat

den

Olika råvaror

Darwei Kung, förvaltare för råvaror på DWS i New York, delar sina tankar om olika råvaror inför 2025. Här är en sammanfattning av vad han säger om de olika sektorerna:

Guld och andra ädelmetaller

  • Guld förväntas ha en fortsatt uppgång, även om prisökningarna inte blir lika skarpa som 2024. Starka faktorer inkluderar:
    • Fortsatt centralbanksuppköp.
    • Geopolitiska osäkerheter som driver behovet av hedging.
    • Ökad global penningmängd, särskilt från Kina, vilket kan stödja guldpriset.
  • Silver har potential tack vare dess dubbla roll som industriell och ädelmetall. Ökade investeringar i elektrifiering och alternativ energi kan gynna silver.
  • PGM-metaller (platina, palladium) har sett ökad efterfrågan kopplat till förnyat intresse för konventionella förbränningsmotorer.

Olja

  • Första halvåret 2025: Möjligt prisuppsving på grund av striktare sanktionspolitik från USA gentemot Iran.
  • Andra halvåret 2025: Risk för nedgång om ökat utbud från OPEC+ möter efterfrågan. En eventuell ekonomisk stimulans från Kina kan dock ge ett oväntat lyft för efterfrågan.

Industrimetaller

  • Koppar och järnmalm kan få stöd om Kinas regering ökar sina infrastruktursatsningar. Koppar ses som särskilt intressant på grund av begränsat utbud och störningar i produktionen globalt.

Jordbruksprodukter

  • Kaffe har nått rekordpriser på grund av torka i Brasilien och Vietnam. Förbättrade förhållanden i Brasilien kan dock lätta prispressen något.
  • Kakao påverkas av torka i stora producentländer i Afrika, vilket driver upp priserna.
  • Jordbruksråvaror kan bidra till inflation om priser på mat och energi stiger samtidigt.

Naturgas

  • I Europa är naturgas en betydande inflationsdrivare, särskilt på vintern. Om det blir kallare vintrar globalt kan konkurrensen om LNG (flytande naturgas) öka priserna.

Sammanfattningsvis ser DWS guld som den mest lovande råvaran för 2025, men även koppar och olja kan överraska beroende på utvecklingen i Kina och globala förhållanden.

råvaruförvaltaren Darwei Kung vid DWS i New York ger sin syn på olika råvaror.
Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver

Publicerat

den

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer går igenom det aktuella läget för råvarorna olja, koppar, guld och silver. Han ger även sin prognos för vad som kan hända under 2025.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära