Connect with us

Nyheter

Chicagobörsen stänger ned handeln med råvaror

Published

on

Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile ExchangeChicagobörsen stänger ned handeln med råvaror, men det är inte fullt så allvarligt som det verkar. CME Group som äger råvarubörserna CME, CBOT och NYMEX i Chicago och New York, stänger ned större delen av den handel som sker i de så kallade groparna, den så kallade golvhandeln, den 2 juli 2015. Däremot kommer groparna för optionshandeln och för det omåttligt populära terminskontraktet på S&P 500-indexet att vara kvar tillsvidare. Från och med september kommer all golvhandel att samlas i Financial Room i CMEs lokaler vid Jackson och LaSalle i Chicago.

Groparna för terminerna på aktieindex, samt för DJIA ($10)- och NASDAQ 100-optionerna kommer att stängas efter det att kontrakten som har förfallodatum den 19 juni 2015 löpt ut. CME Group säger att företaget har för avsikt att erbjuda platser för de handlare som vill handla elektroniskt efter detta.

En era går mot sitt slut

Att CME, som startade redan 1848, väljer att stänga ned golvhandeln innebär att en era är över. Den intensiva handeln där mäklarna inte hörde vad motparten sade utan var tvungna att kommunicera med handsignaler kommer nu nästan att helt upphöra. Att CME har tagit detta beslut beror på att den terminshandel som sker i groparna numera endast utgör en marginell andel av den totala handeln, cirka 1 procent. Under de senaste två decennierna, sedan CME införde det elektroniska handelssystemet Globex 1992, har handeln migrerat från golven till datorerna. Detta till trots har hundratals handlare valt att fortsätta handla ansikte mot ansikte vid Chicagobörsens olika handelsgropar där de har handlat allt från levande boskap till majs. Faktum är att flera av golvhandlarna har protesterat in i det sista mot att CME ville stänga handeln i groparna, och de gjorde till och med ett misslyckat försök att stämma företaget 2012 i syfte att hindre de nya reglerna från att införas.

Eddie Murphy och apelsinjuicen

Den klassiska filmen ”Trading Places” i vilken Eddie Murphy och Dan Aykroyd utsätts för en komplott när de två delägarna Randolph och Mortimer Duke försöker ta kontroll över marknaden för frusen koncentrerad apelsinjuice spelades till stor del in på ett av de tidigare handelsgolven vid New York Board of Trade. Filmen gav senare även namn till en ny lag, The Eddie Murphy Rule, som behandlar insideraktiviteter på råvarumarknaden. ICE, Intercontinental Exchange, köpte NYBOT, New Yorks äldsta råvarubörs, år 2007 och stängde handelsgolvet 2012.

I dag förekommer golvhandel endast på ett fåtal börser runt om i världen. New York Stock Exchange och dess berömda Wall Street-byggnad är en av de få undantagen i USA, en marknad där större delen av handeln sker elektroniskt. I Europa har LME, London Metal Exchange, det sista kvarvarande handelsgolvet där det sker avslut.

Redan elektroniskt

Möjligheten till fortsatt golvhandel blev ett förhandlingsverktyg 2007 när CME uppköpsbud på New York Board of Trade utmanades av ICE. De råvaruhandlare som lobbade mot ICE fick av CME höra att företaget förstod vikten av golvhandeln, att denna var hjärtat i börsens verksamhet och att den skulle hållas öppen. Till slut kom emellertid tidpunkten när golvhandeln inte gav CME något mervärde utan istället bara kostade företaget pengar.

CMEs beslutet påverkar ett stort antal produkter inklusive kontrakt kopplade till metaller, energi- och jordbruksprodukter.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära