Följ oss

Nyheter

Chicagobörsen har en långsiktig syn på Svarta Havsvetet

Publicerat

den

Prima vete finns vid svarta havetCME, bolaget som bland annat driver Chicago Mercantile Exchange och Chicago Board of Trade, har sagt att bolaget är långsiktigt i sin satsning på terminer i Svarta Havsvete. Vetemarknaden har fått en betydande fokus hos placerarna under den senare tiden, och just Svarta Havsvete är en möjlig framtida viktig råvara eftersom regionen, till vilken hör Rumänien, Ryssland och Ukraina, är en viktig källa för produktion av vete även om det har varit svårt att få investerarna att bli intresserade av derivat på denna marknad.

Priset på vete steg under förra månaden med 15 procent på råvarubörsen i Chicago och cirka 7 till 8 procent på börserna i Paris och Sydney på grund av oron för torka i Södra Ukraina och i Ryssland. Trots denna oro har detta inte gett effekt i den handel som CME Group tillhandahåller i Svarta Havsveteterminer, det har inte registerats några avslut sedan den andra handelsdagen då fem affärer gjordes i septemberkontraktet. Det betyder emellertid inte att det finns ett ointresse för dessa terminer, många av de avtal som redan har ingåtts mellan producenter och köpare löper över flera år och det kommer ta tid att få dessa att handla på börsen istället. Av denna anledning har CME valt att lägga en del av utbildningarna för denna handel i Bulgarien, Kazakstan och Ukraina, förutom i Nordamerika och Mellanöstern, områden där de stora köpare finns.

Två kontinenter

En av de farhågor som kritiker har framfört är kontraktens geografiska mångfald eftersom det täcker leveranser som kommer från ett område som sträcker sig från Rumänien i den östra delen av EU till Kazakstan, mer än 3.200 kilometer bort. Detta innebär två olika kontinenter, förutom olika rättsystem och kulturer.

Ursprungligen hade CME Group endast för avsikt att inrikta sig på Ukraina, men det visade sig snart att det fanns ett stort intresse även från producenter och köpare i Ryssland, Bulgarien och Rumänien. Med det initiala kontraktets utformning saknade dessa möjligheter att hedga sig.

Kvalitetsskillnader

Även om geografin är ett överkomligt problem så är utbudet av de olika vetetyper som produceras inom regionen ett större problem.

Kazakstan, till exempel, är en betydande producent av vårvete med höga proteinhalter, medan Ukraina är till stor del bidrar med höstvete som huvudsakligen används som djurfoder. En lösning är att CME på sikt lanserar olika typer av kontrakt, fokuserade på foder och kvarnvete, givet att det visar sig att det finns en efterfrågan på detta.

Det befintliga terminskontraktet kan emellertid användas som ett prissättningsverktyg och fungera som ett benchmark, ett riktmärke mot vilket aktuella skördar kan prissättas och ges premium för högre kvalitéer och rabatter för de skördar som har en lägre kvalité.

Leverans versus riskhantering

Trots allt, kontraktets huvudsakliga roll är att erbjuda vägledande priser på vete från en region där både klimatet och skördarna är dåligt korrelerade med det i Chicago som i dag fungerar som ett riktmärke för världens vetemarknader, eller Paris, den europeiska marknaden som drivs av NYSE Euronext som också spelar en viktig roll för prissättningen av vete. CME säger att börsen erbjuder ett kontrakt som gör det möjligt för människor att hantera risker.

Kontraktet uppfyller, trots det låga antalet gjorda avslut, de specifikationer för leverans som CMC ställer, vilket är en förutsättning för att kontraktet skall kunna komma att efterfrågas. Under juli 2012 genomförde CME test av en leverans i Ukraina som kanaliserades genom CMEs system för att säkerställa att lagerplatserna kan hantera de fysiska transaktionerna.

Även Kanada

CME Group tar nu även denna filosofi till Kanada. Istället för att som konkurrenten ICE, Intercontinental Exchange, införa ett helt nytt terminskontrakt för det högkvalitativa vårvetet från ett land där försäljningen av vete kommer att liberaliseras från och med nästa månad har CME Group istället valt att trycka på fördelarna med att använda det likvida terminskontraktet på mjukt rött höstvete som en benchmark.

Orsaken är att det visserligen går att starta nya kontrakt för olika typer av vete, men att marknaden enligt CME alltid tenderar att söka sig till det mest likvida kontraktet så länge aktörerna ser en korrelation vilket är varför så pass många använder sig av de vetekontrakt som handlas på Chicagos råvarubörser.

Vad gäller frågan huruvida ICE avser lansera terminskontrakt på Svarta Havsvete har vi idag inga indikationer på att så kommer ske, vilket kan förklaras av det låga antalet omsatta kontrakt. På sikt, och om det kommer att bli en betydligt mer aktiv handel, kan frågan komma att väckas igen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Populära