Connect with us

Nyheter

Kanadas vetemonopol upphör

Published

on

Vete från Kanada som nu får säljas frittDe kanadensiska lagstiftarna har öppnat landets gränser för export av vete på ett sätt som inte setts på 69 år. Canadian Wheat Board var länge det sista monopolet när det gäller vete sedan Australien 2008 öppnade marknaden för fri konkurrens. Redan under augusti 2012 kan den kanadensiska vetemarknaden komma att konkurrensutsättas. Därmed blir det möjligt för de kanadensiska bönderna att fritt sälja sina grödor till vilken köpare de vill, de är inte längre hänvisade till att sälja detta till de spannmålshandlare som Canadian Wheat Board pekar ut.

Hur detta legala beslut kommer att påverka prisbilden för de kanadensiska bönderna vet vi i dag inte, men effekterna lär inte bli annat än kortsiktiga då vetemarknaden redan befinner sig i equilibrium. Vetet från Kanada står med sin årliga veteproduktion om 21,6 miljoner ton för marginella tre (3) procent av den globala produktionen, vilket är hälften av vad den var för tjugo år sedan.

De stora vinnarna lär bli spannmålshandlare som Cargill och Viterra som från och med hösten 2012 kommer att få betydligt mer vete att handla med. Vi bedömer även att exporten av vete från Kanada till USA kommer att öka betydligt, i alla fall initialt då de kanadensiska bönderna nu erbjuds en valfrihet som de tidigare saknat. Den amerikanska marknaden tappar allt fler hektar vete till förmån för balj- och oljeväxter varför det finns ett uppdämt behov på den amerikanska marknaden efter mer vete.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära