Följ oss

Nyheter

Kanadas vetemonopol upphör

Publicerat

den

Vete från Kanada som nu får säljas frittDe kanadensiska lagstiftarna har öppnat landets gränser för export av vete på ett sätt som inte setts på 69 år. Canadian Wheat Board var länge det sista monopolet när det gäller vete sedan Australien 2008 öppnade marknaden för fri konkurrens. Redan under augusti 2012 kan den kanadensiska vetemarknaden komma att konkurrensutsättas. Därmed blir det möjligt för de kanadensiska bönderna att fritt sälja sina grödor till vilken köpare de vill, de är inte längre hänvisade till att sälja detta till de spannmålshandlare som Canadian Wheat Board pekar ut.

Hur detta legala beslut kommer att påverka prisbilden för de kanadensiska bönderna vet vi i dag inte, men effekterna lär inte bli annat än kortsiktiga då vetemarknaden redan befinner sig i equilibrium. Vetet från Kanada står med sin årliga veteproduktion om 21,6 miljoner ton för marginella tre (3) procent av den globala produktionen, vilket är hälften av vad den var för tjugo år sedan.

De stora vinnarna lär bli spannmålshandlare som Cargill och Viterra som från och med hösten 2012 kommer att få betydligt mer vete att handla med. Vi bedömer även att exporten av vete från Kanada till USA kommer att öka betydligt, i alla fall initialt då de kanadensiska bönderna nu erbjuds en valfrihet som de tidigare saknat. Den amerikanska marknaden tappar allt fler hektar vete till förmån för balj- och oljeväxter varför det finns ett uppdämt behov på den amerikanska marknaden efter mer vete.

Nyheter

District Metals arbetar för att utvinna uran i Sverige

Publicerat

den

Karta över Oviken där District Metals prospekterar uran

Distric Metals arbetar för att utvinna uran i Sverige, vilket är en av de tillgångar som finns i det alunskiffer som finns i Oviken. Vanadin som behövs i stålindustrin och flera kritiska metaller finns också där. Vi har tidigare publicerat en intervju med företagets vd, nedan är en ny intervju med bolagets country manager Hein Raat som bland annat arbetat som geolog på Boliden med prospektering i Bergslagen.

Han säger bland annat att bolaget ligger ganska tidigt i processen. De har bara sammanställt allt som andra företag har gjort tidigare.

Hein Raat, vice vd på kanadensiska District Metals
Fortsätt läsa

Nyheter

Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld

Publicerat

den

Fat med olja

Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.

Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet

Publicerat

den

Guldtackor och -mynt

Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.

Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.

Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.

Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära