Följ oss

Nyheter

Bomullspriset når högsta nivån på tio år

Publicerat

den

Bomull växer på fält

I förra veckan noterade bomullspriserna i USA de de högsta nivåerna på ett decennium på grund av handelsregler och en ökning av den kinesiska efterfrågan.

Bomullspris på marknaden

De mest aktiva amerikanska bomullsterminerna på Intercontinental Exchange (ICE) nådde sin högsta nivå sedan september 2011, rapporterar Wall Street Journal. Bomullsterminer har ökat med 18 procent bara under de senaste 10 sessionerna.

Priserna på råvaror har stigit i år på grund av uppdämd efterfrågan efter att Coronaviruspandemin pressade den globala ekonomin förra året, och pågående problem i leveranskedjan som hindrade varor från att nå konsumenter i tid.

Bomullspriserna återspeglar dock handelspolitikens oväntade effekter på råvaruområdet. År 2020 förbjöd president Donald Trump import av kläder och andra produkter tillverkade av bomull från Xinjiang-regionen, Kinas största bomullsproducerande område, på grund av anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Administrationen pekade på bevis för att produkterna tillverkades med tvångsarbete från den uiguriska etniska gruppen.

Men amerikanska företag kan fortfarande importera bomullsprodukter tillverkade i Kina om själva bomullen kommer från andra ställen än den aktuella regionen. Följaktligen importerar Kina bomull, främst från USA, för att tillverka varor och sedan skicka tillbaka dem.

Enligt US Department of Agriculture ökade USAs export av bomull till Kina sedan början av det nya regleringsåret den 1 augusti med 83 procent, jämfört med samma tid förra året.

”Om du inte kan använda Xinjiang-bomull måste du importera mycket mer bomull och garn”, säger Peter Egli, chef för riskhantering för Plexus Cotton, till WSJ.

Enligt USDA beräknas den kinesiska bomullskonsumtionen för innevarande regleringsår vara 41 miljoner balar (ungefär 8,9 miljoner ton) och en ökning med 24 procent under de senaste två regleringsåren. Byrån hänförde vinsterna i efterfrågan till en efterpandemisk ökning av konsumtionsvaror.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset är alldeles för lågt – Ned Naylor

Publicerat

den

Placera-podden intervjuar en av världens främsta guld- och silverförvaltare, Ned Naylor på Jupiter. Intervjun handlar om vad som väntas driva silverpriset framöver, billiga gruvaktier och den starka guldefterfrågan i Kina.

Fortsätt läsa

Populära