Följ oss

Analys

Kvartalsrapport för råvaror

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Råvaruplanket – Ännu ingen produktionsrespons


Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenHögre oljepris att vänta

Kina är tillsammans med USA de länder där det lägre oljepriset tydligast ska omsättas i högre efterfrågan. Senaste tidens Kinafrossa har sänkt förväntningarna på Kinas råvaruefterfrågan. Metaller och stål har en svag efterfrågebild i Kina men olja är till 70% en konsumtionsråvara som inte drabbas på samma vis av lägre industriproduktion och mindre investeringar. Efter att marknadens förväntningar skiftat tror vi att risken i oljepriset ligger på uppsidan kommande sex månader med en potential till USD 60.

RåvarugraferKina sänker basmetallerna

Sensommarens Kinafrossa har sänkt utsikten, inte bara för en återhämtning utan nu också för en kontinuerlig tillväxt i Kinas metallkonsumtion. Stålkonsumtionen har legat i negativa tillväxttal sedan mitten av 2014 och har fallit till minus 7 % under sommaren i år. Givet stålkonsumtionens värde som proxy för ekonomin är det svårt att förena stålrecessionen med BNP tillväxtmålet på 7 %.

Ädelmetallerna mer känsliga för Fed

Fed fortsätter skjuta räntehöjningen på framtiden vilket åter smetat ut förväntansbilden som tidigare låg koncentrerad till en höjning under andra halvåret i år. Vi får gå fram till juni 2016 innan räntemarknaden prisar in 100 % räntehöjning. Guld och silver har visat sig allt mer känsligt för data som påverkar räntebeskedet. Dålig data har stärkt guld och silver och vice versa.

Marknadsoro även för jordbruksråvaror

Efter de senaste prisnedgångarna på soja, vete och majs är vi inte lika negativa på de tre stora grödorna. Torka i Ryssland ser vi mer som en kortvarig riskpremie i vete och delvis majs.

Råvaruprognoser

Basmetaller

MetallerKinafrossan över för denna gång

Kina har sänt chockvågor på de finansiella marknaderna efter devalveringen i augusti som sedan följdes av mer svag makrodata. Den underliggande ekonomin utvecklas svagt och därför kommer regeringen fortsätta föra en balanserat stimulativ politik. Fastighetspriserna har dock stigit under hela 2015 varpå man troligen kommer vara mer försiktig med ytterligare sänkning av räntan. Förutsättningarna för FAI (investeringar) har förbättrats på sistone efter ett brant fall tidigare i år samtidigt som försäljningen av fastigheter tagit fart. Detta kan leda till punktvis ökad efterfrågan på basmetaller under en kortare period (Q4+Q1).

Cyklisk industri

Basmetaller är förmodligen skolexemplet på cyklisk industri med kapitalintensiva anläggningar med lång livstid och starkt cyklisk efterfrågan på produkterna. Därför kommer producenter alltid göra sitt yttersta för att effektivisera och kapa kostnader för att hålla produktionen igång. Under den nuvarande nedgången har producenterna också fått stark medvind från svagare valuta i de flesta gruvländer. Den senaste nedgången i priser stressar producenterna men kanske ännu mer de finansiella institutioner som finansierar dem. Brist på nya lån till bra villkor kan därför bli en faktor som accelererar stängning av dyr produktion.

När kommer stängningarna

Över de senaste 12 månaderna har Kina omvandlats till en exportör av aluminiumprodukter och rostfritt nickellegerat stål tillsammans med råstål som pressar priserna globalt. Kinas inhemska efterfrågan är svag och leder ut överproduktionen på världsmarknaden.

Överproduktion och svag lönsamhet i Väst borde redan ha lett till stängningar av produktion. Nickelgruvor har det värst följt av aluminiumsmältverk. Stål och koppar ligger fortfarande bra till lönsamhetsmässigt. Stål har fått en andhämtning efter lägre priser på insatsråvarorna. Zink ligger någonstans mellan de båda grupperna. USD-producenter har det värst och Kinas produktion av aluminium står i skottgluggen, här har vi sett en del stängningar men det skapas också ny kostnadseffektiv produktion. Nickelgruvor borde vi se komma ur produktion före årsskiftet.

Energi

Kina, Iran, USAKinas importtrend är intakt

I Kina är importtrenden starkt stigande sedan oljepriserna började falla och importen växer med omkring 10 % i årstakt. Kinas valutapegg till USD skyddar landets köpkraft, till skillnad från andra utvecklingsekonomier som inte får ta del av det lägre oljepriset på samma vis då deras valuta deprecierats kraftigt.

Höga förväntningarna på Irans återkomst

Sedan Iranavtalet slöts i juli har osäkerheten kring om sanktionerna ska hävas och Irans förmåga att återuppta produktionen till nivåer före sanktionerna successivt lättat. Idag råder en bred konsensus att sanktionerna hävs under första kvartalet 2016 och Iran säger sig därefter kunna öka produktionen med 1 Mbpd. Under det negativa marknadssentimentet tror vi marknaden rusat åstad och prisat in för mycket förväntningar på Iran. Vi ser flera skäl till att Irans olja kommer dröja men därefter komma med oväntad kraft.

Skifferproduktionen minskar

USA:s skifferindustri har visat sig priskänslig. Efter att riggar togs bort från fälten under våren började de återvända från juni sedan oljepriset studsat upp i maj-juni. Efter den senaste prisnedgången minskar åter antalet aktiva riggar. Produktionstrenden i USA var länge intakt trots att riggarna togs bort från fälten. Sedan mitten av juli har dock produktionen fallit snabbt. Dataserien är visserligen estimerad och revideras ofta kraftigt men två månaders fallande produktion talar för att skifferoljan kommer minska under andra halvåret.

Kan elpriset stiga?

Det viktigaste för Nordisk el är utan tvekan vädret och nederbördsenergin i södra Norge och norra Sverige just nu. Efter att kolpriserna ser ut att vara låga under lång tid av strukturella skäl är kol idag en liten del av riskkomponenterna för prisuppgång.

Marknaden prissätter numera inte årskontrakten över kostnaden att använda kolkraft och därför blir de långa terminerna väldigt låga. En kall höst och vinter skulle naturligtvis ändra den bilden dramatiskt. Efter det kalla första kvartalet 2010 och 2011 prissattes en premie för liknande scenario de kommande åren, denna premie har sedan successivt fasats ut under de senaste årens milda vintrar. En kall vinter är alltså det främsta och kanske enda scenario för att rådande svaga pristrend ska brytas och elpriserna vända upp.

Ädelmetaller

FED och palladiumÖkad känslighet kring Fed

Vi har tidigare argumenterat för att Feds supermjuka penningpolitik var den främsta drivkraften till guldprisuppgången efter finanskrisen. Guld föll också kraftigt när Fed började med ”tapering”. Under de senaste veckorna har guld visat sig allt mer känsligt för Amerikansk makrodata som i sin tur har påverkan på Fed:s höja eller inte höja spel. De uteblivna höjningarna har initialt fått guld att stiga men därefter har guldet åter hamnat i sin fallande trend. Vi tror att guldet kommer stanna kvar där fram till första höjningen är avklarad.

Fed börjar för sent

Marknaden var fram till september övertygad om att den första höjningen skulle ske före årsskiftet. Efter den uteblivna höjningen och fortsatta mjuka tongångar från Fed-ledarmöter tillsammans med den svaga arbetsmarknadsrapporten förra veckan får man nu gå fram till juni 2015 för att räntemarknaden ska prisa in en säker första höjning.

Volkswagen skapar palladiumrally

Den tydligaste effekten av skandalen i Tyskland i råvarumarknaden har varit kraftigt stigande priser på palladium. Platina och palladium används i katalysatorer för att rena avgaser och palladium mestadels i bensinbilar medan platina huvudsakligen i dieselbilar. Prisrörelserna speglar marknadens förväntningar på minskad efterfrågan på dieselbilar framgent då den tekniska utvecklingen kan ha gått in i en mer mogen fas som har tvingat producenter till fusk för att klara de ständigt hårdare miljökraven.

Jordbruk

NormaliseringOro i marknaden

Under Q3 såg vi en oväntat stor volatilitet i jordbruksråvarorna. Den svaga globala makromiljön med stort fokus på de kinadominerade råvarorna spillde över även på jordbruksprodukter med mycket mer stabil efterfrågesida. I ett avseende har dock global marknadsoro en viktig prispressande effekt, genom lägre valutor i flera viktiga producentländer.

Därmed kan flera av de stora producenterna erfara mer attraktiva priser på jordbruksråvaror i USD, varpå exportmarknaden blivit mer attraktiv. Efterfrågan från exportmarknaden har däremot varit medioker då flera av de stora importörerna lider under svag köpkraft med en svag inhemsk valuta.

Konsekvensen av ekvationen har blivit att globala lager av de stora råvarorna soja, majs och vete har fortsatt att stiga och därmed pressa priserna.

Majspriserna på botten?

Majspriset har nått nivåer där lönsamheten ifrågasätts av odlaren och borde finna stöd i produktionskostnaden. Majs har varit extra hårt ansatt då grödan är tätare kopplad till energimarknaden genom användningen i etanolindustrin och därmed det fallande oljepriset.

Ryssland lider av torka

Vetepriserna har stigit som konsekvens av torkan i Ryssland och Ukraina som frestar det höstsådda vetet. Sedan början av september har USA-vetet stigit 10 %, varav en liten del säkert kommer från El Nino-torka i Australien som ska skördas i november-december och därför är känsligt just nu. Torka är alltid viktigt att följa men senaste två åren har torra grödor i Ryssland ändå gett god skörd. Således en riskpremie i priset som kan fall bort eftersom.

USA skördar majs och soja

Skörden av soja och majs i USA är färdig till 21 och 18 % efter att veteskörden är avklarad. Avkastningen på soja verkar så här långt vara väldigt bra medan USDA väntas skruva ned avkastningen något på majs. Det är sannolikt inte allvarligt nog att ligga bakom senaste prisuppgången utan den är nog spunnen ur de högre vetepriserna.

[box]SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Diesel concerns drags Brent lower but OPEC+ will still get the price it wants in Q3

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 2.5% last week on bullish inventories and bullish backdrop. Brent crude gained 2.5% last week with a close of the week of USD 89.5/b which also was the highest close of the week. The bullish drivers were: 1) Commercial crude and product stocks declined 3.8 m b versus a normal seasonal rise of 4.4 m b, 2) Solid gains in front-end Brent crude time-spreads indicating a tight crude market, and 3) A positive backdrop of a 2.7% gain in US S&P 500 index.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent falling back 1% on diesel concerns this morning. But positive backdrop may counter it later. This morning Brent crude is pulling back 0.9% to USD 88.7/b counter to the fact that the general backdrop is positive with a weaker USD, equity gains both in Asia and in European and US futures and not the least also positive gains in industrial metals with copper trading up 0.4% at USD 10 009/ton. This overall positive market backdrop clearly has the potential to reverse the initial bearish start of the week as we get a little further into the Monday trading session.

Diesel concerns at center stage. The bearish angle on oil this morning is weak diesel demand with diesel forward curves in front-end contango and predictions for lower refinery runs in response this down the road. I.e. that the current front-end strength in crude curves (elevated backwardation) reflecting a current tight crude market will dissipate in not too long due to likely lower refinery runs. 

But gasoline cracks have rallied. Diesel weakness is normal this time of year. Overall refining margin still strong. Lots of focus on weakness in diesel demand and cracks. But we need to remember that we saw the same weakness last spring in April and May before the diesel cracks rallied into the rest of the year. Diesel cracks are also very seasonal with natural winter-strength and likewise natural summer weakness. What matters for refineries is of course the overall refining margin reflecting demand for all products. Gasoline cracks have rallied to close to USD 24/b in ARA for the front-month contract. If we compute a proxy ARA refining margin consisting of 40% diesel, 40% gasoline and 20% bunkeroil we get a refining margin of USD 14/b which is way above the 2015-19 average of only USD 6.5/b. This does not take into account the now much higher costs to EU refineries of carbon prices and nat gas prices. So the picture is a little less rosy than what the USD 14/b may look like.

The Russia/Ukraine oil product shock has not yet fully dissipated. What stands out though is that the oil product shock from the Russian war on Ukraine has dissipated significantly, but it is still clearly there. Looking at below graphs on oil product cracks the Russian attack on Ukraine stands out like day and night in February 2022 and oil product markets have still not fully normalized.

Oil market gazing towards OPEC+ meeting in June. OPEC+ will adjust to get the price they want. Oil markets are increasingly gazing towards the OPEC+ meeting in June when the group will decide what to do with production in Q3-24. Our view is that the group will adjust production as needed to gain the oil price it wants which typically is USD 85/b or higher. This is probably also the general view in the market.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data, US EIA

Crude oil time-spreads strengthened last week

Crude oil time-spreads strengthened last week
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ICE gasoil forward curve has shifted from solid backwardation to front-end contango signaling diesel demand weakness. Leading to concerns for lower refinery runs and softer crude oil demand by refineries down the road.

ICE gasoil forward curve
Source: Blbrg

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ARA diesel cracks saw the exact same pattern last year. Dipping low in April and May before rallying into the second half of the year. Diesel cracks have fallen back but are still clearly above normal levels both in spot and on the forward curve. I.e. the ”Russian diesel stress” hasn’t fully dissipated quite yet.

ARA diesel cracks
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Net long specs fell back a little last week.

Net long specs fell back a little last week.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära