Följ oss

Nyheter

Etanol, renaste råvaran på börsen?

Publicerat

den

Etanol - Produktion, odling och lagring

EtanolproduktionEtanol är en produkt som utvinns ur till exempel socker, majs, trä eller sojabönor. På senare år har intresset för denna produkt ökat så pass mycket att Chicago Board of Trade, CBOT, ett dotterbolag till CME, Chicago Mercantile Exchange, tagit upp etanol till handel.

En kort introduktion

Etanol kallas också för alkohol, och har den kemiska formeln C2H5OH. Etanol, som har en kort kolkedja och löses därför relativt lätt i vatten, är den minst giftiga av alla de envärda alkoholerna. Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit. Framställningen sker genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter, men det förekommer även att viss teknisk sprit för industriellt bruk framställs från petroleum. Etanol används bland annat som motorbränsle, så kallad E85.

Det tros ha varit persiska alkemister, till exempel Geber (721-815) och Al-Razi (864-930), som utvecklade destilleringen och lyckades med att få fram en relativt ren etanol. Tekniken utvecklades under medeltiden och etanol fick ett högt anseende som läkemedel men kom också att användas som konserveringsmedel. Senare kom etanol att användas inom industrin, inom vården och forskning samt i en rad olika drycker. Under senare tid har stor möda lagts på att utveckla etanol till ett alternativ till olja och andra energikällor.

Framställning

Etanol framställs i första hand genom hydratisering av eten eller fermentering av socker. Hydratisering av eten är den primära framställningsmetoden av etanol inom industrin medan fermentering huvudsakligen används för framställning av alkoholhaltiga drycker.
Industriell etanol produceras främst genom syrakatalyserad hydratisering av eten, en relativt billig produkt.

Användningsområden

Etanol används inom industrin under namnet teknisk sprit, bland annat för dess goda egenskaper som lösningsmedel. Utöver detta har industriellt producerad etanol många användningsområden, till exempel används det i vattenbaserade färger, läkemedel, parfymer, rengöringsprodukter, lacker och bläck. I regel är etanol denaturerad, det vill säga det innehåller tillsatta ämnen som framkallar kräkning, smakar och luktar mycket illa, till exempel aceton.

Etanol som bränsle

På samma sätt som bensin används i en förbränningsmotor går det att använda etanol som ett substitut. I dag innehåller så gott som all svensk bensin minst fem procent etanol vilket motsvarar 340.000 kubikmeter årligen.

I USA har flera stater, däribland Kalifornien och New York, krävt att amerikansk bensin skall innehålla 10 % etanol. En översyn av lagstiftningen pågår i ett antal andra stater.

I mindre skala används även en kombination av etanol och bensin med högre etanolandel, så kallad E85. Etanol har högre oktantal och brinner snabbare, men har ett lägre energivärde per liter än bensin.

Etanol innehåller inte svavel eller cykliska kolväten, till exempel bensen, men avgaserna från etanoldrift kan ge upphov till hälsoproblem, särskilt vid låga temperaturer kan utsläppen av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) vara högre än från bensinbilar.

Vad styr priset på etanol?

Etanol är en komplex råvara vars pris styrs av en rad andra råvaror. Först av allt är etanol ett derivat på majs eller socker, varför sockerpriset och majspriset har betydelse för hur etanol prissätts. Dessutom används etanol som ett alternativ till drivmedel varför priset på olja och bensinpriset påverkar etanolpriset. Utöver detta påverka priset på Distillers’ Dried Grain, en biprodukt vid framställning av etanol priset på den förädlade produkten. Distillers’ Dried Grain säljs i huvudsak som djurfoder, vilket gör att även priset på live stock, lean hogs och fjäderfä har en inverkan på hur etanol prissätts.

För att etanoltillverkning skall vara kostnadseffektiv så krävs att producenterna kan finna avsättning för Distillers’ Dried Grain, den biprodukt som uppstår när etanolen tillverkas. Även om Distillers’ Dried Grain är en biprodukt så utgör det en viktig del av etanolekvationen.

För att etanoldestillering skall kunna ske kostnadseffektivt krävs att priset som tillverkaren får för etanolen och Distillers’ Dried Grain överstiger kostnaden för insatsvaran socker eller majs och kostnaden för destilleringen. I teorin är det alltså möjligt för en producent att driva ett destilleri med förlust givet att denne tjänar pengar på att sälja Distillers’ Dried Grain som djufoder på spotmarknaden.

Handel i etanolterminer

Etanolterminer går till leverans varje månad året om. Etanol handlas bland annat på Chicago Board of Trade under tickersymbolen AC och ZC, beroende på om handeln sker på börsgolvet eller elektroniskt. Etanol prissätts i USD och cent per fat, precis som råolja.

Tickerkod och leveransmånad för etanol-terminer

*3 avser årtalet, vilket betyder att tickern ACM3 avser leverans av etanol i juni 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kontraktsstorlek

Ett terminskontrakt etanol på Chicago Board of Trade avser 29.000 gallons.

Tick Value

0,001 USD (0,1¢) per gallon

Daglig prisavvikelse

30 cent per gallon, motsvarande 8.700 USD per kontrakt oavsett leveransmånad med undantag av frontmånaden.

Trading Hours

Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform sker dagligen från 6:30 PM på söndagskväll till 6:00 AM och mellan 9:30 AM och 1:15 PM

Den fysiska handeln i de så kallade handelsgroparna, Open Outcry (Pit Sessions), äger rum mellan 9:30 AM och 1:15 PM Chicago Time på Chicago Board of Trade.

Sista handelsdagen

Handeln upphör den andra affärsdagen efter den sista handelsdagen i leveransmånaden.

Leveranskvalité

Tillåten leveranskvalité på etanol som säljs på termin vid Chicago Board of Trade är denaturerad etanol som den specificeras enligt The American Society for Testing and Materials standard D4806 for Denatured Fuel Ethanol for Blending with Gasolines for Use as Automotive Spark-Ignition Engine Fuel plus California standards.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

Publicerat

den

Guldtacka i popart-stil

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.

Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.

Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Publicerat

den

Kärnkraftverk från Seaborg Technologies

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.

Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.

Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.

200 miljoner danska kronor i ny finansiering

I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.

Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.

Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”

”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.

Seaborg TEchnologies kärnkraftsreaktor på 1 minut.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om läget på uranmarknaden

Publicerat

den

Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.

intervju med Bram Vanderelst om uranmarknaden.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära