Analys
SHB Råvarubrevet 8 mars 2013
Råvaror allmänt
Råvaruraset planar ut
Efter en period av negativa överraskningar i världsekonomin börjar den amerikanska industrisektorn se ljusare ut. Överraskningsindex i USA brukar normalt skena söderut efter att ekonomer blivit överoptimistiska efter en tid med allt bättre data. Så är det inte denna gången och mönstret liknar mest 2010. Då som nu huvudsakligen drivet av en urstark börs. Hursomhelst nalkas budgetåtstramningar när USA trillar ner för budgetstupet och i Europa tilltar oron efter det oklara politiska läget i Italien. Under förra veckan kulminerade de kraftiga negativa reaktionerna på kinesiska myndigheters ambition att dämpa prisuppgången på fastigheter. Byggbolagen på Shanghaibörsen hade det kraftigaste raset på en dag sedan finanskrisen och råvarumarknaden prisade in lägre efterfrågan till byggsektorn i framför allt basmetaller.
Återigen har det visat sig hur viktigt sentimentet är i Kina för råvarornas utveckling. Under denna vecka har de nya ledarna tillträtt och i talet som avgående premiärministern Wen Jiabao höll så kan man efter 30 sidors självberömmelse åt det kinesiska kommunistpartiet utläsa att tillväxtmålet för 2013 ligger kvar på 7,5 %. Detta var en positiv signal för marknaden och fick Shanghaibörsen att vända uppåt.
Basmetallerna
Fortsatt svajigt för basmetallerna
Basmetaller fortsätter svaja omkring i tekniska intervall, något starkare i början av veckan då Fed:s Yellen var duvaktig och fick ner dollarn något samtidigt som bättre signaler från Kina kom med ett bibehållet tillväxtmål. Skarpt stigande lager för basmetallerna väger i den negativa vågskålen och dämpar alla tendenser till rally.
Under första veckan i mars är zink och aluminium de basmetaller som fortsatt vara svaga medan nickel och koppar visat på svag styrka. Under de senaste tre månaderna har lagren för koppar klättrat till toppnivåerna efter finanskrisen. Vi tror att basmetallerna kommer konsolideras för att söka ny riktning efter senaste raset under februari.
Trots nedgången under veckan tror vi på högre priser på basmetaller och ser istället möjlighet till ”buy on dip”. Vi tror på: BASMET H
Ädelmetaller
Guru eller dödskors; ska guldet bli till sand?
Under veckan som gått har vi kunnat läsa om en guru (okänd för oss) som hävdar att ingen tror på guldpriset, och därför är guld köpvärt. Även vårt eget inlägg om den tekniska signalen ”dödskorset” har blivit flitigt citerat. Dödskorset ska teoretiskt indikera en prisnedgång i antågande. Ytterligare en musikalisk referens poppar upp; Vem ska jag tro på?
Om vi börjar med guru-resonemanget, d.v.s. ingen tror på guldet, alltså ska det stiga (minsta motståndets lag). Detta gäller ENBART om ”allas” positioner reflekterar den rådande vyn, det är alltför förenklande att bara lyssna på folks åsikter för att avgöra vad som är den ”motsatta” vyn (the contrarian). Det vi ser i våra flöden indikerar inte alls att folk sålt ut sitt guld. Att vara contrarian just nu är kanske inte att tro på en nedgång, utan kanske att tro på en riktigt rejäl nedgång? Vad är rätt värde på guld? Det vi vet när det gäller guld är att ingen ”behöver” guld på samma sätt som vi behöver olja, koppar, spannmål och så vidare, utan vi har guld som en värdebevarare. Det innebär att värdet sätts enligt principen ”tavelvärdering”, dvs. värdet är vad nästa köpare är beredd att betala. Om alla skulle bestämma sig för att det inte är värt dagens pris, då finns det inget ”golv” för priset på det sätt som det finns i andra råvaror, där det oftast utgörs av marginalkostnaden för ny produktion. Så, hur långt kan det falla om det börjar falla på riktigt? Vi vet inte, men det värt att påminna om att för tio år sedan kostade ett uns drygt 300 dollar, idag kostar det strax under 1 600 dollar. Och guldet är likadant idag som då, och allt guld som utvunnits sedan dess finns fortfarande. Vilket för övrigt gäller allt guld som någonsin utvunnits.
Februari månad hade det största utflödet ur ETF guld sedan det populära fenomen att investera i guld via börshandlade fonder startade för ca 10 år sedan. Vi vände vår förut positiva syn på guld till negativ i början av februari. Det finns flera argument för att vi inte längre tror på högre guldpriser. Sammanfattningsvis kan man säga att de alla går under temat att investerare nu söker ”tillväxt före likviditet”.
Starkare dollar och högre räntor blir utmanande för guldet samtidigt som inflationen väntas vara låg under året. Vi tror på: GULD S H
Energi
Ökad politisk risk på oljemarknaden
Under veckan gick Venezuelas president Chavez bort och även om det inte hade någon omedelbar effekt på oljepriset så ökar det den politiska risken på oljemarknaden. Den starke ledaren lämnar ett politiskt vakuum efter sig som adderar svag riskpremie i oljepriset. Ett läckage på Cormorant Alpha plattformen i Nordsjön har tvingat pipelines ur funktion och drivit på brentoljan. Andra faktorer som gett stöd åt oljepriset i veckan är att Kinas tillväxtmål för 2013 ligger kvar på 7,5 % men också en förbättring i den amerikanska ekonomin. För övrigt inga större rörelser på oljepriset den senaste veckan. Vi kan notera data om ökade lager på råoljan med 3,8m fat (väntat + 0,53m fat), minskade destillatlager med 3,8m fat (väntat – 0,9m fat) samt minskade bensinlager med 0,6m fat (väntat – 0.7m fat).
Stilla på elmarknaden även denna vecka där kontraktet Q2 2013 handlas upp 0.4 procent. Vikande kol och utsläppsrätter balanseras av torrare och kallare väderprognoser. Efter en period med 1.5TWh nederbörd över normalt i Norden ser det åter lite värre ut för den totala energibalansen som p.g.a. ett högtrycksbetonat väder nu förväntas landa på ca -15,7 TWh mot slutet av nästa vecka, vilket kan ge bra skjuts till elpriset. Vi ligger kvar med en neutral syn. I övrigt rullar vi idag över från Q2 till Q3 kontraktet i SHB Power Index.
Den råvarugrupp som är mest beroende av den globala konjunkturen är Energi och med en starkare konjunktur ser vi positivt på utvecklingen för denna sektor. Vi tror på: ENERGI H
Livsmedel
Stark export ger stöd åt sojabönor
Priserna på majs i Chicago har gått ned under veckan, även denna vecka delvis som följd av att nederbörd förbättrat förutsättningen för pågående/kommande majssådd i USA. En del regioner vill fortfarande ha mycket mer nederbörd men helt klart är oron nu mindre än för några veckor sedan. Även i Argentina har väderleken förbättrats och det talas nu allt mindre om oro för torrt väder. Inga större förändringar väntas i morgondagens WASDE-rapport från USDA – amerikanska majslager beräknas justeras upp marginellt som följd av fortsatt låg exporttakt och globala lager spås istället bli något nedjusterade.
Priserna på sojabönor i Chicago noteras upp något sedan förra veckan, delvis fortsatt påverkat av stark amerikansk export. I Brasilien fortsätter skörden utan större problem. I bland annat regionerna Bahia och Mato Grosso Do Sul är avkastningen lite lägre än väntat och produktionsnivån för Sydamerika bör justeras ned i dagens WASDE-rapport. Rapporten bör även innehålla nedjusterade lagersiffror för USA som följd av den alltjämt starka exporten. Stark efterfrågan och låga lagernivåer ger stöd och på kort sikt är det svårt att se en nedsida för sojan. Faller USDA:s prognos väl in för årets skörd i USA lär vi dock få se klart lägre priser längre fram på året, grödan ska dock först sås och mycket kan hända innan skörd.
Vi behåller vår negativa syn för soja, majs och vete, trots riskerna för torrt väder i USA. Normal väderlek bör ge press på spannmålspriserna. Vi tror på: LIVSMEDEL S H
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
Brent crude prices have remained stable since the sharp price surge on Monday afternoon, when the price jumped from USD 71.5 per barrel to USD 73.5 per barrel – close to current levels (now trading at USD 73.45 per barrel). The initial price spike was triggered by short-term supply disruptions at Norway’s Johan Sverdrup field and Kazakhstan’s Tengiz field.
While the disruptions in Norway have been resolved and production at Tengiz is expected to return to full capacity by the weekend, elevated prices have persisted. The market’s focus has now shifted to heightened concerns about an escalation in the war in Ukraine. This geopolitical uncertainty continues to support safe-haven assets, including gold and government bonds. Consequently, safe-haven currencies such as the U.S. dollar, Japanese yen, and Swiss franc have also strengthened.
U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) increased by 0.5 million barrels last week, according to U.S DOE. This build contrasts with expectations, as consensus had predicted no change (0.0 million barrels), and the API forecast projected a much larger increase of 4.8 million barrels. With last week’s build, crude oil inventories now stand at 430.3 million barrels, yet down 18 million barrels(!) compared to the same week last year and ish 4% below the five-year average for this time of year.
Gasoline inventories rose by 2.1 million barrels (still 4% below their five-year average), defying consensus expectations of a slight draw of 0.1 million barrels. Distillate (diesel) inventories, on the other hand, fell by 0.1 million barrels, aligning closely with expectations of no change (0.0 million barrels) but also remain 4% below their five-year average. In total, combined stocks of crude, gasoline, and distillates increased by 2.5 million barrels last week.
U.S. demand data showed mixed trends. Over the past four weeks, total petroleum products supplied averaged 20.7 million barrels per day, representing a 1.2% increase compared to the same period last year. Motor gasoline demand remained relatively stable at 8.9 million barrels per day, a 0.5% rise year-over-year. In contrast, distillate fuel demand continued to weaken, averaging 3.8 million barrels per day, down 6.4% from a year ago. Jet fuel demand also softened, falling 1.3% compared to the same four-week period in 2023.
Analys
China is turning the corner and oil sentiment will likely turn with it
Brent crude is maintaining its gains from Monday and ticking yet higher. Brent crude made a jump of 3.2% on Monday to USD 73.5/b and has managed to maintain the gain since then. Virtually no price change yesterday and opening this morning at USD 73.3/b.
Emerging positive signs from the Chinese economy may lift oil market sentiment. Chinese economic weakness in general and shockingly weak oil demand there has been pestering the oil price since its peak of USD 92.2/b in mid-April. Net Chinese crude and product imports has been negative since May as measured by 3mth y/y changes. This measure reached minus 10% in July and was still minus 3% in September. And on a year to Sep, y/y it is down 2%. Chinese oil demand growth has been a cornerstone of global oil demand over the past decades accounting for a growth of around half a million barrels per day per year or around 40% of yearly global oil demand growth. Electrification and gassification (LNG HDTrucking) of transportation is part of the reason, but that should only have weakened China’s oil demand growth and not turned it abruptly negative. Historically it has been running at around +3-4% pa.
With a sense of ’no end in sight’ for China’ ills and with a trade war rapidly approaching with Trump in charge next year, the oil bears have been in charge of the oil market. Oil prices have moved lower and lower since April. Refinery margins have also fallen sharply along with weaker oil products demand. The front-month gasoil crack to Brent peaked this year at USD 34.4/b (premium to Brent) in February and fell all the way to USD 14.4/b in mid October. Several dollar below its normal seasonal level. Now however it has recovered to a more normal, healthy seasonal level of USD 18.2/b.
But Chinese stimulus measures are already working. The best immediate measure of that is the China surprise index which has rallied from -40 at the end of September to now +20. This is probably starting to filter in to the oil market sentiment.
The market has for quite some time now been staring down towards the USD 60/b. But this may now start to change with a bit more optimistic tones emerging from the Chinese economy.
China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)
The IEA could be too bearish by up to 0.8 mb/d. IEA’s calculations for Q3-24 are off by 0.8 mb/d. OECD inventories fell by 1.16 mb/d in Q3 according to the IEA’s latest OMR. But according to the IEA’s supply/demand balance the decline should only have been 0.38 mb/d. I.e. the supply/demand balance of IEA for Q3-24 was much less bullish than how the inventories actually developed by a full 0.8 mb/d. If we assume that the OECD inventory changes in Q3-24 is the ”proof of the pudding”, then IEA’s estimated supply/demand balance was off by a full 0.8 mb/d. That is a lot. It could have a significant consequence for 2025 where the IEA is estimating that call-on-OPEC will decline by 0.9 mb/d y/y according to its estimated supply/demand balance. But if the IEA is off by 0.8 mb/d in Q3-24, it could be equally off by 0.8 mb/d for 2025 as a whole as well. Leading to a change in the call-on-OPEC of only 0.1 mb/d y/y instead. Story by Bloomberg: {NSN SMXSUYT1UM0W <GO>}. And looking at US oil inventories they have consistently fallen significantly more than normal since June this year. See below.
Later today at 16:30 CET we’ll have the US oil inventory data. Bearish indic by API, but could be a bullish surprise yet again. Last night the US API indicated that US crude stocks rose by 4.8 mb, gasoline stocks fell by 2.5 mb and distillates fell by 0.7 mb. In total a gain of 1.6 mb. Total US crude and product stocks normally decline by 3.7 mb for week 46.
The trend since June has been that US oil inventories have been falling significantly versus normal seasonal trends. US oil inventories stood 16 mb above the seasonal 2015-19 average on 21 June. In week 45 they ended 34 mb below their 2015-19 seasonal average. Recent news is that US Gulf refineries are running close to max in order to satisfy Lat Am demand for oil products.
US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.
Analys
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
Since market opening on Monday, November 18, Brent crude prices have climbed steadily. Starting the week at approximately USD 70.7 per barrel, prices rose to USD 71.5 per barrel by noon yesterday. However, in the afternoon, Brent crude surged by nearly USD 2 per barrel, reaching USD 73.5 per barrel, which is close to where we are currently trading.
This sharp price increase has been driven by supply disruptions at two major oil fields: Norway’s Johan Sverdrup and Kazakhstan’s Tengiz. The Brent benchmark is now continuing to trade above USD 73 per barrel as the market reacts to heightened concerns about short-term supply tightness.
Norway’s Johan Sverdrup field, Europe’s largest and one of the top 10 globally in terms of estimated recoverable reserves, temporarily halted production on Monday afternoon due to an onshore power outage. According to Equinor, the issue was quickly identified but resulted in a complete shutdown of the field. Restoration efforts are underway. With a production capacity of 755,000 barrels per day, Sverdrup accounts for approximately 36% of Norway’s total oil output, making it a critical player in the country’s production. The unexpected outage has significantly supported Brent prices as the market evaluates its impact on overall supply.
Adding to the bullish momentum, supply constraints at Kazakhstan’s Tengiz field have further intensified concerns. Tengiz, with a production capacity of around 700,000 barrels per day, has seen output cut by approximately 30% this month due to ongoing repairs, exceeding earlier estimates of a 20% reduction. Repairs are expected to conclude by November 23, but in the meantime, supply tightness persists, amplifying market vol.
On a broader scale, a pullback in the U.S. dollar yesterday (down 0.15%) provided additional tailwinds for crude prices, making oil more attractive to international buyers. However, over the past few weeks, Brent crude has alternated between gains and losses as market participants juggle multiple factors, including U.S. monetary policy, concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+.
The latter remains a critical factor, as unused production capacity within OPEC continues to exert downward pressure on prices. An acceleration in the global economy will be crucial to improving demand fundamentals.
Despite these short-term fluctuations, we see encouraging signs of a recovering global economy and remain moderately bullish. We are holding to our price forecast of USD 75 per barrel in 2025, followed by USD 87.5 in 2026.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden