Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 26 oktober 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerBättre data från Kina gläder

Det senaste rallyt i råvaror har främst skett i bas- och ädelmetaller. Den sista raketen var Kinas infrastrukturpaket den 7e september och QE3 i USA den 14e september. Därefter har åter oro för Europas skuldkris och sämre än väntat bolagsrapporter för Q3 tyngt marknaden. Dåliga nyheter har fört tillbaka metallerna till samma nivåer som före Kinas infrastrukturprogram. Så i princip hela QE3 effekten är nu utraderad.

Under de två senaste veckorna har dock data från Kina varit bra. Industriproduktionen har vänt upp, likaså huspriserna och försäljningen i konsumentledet. Investeringarna ökar återigen och HSBC:s preliminära inköpschefsindex för oktober visade på en ökning i onsdags. Vi tror därför att de senaste nedgångarna har gått för långt och att råvaror, men främst metaller åter kommer stiga under slutet av året. Nästa vecka (1:a nov kl 02.00) kommer Kinas officiella inköpschefsindex och vi tror att det är rimligt att indexet stiger upp över 50 som är gränsen för tillväxt i ekonomin. Ytterligare stöd kan också komma från USA:s inköpschefsindex som kommer samma dag som Kina men kl 15.00 svensk tid.

Handelsbankens råvaruindex med graf - 26 oktober 2012

Efter en ny vecka med blandade makrosignaler är vi någonstans mellan neutrala till positiva till risksentimentet. Riskrallyt drivet av QE3 förstärker makro, speciellt i USA men förväntningarna på den globala återhämningen har skruvats ner de senaste veckorna, kanske för mycket och det finns möjlighet till positiva överraskningar i närtid. Vi tror att valet i USA och ledarskiftet i Kina plus rapport säsongen håller uppe riskviljan de kommande veckorna. Valet i USA tar bort fiscal cliff diskussionen ur fokus vilket är positivt för riskviljan.

Basmetallerna har åter vänt uppåt efter sitt fall på 6,5 % från toppen i september, vi byter därför fot från neutral till något positivare igen. Råoljan fortsätter handlas i sitt intervall mellan 109 och 117 och vi tycker att fundamenta är väl balanserat och motiverar att vara neutral. Även el, som vi hoppas på inför vintern med nedpressade förväntningar ligger kvar i sitt intervall och vi väntar fortfarande på rätt köpläge. Håll dock el under bevakning, vintern närmar sig och därmed riskerna. El är volatil och när det vänder upp går det snabbt.

Basmetallerna

Basmetallerna – en besvikelse

För basmetallerna har veckan varit en besvikelse. Aluminium har klarat sig bäst, relativt sett, med en nedgång på 1.4 %. Bly fick däremot mer stryk, med en nedgång på hela 4.6 %. Koppar, zink och nickel har tappat mellan 2 och 4 %. Nedgången kan till viss del förklaras med en starkare dollar men även ett svagare risksentiment bidrog.

Ser vi specifikt till koppar så verkar nedgången mildrats av låga lagernivåer (de lägsta sedan april 2008) och en något ökad efterfrågan (upp 5.7% sedan augusti). Vi är fortsatt positiva till basmetaller eftersom vi ser förnyade investeringar från Kina samt en något bättre global konjunktur.

Diagram med graf över blypris och kopparpris - 2012

Efter en tid med fallande priser på basmetaller är vi åter positiva. Vi tror på: BASMET H

Ädelmetaller

Priset på platinum rasar

Guldet handlas i skrivande stund på 1714 USD/uns, vilket är marginellt lägre än veckans öppning. Platinum fortsätter sin väg ned, från toppnivån i början av oktober då platinum priset handlades på 1717 USD/uns har metallen tappat 9,3 % av sitt värde till 1559 USD/uns. Efter arbetarna vid platinumgruvan i Sydafrika har återvänt till arbete (efter en lönehöjning på hela 22 %) ser situationen på utbudssidan allt ljusare ut.

Däremot har guldgruvorna fortsatta problem och processen att avskeda 20 000 arbetare har startat. Gold Fields har avskedat 8 500 arbetare som inte återvänt från strejk trots ställt ultimatum och fler lär få samma besked vid andra guldgruvor om strejken fortsätter. Produktionsbortfallet på grund av strejkerna motsvarar nu 0,3 % av Sydafrikas BNP.

Platinaprisets utveckling uner 2012

Vi fortsätter att se centralbankernas nytryckta pengar och framförallt Feds QE3 operation som starkt skäl att vara investerad i ädelmetallerna. Konflikterna i Sydafrika fortsätter och ger stöd åt och guldpriset. Vi tror på: ADELMET H

Energi

Priset på både olja och el faller

Oljepriset (Brent) föll i början av veckan men återhämtade sig något mot slutet och handlas under fredag eftermiddag på 109 USD/fat,vilket är 1 % lägre än samma tid förra veckan. Mindre risktagande i väntan på det amerikanska valet och höga spanska räntor tynger oljan. Översvämningar och infrastuktur sabotage i Nigeria ger dock stöd. Shell meddelade force majeure för export på ca 0,4 miljoner fat/ dag i oktober. Amerikansk lagerdata visar på lageruppbyggnad, lager på råoljan kom in på på 5,9 miljoner fat mot förväntade 1,9 miljoner fat.

Elmarknaden och kvartalskontraktet Q1 2013 backar närmare 3 procent till 41.35 euro under veckan till följd av ett väderomslag samtidigt som både kol och tyska elpriser försvagas. Om vi börjar med vädret så försvinner en del kylan i slutet av 10-dagarsprognosen och vi ser ut att få temperaturer på ca 2 grader under normalt (att jämföra med 5 grader kallare under normalt i början av veckan) samtidigt som vi förväntas få någon TWh nederbörd över normalt. Energibalansen borde således förbättras något till en ca +8TWh (se nedan). Kol och CO2 backar med 2 respektive 3 procent vilket gör att brytpriset för kol, dvs marginalen för kolgenererad kraft, landar strax under 37 euro vilket naturligtvis också tynger utvecklingen denna vecka. Bör finnas utrymme för ytterligare någon euro på nedsidan om den våta och varma avslutningen ligger kvar på väderprognoserna.

Energibalansen och oljepriset (brent) - 2012

Oljan har sett allt svagare ut och vi fortsätter tycka att underliggande fundamenta är väl balanserad. El börjar se intressant ut inför vintern då riskerna på elmarknaden tilltar men vi låter sektorsynen vara neutral till positiv.

Livsmedel

Regn behövs i USA – inte i Europa

Terminspriser på vete är i stort sett oförändrade sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Än behövs det mer regn på det nysådda höstvetet i USA, en del småskurar då och då lindrar dock situationen något. Även i Australien är det mestadels torrt för vetet, endast små regnmängder har fallit i de östra delarna av landet – längst i norr har skörden redan startat och avkastningsnivåerna sägs vara en klar besvikelse.

I Europa har det regnat lite väl mycket i de västra delarna, vilket fördröjer sådden i bland annat Frankrike och Storbritannien. I Frankrike är sådden nu bara klar till omkring 20 procent, att jämföra med 50 procent vid samma tid förra året – vilket lär leda till något mindre höstsådd areal. I Argentina är det fortfarande blött vilket försenar skördearbetet, bara omkring 4 procent av skörden bedöms nu vara klar. Helt klart kommer även kvalitetsnivån på vetet påverkas negativt av den blöta väderleken.

Väldigt mycket negativt är nu inprisat i dagens nivå och vi förväntar oss viss svårighet för priserna att nå så mycket högre. Långsiktigt är det svårt att se varför dagens nära rekordhöga priser ska hålla i sig – även om väldigt mycket kan hända till dess.

Veteprisets utveckling under 2012

Vi ser soja, majs och vete som klara säljcase där vi väntar oss prisfall före jul men senast till påsk. Vi tror på: LIVSMEDEL S H

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex 26 oktober 2012

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Diesel concerns drags Brent lower but OPEC+ will still get the price it wants in Q3

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent rallied 2.5% last week on bullish inventories and bullish backdrop. Brent crude gained 2.5% last week with a close of the week of USD 89.5/b which also was the highest close of the week. The bullish drivers were: 1) Commercial crude and product stocks declined 3.8 m b versus a normal seasonal rise of 4.4 m b, 2) Solid gains in front-end Brent crude time-spreads indicating a tight crude market, and 3) A positive backdrop of a 2.7% gain in US S&P 500 index.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent falling back 1% on diesel concerns this morning. But positive backdrop may counter it later. This morning Brent crude is pulling back 0.9% to USD 88.7/b counter to the fact that the general backdrop is positive with a weaker USD, equity gains both in Asia and in European and US futures and not the least also positive gains in industrial metals with copper trading up 0.4% at USD 10 009/ton. This overall positive market backdrop clearly has the potential to reverse the initial bearish start of the week as we get a little further into the Monday trading session.

Diesel concerns at center stage. The bearish angle on oil this morning is weak diesel demand with diesel forward curves in front-end contango and predictions for lower refinery runs in response this down the road. I.e. that the current front-end strength in crude curves (elevated backwardation) reflecting a current tight crude market will dissipate in not too long due to likely lower refinery runs. 

But gasoline cracks have rallied. Diesel weakness is normal this time of year. Overall refining margin still strong. Lots of focus on weakness in diesel demand and cracks. But we need to remember that we saw the same weakness last spring in April and May before the diesel cracks rallied into the rest of the year. Diesel cracks are also very seasonal with natural winter-strength and likewise natural summer weakness. What matters for refineries is of course the overall refining margin reflecting demand for all products. Gasoline cracks have rallied to close to USD 24/b in ARA for the front-month contract. If we compute a proxy ARA refining margin consisting of 40% diesel, 40% gasoline and 20% bunkeroil we get a refining margin of USD 14/b which is way above the 2015-19 average of only USD 6.5/b. This does not take into account the now much higher costs to EU refineries of carbon prices and nat gas prices. So the picture is a little less rosy than what the USD 14/b may look like.

The Russia/Ukraine oil product shock has not yet fully dissipated. What stands out though is that the oil product shock from the Russian war on Ukraine has dissipated significantly, but it is still clearly there. Looking at below graphs on oil product cracks the Russian attack on Ukraine stands out like day and night in February 2022 and oil product markets have still not fully normalized.

Oil market gazing towards OPEC+ meeting in June. OPEC+ will adjust to get the price they want. Oil markets are increasingly gazing towards the OPEC+ meeting in June when the group will decide what to do with production in Q3-24. Our view is that the group will adjust production as needed to gain the oil price it wants which typically is USD 85/b or higher. This is probably also the general view in the market.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.

Change in US oil inventories was a bullish driver last week.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data, US EIA

Crude oil time-spreads strengthened last week

Crude oil time-spreads strengthened last week
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ICE gasoil forward curve has shifted from solid backwardation to front-end contango signaling diesel demand weakness. Leading to concerns for lower refinery runs and softer crude oil demand by refineries down the road.

ICE gasoil forward curve
Source: Blbrg

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.

ARA gasoline crack has rallied towards while Gasoil crack has fallen back. Not a totally unusual pattern.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.

Proxy ARA refining margin with 40% gasoil crack, 40% gasoline crack and 20% bunker oil crack.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

ARA diesel cracks saw the exact same pattern last year. Dipping low in April and May before rallying into the second half of the year. Diesel cracks have fallen back but are still clearly above normal levels both in spot and on the forward curve. I.e. the ”Russian diesel stress” hasn’t fully dissipated quite yet.

ARA diesel cracks
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Net long specs fell back a little last week.

Net long specs fell back a little last week.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation

52-week ranking of net long speculative positions in Brent and WTI as well as 52-week ranking of the strength of the Brent 1-7 mth backwardation
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

’wait and see’ mode

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

So far this week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.3 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, they have somewhat abated, resulting in muted price reactions. Fundamentals predominantly influence global oil price developments at present. This week, we’ve observed highs of USD 89 per barrel yesterday morning and lows of USD 85.7 per barrel on Monday morning. Currently, Brent Crude is trading at a stable USD 88.3 per barrel, maintaining this level for the past 24 hours.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Additionally, there has been no significant price reaction to Crude following yesterday’s US inventory report (see page 11 attached):

  • US commercial crude inventories (excluding SPR) decreased by 6.4 million barrels from the previous week, standing at 453.6 million barrels, roughly 3% below the five-year average for this time of year.
  • Total motor gasoline inventories decreased by 0.6 million barrels, approximately 4% below the five-year average.
  • Distillate (diesel) inventories increased by 1.6 million barrels but remain weak historically, about 7% below the five-year average.
  • Total commercial petroleum inventories (crude + products) decreased by 3.8 million barrels last week.

Regarding petroleum products, the overall build/withdrawal aligns with seasonal patterns, theoretically exerting limited effect on prices. However, the significant draw in commercial crude inventories counters the seasonality, surpassing market expectations and API figures released on Tuesday, indicating a draw of 3.2 million barrels (compared to Bloomberg consensus of +1.3 million). API numbers for products were more in line with the US DOE.

Against this backdrop, yesterday’s inventory report is bullish, theoretically exerting upward pressure on crude prices.

Yet, the current stability in prices may be attributed to reduced geopolitical risks, balanced against demand concerns. Markets are adopting a wait-and-see approach ahead of Q1 US GDP (today at 14:30) and the Fed’s preferred inflation measure, “core PCE prices” (tomorrow at 14:30). A stronger print could potentially dampen crude prices as market participants worry over the demand outlook.

Geopolitical “risk premiums” have decreased from last week, although concerns persist, highlighted by Ukraine’s strikes on two Russian oil depots in western Russia and Houthis’ claims of targeting shipping off the Yemeni coast yesterday.

With a relatively calmer geopolitical landscape, the market carefully evaluates data and fundamentals. While the supply picture appears clear, demand remains the predominant uncertainty that the market attempts to decode.

Fortsätt läsa

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Populära