Följ oss

Nyheter

Vad betyder valet i Argentina för spannmålsmarknaden?

Publicerat

den

Majs i närbild

Majs i närbildPå söndag går det argentinska folket till valurnorna. Valet som avses är presidentvalet, och det kommer sannolikt att bli avgörande för framtidsutsikterna för Argentinas jordbruksmarknader. Vinnaren, som kommer att ta makten före slutet av året, kommer att ställas inför valet om att riva upp valutakontroller, exportskatter och handelshinder eller inte. Att ändra villkoren kan vara farligt i en ekonomi som lever under ett ständigt tryck av inflation. Trots detta hoppas Argentinas jordbrukare på en uppluckring av regelverket.

En spurt mot mållinjen

För närvarande är de främsta kandidaterna i det argentinska valet Daniel Scioli, en centerpartist med stöd av den härskande FPV-koalitionen, och Mauricio Macri, en högerman och sittande borgmästare i Buenos Aires. Scioli som har en ledning i opinionsmätningarna hävdar att han står för kontinuitet och säger att han skall fortsätta i samma spår som den avgående Christine Fernandez, medan Macri utmålar sig själv som en liberalisande reformator som kommer att göra allt för att ta bort de fasta växelkurserna, exportskatter och exportbegränsningar som har tyngt böndernas inkomster i åratal.

Exportrestriktioner

När det gäller de frihandelspolitiska åtgärderna så säger Macri att han skall ta bort restriktionerna för export av jordbruksprodukter. Christina Fernandez, den avgående presidenten, har bibehållit stränga kontroller av export av majs i synnerhet. Restriktionerna har utformats för att skydda konsumenterna från matprisinflation.

Sojabönor gynnade

Dr Michael Cordonnier säger att effekten av denna exportkontrollpolitik har lett till att bönderna föredrar sojabönor, eftersom denna råvara kontrolleras mindre hårt. Det betyder att de argentinska spannmålsodlarna inte har samma växtföljd som i USA där cirka hälften av arealerna besås med majs och den andra med sojabönor. Istället väljer allt fler argentinska bönder att fokusera allt på sojabönor trots att de själva är medvetna om att det inte är hållbart på lång sikt. Regeringens politik gör emellertid att de känner att de är tvingade att agera på detta sätt. En seger från Mario Macri skulle därför sannolikt utlösa en ökning av majssådden.

Dags att revidera

Dr Cordonnier har tidigare uttalat sig, bland annat till Agrimoney.com, och sagt att den senaste tidens förändringar i den argentinska agronomin innebar att det finns gott om tid för bönderna att ändra sina planteringsplaner även om valet inte avgörs förrän i mitten av november. De argentinska jordbrukarna undviker i allmänhet att plantera majs i november eftersom de vill skydda skörden från pollinering under den varmaste perioden i januari. Istället sås numera två tredjedelar av majsen i december varje år.

Även om majsproduktionen sannolikt kommer att vara den stora vinnaren av en förändring i regeringens pollitik kommer andra jordbruksråvaror troligen också att gynnas. Denna månads rapport från US Department of Agriculture beskriver hur de argentinska skatterna och valutarestriktionerna undertrycker sojaproduktionen.

Skattesituationen

Oppositionskandidaten Macri har lovat att om han väljs så kommer han att avskaffa exportskatterna på råvaror, medan hans motståndare Scioli har lovat att ompröva frågan. Det är lätt att lova att eliminera dessa skatter, men det är svårare att genomföra i praktiken då mer än tio procent av den argentiska regeringens intäkter kommer från råvarurelaterade skatter. På sojabönor uppgår skatten till 35 procent. Forskningsinstitutet FADA, Fundacion Agropecuaria para el Desarrollo de Argentina, anser att de höga skatterna drar ner jordbrukarens nettoresultat med 94 procent.

Skuldkris

Exportavgifterna som infördes i spåren av den default som Argentina gjorde 2002, när Christina Fernandez make, Nestor Kirchner var president. Defaulten ledde till att den argentinska peson rasade, vilket i sin tur ökade öka inkomsterna för jordbrukare som fick betalt i dollar för sin spannmål. Detta uppmärksammats av den dåvarande presidenten Kirchner som kategoriserade detta som så oförtjänta vinster för bönderna, varvid han bestämde sig för att beskatta dem och därmed införa av exportavgifter

Valutakursen

En seger för Mario Macri kan vara ett slut för valutarestriktionerna något som skulle gynna de argentinska jordbrukarna. På de internationella marknaderna handlas den argentiska peson kring 9,59 per dollar. Valutakursen upprätthålls med hjälp av interventioner på valutamarknaderna, vilka finansieras av Argentinas valutareserver. Valutarestriktionerna är ett sätt för Argentinas centralbank att se till att pengar inte flyter ut ur landet och redenomineras till dollar vid denna uppblåsta växelkurs. På den svarta marknaden handlas den argentiska peson till mer än 16,4 pesos per dollar.

Macri har redan förbundit sig att dra bort valutakontrollerna helt och hållet, vilket skulle leda till en kraftig nedjustering av priserna. Även om Scioli vinner så förväntar sig aktörerna på valutamarknaden att växelkursen kommer att falla, eftersom Argentina bränner stora delar av sin valutareserv på att bibehålla den officiella växelkursen. Effekten av en lägre peso leder sannolikt till en ökad avkastning för jordbrukarna som får betalt i dollar för sitt spannmål.

Med opinionsundersökningar tyder emellertid på att det just nu råder ett dött lopp mellan kandidaterna. På råvarumarknaderna väntar handlarna med spänd förväntan på ett resultat som skulle kunna öka produktionen i vad som traditionellt varit en av världens stora jordbruksekonomier.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Londons roll som ett globalt nav inom råvaruhandeln

Publicerat

den

London

London, känt för sin historia och strategiska positionering, har alltid haft en betydande roll i världen av råvaruhandel. Staden är känd för sin finansiella expertis och solida infrastruktur och fungerar som en avgörande bro som förbinder producenter och konsumenter över hela världen, men exakt vad gör London till ett så avgörande nav för råvaruhandeln?

Historien om råvaruhandel i London

Råvaruhandel i London har djupa rötter som går tillbaka till slutet av 1500-talet när staden etablerade sig som ett nyckelnav för global handel.

På 1800-talet hade London blivit en framträdande plats som världens ledande råvarumarknad, specialiserad på metaller, textilier och jordbruksvaror. De mest omsatta råvarorna var bomull, ull, socker och kaffe.

London Metal Exchange (LME) grundades 1877 för att underlätta handeln med icke-järnmetaller som koppar och bly.

Under åren fortsatte London att utöka sina handelsmöjligheter och locka handlare från alla hörn av världen.

Utveckling av London som ett globalt nav för råvaruhandel

Londons status som ett globalt nav för råvaruhandel befästes i början av 1900-talet när staden blev centrum för internationell finans. Etableringen av London Metal Exchange (LME) 1877 och London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) 1982 cementerade ytterligare stadens dominans inom råvaruhandel.

Dessa börser utgjorde en plattform för handlare att köpa och sälja råvaror på en global skala, vilket gjorde London till en integrerad del av leveranskedjan för olika industrier runt om i världen.

Under de senaste åren har London också sett en ökning av elektroniska handelsplattformar, vilket ytterligare ökar dess tillgänglighet och attraktivitet för råvaruhandlare.

Faktorer som bidrar till Londons framgång inom råvaruhandel

Londons framgång inom råvaruhandel tillskrivs flera nyckelfaktorer. Stadens strategiska geografiska läge gör att den fungerar som en central mötesplats för köpare och säljare över hela världen. Vilket väl dock får anses vara mer av en historisk fördel.

Stadens stabila politiska och ekonomiska miljö ger den attraktionskraft och erbjuder handlare en säker och pålitlig marknad för investeringar.

Närvaron av skickliga proffs, förstklassig infrastruktur och strömlinjeformade handelsprocesser befäster Londons position som en främsta destination för råvaruhandel.

Dessutom säkerställer dess robusta rättsliga ram och etablerade tillsynsorgan rättvisa och transparenta handelsmetoder.

Londons roll i global råvaruhandel

Londons position som ett globalt nav för råvaruhandel har haft långtgående effekter på världsekonomin.

Staden fungerar som en viktig länk mellan producenter och konsumenter, vilket underlättar handel och leverans av viktiga råvaror som metaller, energiresurser och jordbruksprodukter.

Detta skapar en konkurrensutsatt marknad som driver innovation och effektivitet, vilket i slutändan gynnar både producenter och konsumenter.

Dessutom har den höga volymen av råvaruhandel i London också en betydande inverkan på de globala priserna, vilket gör den till en inflytelserik aktör i den globala ekonomin.

London vs New York: Kampen om råvaruhandeln

Även om London länge har ansetts vara det ledande globala navet för råvaruhandel, har New York också en betydande position på denna marknad.

Båda städerna har sina styrkor och svagheter, med London som utmärker sig inom områden som metall- och energimarknader, medan New York dominerar inom jordbruksprodukter. Men Londons historiska dominans och väletablerade infrastruktur ger det ett försprång framför New York, vilket gör det till den föredragna destinationen för de flesta handlare. Men eftersom de globala råvarumarknaderna fortsätter att utvecklas, förväntas konkurrensen mellan dessa två städer intensifieras.

Teknikens inverkan

Teknikens framväxt har revolutionerat råvaruhandelslandskapet, och London har inte lämnats på efterkälken. Under de senaste åren har betydande investeringar gjorts i teknik, med elektroniska handelsplattformar och avancerad dataanalys som ligger i spetsen för denna transformation.

Detta har inte bara ökat effektiviteten och hastigheten på handelsutförandet utan också öppnat nya möjligheter för handlare att få tillgång till globala marknader.

Dessutom har användningen av teknik också förbättrat riskhanteringsmetoderna, vilket gör råvaruhandeln i London säkrare och pålitligare.

Londons rika historia och expertis inom råvaruhandel, tillsammans med dess robusta infrastruktur och tekniska framsteg, positionerar den som föregångare i kampen om råvaruhandelns överlägsenhet. Att vara i en global tidszon ger London ett försprång framför New York, vilket gör att handlare kan komma åt marknader i både Asien och Amerika inom en enda dag.

Trots New Yorks starka närvaro på jordbruksmarknaderna och dess pågående tekniska framsteg, förväntas rivaliteten mellan dessa två städer intensifieras i framtiden. När de globala råvarumarknaderna utvecklas kommer det att vara spännande att observera hur London och New York anpassar sig och konkurrerar i detta dynamiska landskap.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Populära