Connect with us

Nyheter

Argentina häver exportförbudet för majs

Published

on

Majs i närbild

Argentina häver exportförbudet för majs men inför ett dagligt försäljningstak om 30 000 ton. Det argentinska jordbruksministeriet har meddelat att det kommer att upphäva förbudet mot majsexport som tillkännagavs i december 2020. Istället kommer det att införas ett tillfälligt dagligt tak på 30 000 ton vid export.

Majs i närbild

Exportförbudet har förargat många av majsodlarna i Argentina och lett till strejker. Detta exporttak syftar till att blidka några av dessa odlare. Enligt Reuters tillkännagav Argentina, världens tredje största majsleverantör, den 30 december ett exportförbud i två månader i ett försök att kontrollera de inhemska livsmedelspriserna under en lång lågkonjunktur och Covid-19-pandemin. Jordbruksministeriet sade i ett uttalande att det hade träffat avtal för att garantera den inhemska leveransen av majs och skydda lokala priser mot fluktuationer, vilket gjorde det möjligt att avsluta det fullständiga förbudet.

Vad låg bakom förbudet?

Nöt- och fjäderfäindustrin i Argentina använder majs för att göda kycklingar och kor. Regeringen hade ursprungligen hoppats att genom att behålla mer majs i landet skulle kostnaden för utfodring av boskap minska och öka den inhemska livsmedelsförsörjningen. Men bönderna stred mot exportförbudet förra veckan och inledde en strejk och sa att det fullständiga exportförbudet minskade produktionen och tvingade dem att avstå från investeringar. Argentinas soja-, majs-, vete- och solrosfröföreningar sa att ett sådant ingripande på exportmarknaderna urholkade förtroendet och skulle leda till ett omedelbart tillbakadragande av investeringarna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *