Kopparpriset kan gynnas av Bidens stimulanspaket

Bidens administration satsar på ytterligare ett aggressivt stimulanspaket för att lyfta ekonomin. Detta kan få investerare att titta på koppar och andra basmetaller i syfte att fånga den potentiella efterfrågan på råvaror. Kopparpriset handlas just nu till sin högsta nivå sedan början av 2013.

Koppar

Kopparmarknaderna har stärkts efter stark efterfrågan från Kina och satsningar på en förbättrad global ekonomi kommer att stödja konsumtionen av råvaror senare i år. Koppar används för att bygga allt från datorer till hus. Basmetallen är följaktligen mycket känslig för förändringar i den globala ekonomin och den kinesiska ekonomin. Kina är världens största råvarukonsument och utgör ungefär hälften av den globala efterfrågan på koppar och andra metaller.

Kinas ekonomi visar tillväxt

Efter att coronaviruset började spridas från Wuhan i Kina har ekonomin i Kina återgått till positiv tillväxt. I framtiden förväntar sig många att Biden kommer att öka stimulansutgifterna för att motverka skadorna från coronaviruspandemin. Det kommer att stödja utgifter för projekt som infrastruktur, vilket borde öka efterfrågan på koppar.

”Aktiviteten i USA och Europa bör stärkas, starkt påverkad av finanspolitisk stimulans och en öppning av ekonomier,” sade Bank of Americas analytiker i en ny analys. De höjde sina genomsnittsprismål 2021 för koppar, aluminium, nickel och zink. Prognosen för koppar höjdes till 3,96 dollar per pound. Vidare kan Bidens fokus på klimatförändringar och elfordon stödja efterfrågan på dessa metaller.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top