Connect with us

Nyheter

Kopparpriset kan gynnas av Bidens stimulanspaket

Published

on

Basmetallen koppar

Bidens administration satsar på ytterligare ett aggressivt stimulanspaket för att lyfta ekonomin. Detta kan få investerare att titta på koppar och andra basmetaller i syfte att fånga den potentiella efterfrågan på råvaror. Kopparpriset handlas just nu till sin högsta nivå sedan början av 2013.

Koppar

Kopparmarknaderna har stärkts efter stark efterfrågan från Kina och satsningar på en förbättrad global ekonomi kommer att stödja konsumtionen av råvaror senare i år. Koppar används för att bygga allt från datorer till hus. Basmetallen är följaktligen mycket känslig för förändringar i den globala ekonomin och den kinesiska ekonomin. Kina är världens största råvarukonsument och utgör ungefär hälften av den globala efterfrågan på koppar och andra metaller.

Kinas ekonomi visar tillväxt

Efter att coronaviruset började spridas från Wuhan i Kina har ekonomin i Kina återgått till positiv tillväxt. I framtiden förväntar sig många att Biden kommer att öka stimulansutgifterna för att motverka skadorna från coronaviruspandemin. Det kommer att stödja utgifter för projekt som infrastruktur, vilket borde öka efterfrågan på koppar.

”Aktiviteten i USA och Europa bör stärkas, starkt påverkad av finanspolitisk stimulans och en öppning av ekonomier,” sade Bank of Americas analytiker i en ny analys. De höjde sina genomsnittsprismål 2021 för koppar, aluminium, nickel och zink. Prognosen för koppar höjdes till 3,96 dollar per pound. Vidare kan Bidens fokus på klimatförändringar och elfordon stödja efterfrågan på dessa metaller.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära