Följ oss

Nyheter

Prognosen för Argentinas sojabönsskörd sänks ytterligare

Publicerat

den

Sojabönor

Skördeuppskattningen för Argentinas sojabönsskörd under regleringsåret 2022-2023 har reviderats ned ännu en gång. Denna gång reviderades prognosen ned till sin lägsta punkt på 34 år av Foreign Agricultural Service (FAS) vid det amerikanska jordbruksdepartementet.

I sin senaste Global Agricultural Information Network-rapport prognostiserade FAS skörden för årets skörd till 1,8 ton per hektar, en minskning från 2,76 ton förra året och långt under rekordet på 3,33 ton 2018-19. Om det realiseras skulle det vara den lägsta skörden sedan 1988-89 då produktionen var 1,63 ton per hektar.

Den noterade att ”2022-2023 var det tredje torra året i rad och, till skillnad från de två föregående säsongerna när regnet kom i tid för att rädda skörden, kombinationen av brist på fukt i jorden, dåligt regn och hög värme i nyckelmånaderna januari och februari ledde till omfattande skördeminskningar över centrala Argentina, den viktigaste sojabönsproduktionsregionen.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Som ett resultat förutspår FAS att produktionen av sojabönor i Argentina i år blir den lägsta på 24 år med 23,9 miljoner ton, vilket innebär att landet kommer att behöva importera rekordstora elva miljoner ton sojabönor. Rapporten sa att importen i första hand kommer från Paraguay, Brasilien och Bolivia, men kan komma från så långt borta som USA. Normalt sett exporterar Argentina sojabönor till hela världen.

För en månad sedan sänkte spannmålsbörsen i Buenos Aires, La Bolsa de Cereales, prognosen för Argentinas sojabönskörd 2022-2023 på grund av långvarig torka och värmebölja. Den prognosen låg emellertid på 27 miljoner ton, vilket är den lägsta siffran sedan Buenos Aires spannmålsbörs, började föra register över skördarna.

FAS preliminära prognoser för skörden 2023-2024 pekar på en betydande återhämtning i produktionen, förutsatt att den förväntade övergången från det nuvarande La Niña-vädermönstret till ett mer normalt/neutralt mönster eller till och med en nederbördsvänlig El Niño kommer att förverkligas. Den totala sojabönsproduktionen 2023-2024 prognostiseras till 50,5 miljoner ton, vilket skulle vara en ökning med 111 procent från årets totala skörd.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära