Följ oss

Nyheter

El Niño – väderfenomenet alla råvaruhandlare måste känna till

Publicerat

den

El Niño – väderfenomenet alla råvaruhandlare måste känna till

El Niño – väderfenomenet alla råvaruhandlare måste känna tillVäderfenomenet, El Niño, är ett oregelbundet återkommande fenomen i Stilla Havsområdet som ofta uppträder i cykler på mellan fyra och sju år, ofta strax efter juletid. Detta klimat- och hydrologiska fenomen tenderar att hålla i sig mellan tolv och sjutton månader åt gången, men såväl längre som kortare perioder har uppmäts. Under de senaste två decennierna har förekomsten av El Niño ökat i och med att intervallerna har blivit kortare. Fenomenet har en betydande negativ påverkan på jordbruket i de östra delarna av Australien, men medför också problem i de sydamerikanska kustregionerna. El Niño ligger också bakom globala väderkatastrofer.

El Niño är spanska, och betyder ”pojken”, och det är allmänt vedertaget att detta syftar på Jesusbarnet, som sägs ha fötts vid juletid, som är den tidpunkt på året som väderfenomenet El Niño brukar dyka upp vid. El Niño är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar och påverkar stora delar av världen, och även om det i såväl den Indiska Oceanen som i Atlanten förekommer likande fenomen så är de inte lika kraftfulla som El Niño som kan få jordens medeltemperatur att stiga flera grader.

Metrologisk karta som visar de temperaturavvikelser som förekom under El Niño 1997.

Metrologisk karta som visar de temperaturavvikelser som förekom under El Niño 1997.

En kort beskrivning av El Niño

För att förstå fenomenet El Niño är det nödvändigt att ha överblick hur det normala vädermönstret ser ut över hur de tropiska delarna av Stilla havet.

Under normala förhållanden driver passadvindarna runt Ekvatorn varma havsströmmar västerut mot Indonesien och Australien, vilket gör att det varma ytvattnet ger upphov till lågtryck och intensiv nederbörd i Indonesien och över nordöstra Australien. På andra sidan Stilla Havet, vid kusterna utanför Ecuador och Peru flyter den kalla Humboldtströmmen, som dels får kallt vattnen att välla upp, dels gör att denna sida av Stilla Havet håller en temperatur som är upp till åtta grader kallare än vad havet är vid kusterna vid Australien och Indonesien. Lufttrycket är högt, vilket gör att stora delar av Perus och norra Chiles kusttrakter är jordklotets allra torraste platser.

När El Niño uppträder ändras tryckförhållandena i atmosfären, vilket leder till att passadvindarna försvagas och ändrar riktning, vilket i sin tur påverkar havsströmmarna. I stället för att drivas västerut samlas det varma ytvattnet utanför de sydamerikanska kusterna med följd av att väderförhållandena förändras på et dramatiskt sätt. Bland annat drabbas de sydamerikanska kustregionerna av kraftig nederbörd som ofta orsakar översvämningar.

En annan negativ effekt är mycket kraftig minskning av fiskebestånden i de normalt sett oerhört fiskrika vattnen utanför Perus kust vilket orsakar stor skada för de många människor som försörjer sig på fisket. På andra sidan Stilla havet, Indonesien och i de östliga delarna av Australien råder omvända förhållanden med stigande lufttryck och torka, vilket slår hårt mot jordbrukssektorn och orsakar väldiga skogsbränder.

Forskarvärlden lägger allt större kraft på fenomenet

Från 1950-talet och framåt har det bedrivits intensiv forskning kring El Niño. Under 1900-talets första hälft ansågs El Niño vara ett lokalt fenomen, som enbart drabbade Sydamerikas kusttrakter. Numera vet forskarna att det är ett oerhört kraftfullt fenomen, som påverkar vädret över stora delar av jordklotet. Riktigt kraftiga El Niños som den 1997/1998 anses ha varit orsaken till en rad väderrelaterade naturkatastrofer över hela världen.

Den förste som beskrev El Niño-fenomenet var engelsmannen Sir Gilbert Thomas Walker, en fysiker och matematiker som under 1910- och 20-talen fann ett samband mellan lufttrycken över Stilla havet och den årliga monsunen över Asien. I Indien där bönderna är helt beroende av sommarmonsunens regn hade man i slutet av 1800- och början av 1900-talet drabbats av flera svåra torkkatastrofer med hungersnöd som följd, när sommarmonsunen nästan uteblev. Walker fann att de år när lufttrycket över Stilla havets östra delar var lågt, så var det högre än normalt i Indonesien. Dessa år tycktes även sommarmonsunen över Syd- och Sydostasien försvagas. Vid den här tiden ansåg flertalet meteorologer att det knappast fanns några samband mellan vädret på så vitt skilda platser som Sydamerika och Asien. Många avfärdade därmed hans resultat.

El Nino påverkar möjligheten att odla

I slutet av 50-talet drog emellertid ett FN-stött projekt igång en stor studie för att bättre förstå sambanden mellan vädret på olika platser i världen. Man var nu övertygad om att sådana samband fanns och allt fler indicier pekade på att El Niño knappast var ett lokalt fenomen. 1959 fann slutligen en norsk-amerikanske meteorolog, Jacob Bjerknes, bevisen och förklaringen till att torrperioderna, respektive de exceptionellt regniga perioderna på västra respektive östra sidan av Stilla havet alltid sammanföll. El Niño hade således ett avgörande inflytande på vädret på platser som låg över 16 000 km från varandra!

Kommande decennier fortsatte studierna kring fenomenet och man fann allt fler samband mellan El Niño och vädret på fler vitt skilda platser i världen. Klimatforskare och historiker har också visat att El Niño-fenomenet vid upprepade tillfällen har påverkat historiens förlopp och att så kallade meganiños – kraftiga El Niño-perioder som varar åtskilliga år, eller till och med i decennier – även utplånat hela kulturer. De senaste åren har forskningen ökat huruvida den globala uppvärmningen kommer påverka El Niño-La Niña-cykeln.

Exempel på regioner som påverkas av El Niño-fenomenet

Förutom redan nämnda områden finns det klara belägg för att fenomenet rubbar klimatet över större delen av jordklotet i övrigt, till exempel:

  • Amazonasregionen drabbas av torka, men i Centralamerika blir vädret varmare och nederbörden ökar.
  • Högplatån i Anderna får ovanligt kalla vintrar.
  • Även de södra och centrala delarna av Australien drabbas av svår torka.
  • I Nordamerika får södra Kalifornien och norra Mexiko kallare och blötare väder än normalt. Däremot blir vintrarna ovanligt varma i centrala och östra USA.
  • Regionen mellan Mississippifloden och Klippiga Bergen (Mellanvästern) får varmare och torrare väder än normalt, ofta till och med svår torka. Man har också funnit ett samband mellan El Niño, ökad tornadoaktivitet i Nordamerika och färre tropiska cykloner i Atlanten.
  • I Afrika drabbas de östra regionerna främst, Kenya, Tanzania och Etiopien av översvämningar. De sydcentrala delarna av Afrika drabbas däremot av kraftigt minskad nederbörd, vilket är vanligt i till exempel Zambia och Botswana.
  • Kraftiga El Niños leder till kraftigt minskad nederbörd även i stora delar av det även i normala fall torra Mellanöstern.
  • I Europa finns mindre klara samband. Det finns emellertid flera indicier som tyder på att El Niño påverkar lågtrycksaktiviteten på Atlanten, den norra oscillationen, vilket ger ovanligt milda vintrar under El Niño år, vilket också ökar risken för svåra stormar.
  • På Galapagos påverkas det stora djurlivet av den kalla och näringsrika Cromwellströmmen. Detta resulterar i att många fågelungar, sälungar och även havsleguanerna drabbas.
  • Globalt sett höjer El Niño jordens medeltemperatur. 1998, då världen drabbades av den kraftigaste El Niño-perioden under det senaste seklet, var det varmaste året som registrerats globalt sett. Flera källor, bland annat NASA hävdar att år 2005 var lite varmare än 1998. 2006/2007 var den senaste El Niño-perioden med extremt mild vinter i hela Europa. Brittiska meteorologer trodde vintern 2006/2007 att 2007 globalt sett skulle bli ännu varmare än 1998 och 2005 men eftersom La Ninã inleddes tidigare än beräknat stod sig rekordnoteringen från 1998.

Den globala uppvärmningen

El Niñofenomenet påverkar livet för miljarder människor. Allteftersom kunskapen ökar börjar allt fler forskare undersöka, om den ökade uppvärmningen av jorden, det som delvis felaktigt kallas för växthuseffekten, kommer påverka El Niños förlopp. Kommer den att förstärkas, bli svagare eller kanske försvinna? Något säkert svar finns inte tills vidare.

Det finns starka historiska belägg från djupa borrkärnor av glaciäris som visar att förstärkta klimatkatastrofer av El Niño-typ inträffat åtminstone runt år noll, och omkring år 600. Den första skulle ha orsakat svältkatastrof i Mesopotamien och staden Urs förstörelse. Den andra drabbade Mochefolket i Peru som praktiskt taget utplånades i en kombination av årslånga skyfall följt av långvarig torka orsakad av meganiños. En del forskare anser också att det finns ett samband mellan den mexikanska Mayakulturens nedgång cirka 700-900 e Kr, den kinesiska Tangdynastins fall år 907 e Kr och perioder med mycket kraftiga El Niños.

Termometer - Förändrade temperaturer

Det anses fastslaget att de tropiska delarna av Stilla havet är känsliga för temperaturförändringar. Klimatforskarna anser att redan en temperaturhöjning på en grad av de centrala delarna åtminstone har potential att allvarligt störa den normala El Niño – La Niña cykeln. Under de senaste 25 åren har fenomenet uppträtt allt mer frekvent, varav El Niño 1982/83 och redan nämnda 1997/98 var ovanligt starka. De senaste sex åren har stora delar av Australien drabbats av vad som beskrivs som den värsta torkperioden under åtminstone senaste seklet. En del forskare anser att den kan vara den värsta, som drabbat kontinenten på över 1 000 år. Allt fler klimatforskare anser också att orsaken till torkan i Australien är att den globala uppvärmningen redan har rubbat cykeln, eftersom El Niño-fenomenet uppträder allt oftare. Konkreta belägg för detta saknas emellertid tills vidare.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Somliga forskare menar att det allt varmare klimatet i framtiden skulle kunna skapa meganiños och göra El Niño-effekten permanent. Detta ”värsta fall scenario” skulle troligen ha förödande konsekvenser för jordens klimat och i förlängningen även förutsättningarna för människans livsvillkor på jorden. En ”permanent” El Niño skulle bland annat kunna torka ut Amazonas regnskogar inom en tidsrymd på bara 50 år. Enorma mängder koldioxid skulle frigöras, vilket i sin tur kan leda till att den av människan framkallade förstärkta växthuseffekten skenar bortom all kontroll. Att det kommer gå så illa finns det dock inga bevis för än, men man har uppskattat sannolikheten till cirka 15 procent.

Nyheter

Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Publicerat

den

Volfram i olika former

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.

Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.

”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.

San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.

Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

USA ska införa 50 procent tull på koppar

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.

USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.

När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.

Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.

Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.

Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.

Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.

Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.

Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.

Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära