Följ oss

Nyheter

Denna råvara kan drabbas hårt av El Niños framfart

Publicerat

den

Naturgas på spis

Naturgas på spisDe flesta meteorologer är av samma uppfattning, även om den inte delas av råvarujätten Olams VD Sunny Verghese, nämligen att vi kan se fram mot en väldigt kraftfull El Niño i år. De tror också att detta väderfenomen kan komma att sträcka sig fram till den tidiga våren. Detta vädermönster har olika effekt på olika råvaror, och av denna anledning kommer El Niño att driva upp priset på vissa råvaror, och ned priset på andra.

Om El Niño utvecklas som meteorologerna tror kommer det att bli en varmare och torrare vinter än normalt i den nordöstra delen av USA.

El Niño orsakar ovanligt varm havstemperaturer i den del av Stilla Havet som finns vid Ekvatorn, och har förutsättningar att skapa en varm vinter över hela den nordamerikanska kontinenten. Meteorologerna arbetar just nu med vädermodeller som projicerar förhållanden som kan komma att pågå långt in under 2016.

Priset på naturgas har fallit till rekordlåga nivåer, efter skifferoljeboomen i USA som har pressat både gas- och oljepriserna. Under tiden har energiproducenter som Range Resources (NYSE: RRC) och Chesapeake Energy (NYSE: CHK) reviderat ned sina prognoser för innevarande år och spår en nedgång i energipriserna, till exempel för olja och andra flytande bränslen.

Den starkaste El Niño på 65 år

Om meteorologernas prognoser stämmer kan årets El Niño komma att bli den starkaste på 65 år. Den kan då få temperaturen i stora delar av norra USA att stiga samtidigt som polarströmmarna försvagas. Detta har fått till exempel WSI, som är en del av The Weather Company, att spå ett minskat behov av naturgas under vintern 2015/2016. WSI spår att behovet kommer att falla med minst tio procent jämfört med vintern 2014/2015. Samtidigt är lagernivåerna för naturgas höga och ligger 16 procent över nivåerna vid samma tidpunkt 2014, samt 4 procent högre än det femåriga genomsnittet. Detta kan förklara varför terminskontraktet för leverans av naturgas i januari 2016 handlas till den lägsta nivån på 16 år.

Ökad konsolidering kan leda till högre kostnader

En ökad konsolidering av branschen kan leda till högre kostnader för producenterna, vilket i slutändan skulle kunna innebära ett högre naturgaspris. Bättre borrteknik kan däremot komma att sänka både kostnaderna men också priset på naturgas. En svagare ekonomi kan leda till minskad borrverksamhet och högre gaspriser

De höga lagren av naturgas är förvånande med tanke på att sommaren 2015 varit varmare än somrarna 2013 och 2014. Denna sommar har även medfört temperaturer som her legat över det 10-åriga genomsnittet. Baserat på den amerikanska elförbrukningen har det gått åt 4 miljarder kubikfot naturgas mer under sommaren 2015 än under 2014 för att driva en ökad efterfrågan på energislukande luftkonditionering. Att lagren ökar är en följd av en stigande produktion från de amerikanska skiffergasproducenterna. Blir vintern mildare än vanligt kommer efterfrågan på naturgas att minska ytterligare, vilket kommer öka lagren ännu mer och därmed är det sannolikt att naturgaspriset faller ännu mer.

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära