Följ oss

Nyheter

Denna råvara kan drabbas hårt av El Niños framfart

Publicerat

den

Naturgas på spis

Naturgas på spisDe flesta meteorologer är av samma uppfattning, även om den inte delas av råvarujätten Olams VD Sunny Verghese, nämligen att vi kan se fram mot en väldigt kraftfull El Niño i år. De tror också att detta väderfenomen kan komma att sträcka sig fram till den tidiga våren. Detta vädermönster har olika effekt på olika råvaror, och av denna anledning kommer El Niño att driva upp priset på vissa råvaror, och ned priset på andra.

Om El Niño utvecklas som meteorologerna tror kommer det att bli en varmare och torrare vinter än normalt i den nordöstra delen av USA.

El Niño orsakar ovanligt varm havstemperaturer i den del av Stilla Havet som finns vid Ekvatorn, och har förutsättningar att skapa en varm vinter över hela den nordamerikanska kontinenten. Meteorologerna arbetar just nu med vädermodeller som projicerar förhållanden som kan komma att pågå långt in under 2016.

Priset på naturgas har fallit till rekordlåga nivåer, efter skifferoljeboomen i USA som har pressat både gas- och oljepriserna. Under tiden har energiproducenter som Range Resources (NYSE: RRC) och Chesapeake Energy (NYSE: CHK) reviderat ned sina prognoser för innevarande år och spår en nedgång i energipriserna, till exempel för olja och andra flytande bränslen.

Den starkaste El Niño på 65 år

Om meteorologernas prognoser stämmer kan årets El Niño komma att bli den starkaste på 65 år. Den kan då få temperaturen i stora delar av norra USA att stiga samtidigt som polarströmmarna försvagas. Detta har fått till exempel WSI, som är en del av The Weather Company, att spå ett minskat behov av naturgas under vintern 2015/2016. WSI spår att behovet kommer att falla med minst tio procent jämfört med vintern 2014/2015. Samtidigt är lagernivåerna för naturgas höga och ligger 16 procent över nivåerna vid samma tidpunkt 2014, samt 4 procent högre än det femåriga genomsnittet. Detta kan förklara varför terminskontraktet för leverans av naturgas i januari 2016 handlas till den lägsta nivån på 16 år.

Ökad konsolidering kan leda till högre kostnader

En ökad konsolidering av branschen kan leda till högre kostnader för producenterna, vilket i slutändan skulle kunna innebära ett högre naturgaspris. Bättre borrteknik kan däremot komma att sänka både kostnaderna men också priset på naturgas. En svagare ekonomi kan leda till minskad borrverksamhet och högre gaspriser

De höga lagren av naturgas är förvånande med tanke på att sommaren 2015 varit varmare än somrarna 2013 och 2014. Denna sommar har även medfört temperaturer som her legat över det 10-åriga genomsnittet. Baserat på den amerikanska elförbrukningen har det gått åt 4 miljarder kubikfot naturgas mer under sommaren 2015 än under 2014 för att driva en ökad efterfrågan på energislukande luftkonditionering. Att lagren ökar är en följd av en stigande produktion från de amerikanska skiffergasproducenterna. Blir vintern mildare än vanligt kommer efterfrågan på naturgas att minska ytterligare, vilket kommer öka lagren ännu mer och därmed är det sannolikt att naturgaspriset faller ännu mer.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära