Torka gör att rabatten på kaffe faller till sin lägsta nivå på 20 månader

Kaffebönor i säckTorka gör att rabatten på kaffe faller till sin lägsta nivå på 20 månader och att spreaden mellan så kallat robustakaffe och arabicakaffe i Brasilien har minskat betydligt. Det är framförallt oro för torka och en brist på vietnamesiska säljare av robustakaffe som gör att priset på robusta nu ökar i förhållande till arabicakaffe. Prisskillnaden i Brasilien, världens största kaffeproducent, ligger nu under 100 real per säck enligt forskningsinstitutet Cepea.

Värden har underminerats av ankomsten av regn i Minas Gerais, den delstat i Brasilien som producerar mest arabicakaffe, vilket har lättat farhågorna om att kaffeplantornas blommor inte kommer utvecklas som de skall. Det betyder också att det sannolikheten ökar för en bra skörd under 2016. Samtidigt har emellertid priset på robustakaffe stigit i delstaten Espirito Santo, den delstat i Brasilien som producerar mest robusta. Uppgången har gjort att prisskillnaden gentemot arabica i Brasilien endast är 19,35 cent, den lägsta nivån sedan februari förra året. Procentuellt sett är premiumet för arabica 26,8 procent, den lägsta nivån sedan januari 2014.

Långt under sin potential

Prisjusteringen utgör en skarp vändning från situationen för bara någon vecka sedan, då arabica-premiumet låg på 38,7 procent, motsvarande 138,82 real. I början av året var arabica-premiumet 200 real per säck.

Även om oron för torkan i Minas Gerais har lättat så har den ökat i Espirito Santo. Radobank kommenterade i förra veckan att det har förekommit väldigt litet nederbörd i de områden där det odlas robusta sedan huvudblomningsfasen som vanligtvis inträffar under juli – augusti. Detta kan komma att få negativa effekter för skörden 2016/2017. Trots att 85 procent av plantagerna i dessa områden konstbevattnas förväntar sig Radobank en skörd långt under vad som är normalt eftersom inget bevattningssystem fullt ut kan kompensera för bristen på regn.

Extremt höga temperaturer

Rapporter från tjänstemän i Espirito Santo säger att regionen står inför den värsta torkan på 40 år, och i vissa regioner har bevattning förbjudits helt med böter som följd för de producenter som bryter mot detta förbud. På andra ställen har konstbevattning begränsats och får endast ske nattetid.

Enligt den Brasilienbaserade vädertjänsten Somar har vissa delar av delstaten Espirito Santo fått mindre än 30 % av den genomsnittliga nederbörden under oktober vilket ökar risken för att kaffebönorna inte utvecklas som de skall.

Delstaten Espirito Santo förväntas få lite regn på kort sikt, men nederbörden kommer inte vara generös, och kommer att åtföljas av extremt höga temperaturer, som främjar avdunstning av fukt, tillade Somar.

Brasiliens kaffeodlande regioner

Karta över kaffeodling i Brasilien

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top