Följ oss

Nyheter

USDA tar strid mot bedrägerier inom ekologiskt spannmål

Publicerat

den

Sojabönor i skålar

Under 2017 rapporterade The Washington Post om en försändelse av 36 miljoner pound sojabönor som skickades från Ukraina, genom Turkiet till Kalifornien och såldes som ekologiska. Detta skedde trots om de hade behandlats med bekämpningsmedel som inte godkänts enligt USDA Organic Standard och ursprungligen såldes till den konventionella marknaden. Så sent som 2019 dömdes fyra spannmålsmäklare i Iowa till 10 års fängelse för att ha sålt bedrägligt ekologiskt djurfoder till jordbrukarna i Mellanvästern mellan 2010 och 2017. Värdet på detta djurfoder översteg 140 MUSD.

Sojabönor i skålar

Det var inte isolerade incidenter. Under det senaste decenniet har grupper som Organic Farmers Agency for Relationship Marketing (OFARM) och Cornucopia Institute spårat och analyserat massiva spannmålstransporter från länder inklusive Turkiet, Ukraina, Rumänien och Ryssland. De har funnit att mängden ekologiskt certifierad areal i ursprungsländerna inte kunde ha producerat mängden spannmål som kommer in i USA.

”Det är en alarmerande fråga att ställa om vissa av dessa länder, som Kazakstan, ens har någon ekologisk produktion, med tanke på rapporter om att importen från dessa regioner har fyllt den amerikanska ekologiska leveranskedjan” sade John Bobbe, OFARM:s verkställande direktör, till Cornucopia Institute 2018.

All reglering av denna globala marknad på 50 miljarder dollar övervakades av USDA:s National Organic Program (NOP), som bemannades av 37 personer under 2019. Nu har NOP, som reglerar den globala industrin, kommit med ett förslag för att bekämpa ekologiskt bedrägeri, och det kan vara den mest konsekventa uppdateringen av de ekologiska standarderna hittills.

I sin nuvarande form skulle den föreslagna regeln om ekologisk verkställighet kräva att alla certifierade ekologiska livsmedelsföretag har en plan på plats för att förhindra bedrägeri i deras leveranskedjor och skulle öka tillkännagivna inspektioner av alla ekologiska verksamheter. Det skulle också göra det lättare att spåra importerade livsmedel genom att kräva elektroniska certifikat och ge uppdrag att fler aktörer som är involverade i transport och försäljning av ekologiska livsmedel – som mäklare och handlare – får certifiering.

Varför ekologiska bedrägerier?

Ekologisk mat ansågs en gång vara en nischmarknad, huvudsakligen begränsad till produktion av kött som såldes direkt till konsumenter på lokala marknader. Under de senaste decennierna har det blivit en marknad på flera miljarder dollar fylld med premiumpaketerade livsmedel och bearbetade snacks som kan kosta dubbelt så mycket som deras konventionella motsvarigheter. Livsmedelsindustrigiganter som General Mills och Perdue har hoppat in i spelet, eftersom många konsumenter har varit villiga att betala den premien.

Men mängden certifierad ekologisk jordbruksmark i USA – särskilt för majs och soja som används för att tillverka bearbetade livsmedel och djurfoder – har inte hållit takten med efterfrågan på ekologisk mat, vilket skapar ett brett gap mellan utbud och efterfrågan som främst har fyllts med import. Klyftan i utbudet och långa, komplicerade utländska leveranskedjor har skapat en situation som är mogen för bedrägeri, vilket undergräver ekologiska producenter.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära