Följ oss

Nyheter

Torkan i amerikanska mellanvästern är mest pressande för majs

Publicerat

den

Majsfält

Terminer för majs och sojabönor steg i förra veckan när ett bestående torrt mönster över det amerikanska majsbältet tog hårt på skördeförhållandena.

Analytiker sa att den förlängda torrperioden under viktiga utvecklingsperioder för radgrödor kan minska produktionen när grödorna skördas om några månader. Torkan hjälpte till att driva upp priset på veteterminerna.

Majsförhållandena är de värsta sedan början av 1990-talet” säger Erin Nazetta, en lantbruksanalytiker på Broadview Capital. ”Skörden var tidigt ute, så den kommer att gå igenom pollineringen, vilket är dess kritiska utvecklingsfas, tidigare än normalt i år. Och vi har sett jordfuktighetsnivåerna fortsätta att sjunka under de senaste veckorna. Inte bara kommer vi att behöva en stor mängd regn för att stabilisera västförhållandena, utan ännu mer för att börja se förbättringar.

Sojabönor, som också odlas i huvudsakligen arton amerikanska delstater, många på samma sätt som för majs, har också drabbats av torkan under senvåren. Femtiofyra procent av skörden var i bra till utmärkt skick den 18 juni, en minskning från 59 procent en vecka tidigare och 62 procent för veckan som slutade den 4 juni, den första veckan som USDA utvärderade grödans tillstånd. 

I Iowa var betygen från gott till utmärkt tillstånd 70 procent den 4 juni, 66 procent den 11 juni och 56 procent den 18 juni. Illinois sojabönor var 51 procent i bra till utmärkt skick den 4 juni. Den 18 juni betyg hade sjunkit till 33 procent.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Om vi skulle se ”normalt” väder i juli, augusti, september, har vi fortfarande stor produktionspotential, säger Alex Norton, president för Beeson and Associates.

Sojabönsterminerna sköt också i höjden efter USDAs betyg för den tredje veckan i juni. Priset på sojabönor för leverans i augusti nådde 14,47 per bushel, en nivå som inte setts sedan mitten av mars. Sojabönsterminernas uppåtgående trend startade den 1 juni efter att ha sjunkit under 12 dollar per skäppa en dag tidigare.

”Torrheten ser lite värre ut för sojabönor än för majs, men sojabönornas viktigaste skördeavgörande fas är lite senare, i augusti. Men sojabönor klarar torka lite bättre och även om plantorna inte är stora i det här skedet av spelet kan vi se dem lägga på ett anständigt antal baljor och fylla dem om de får nederbörd i sin viktigaste utvecklingsfas” sa Nazetta.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära