Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 18 januari 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerAllt fokus på USA

Vi håller fast vid en i grunden positiv syn på global makro i början på året, framförallt relaterat till Kina och USA. Synen på stigande riskaptit globalt ligger fast även om amerikansk politik kan hålla tillbaka något. Välkomna tecken på förbättringar i Kina kom denna vecka i form av BNP tillväxt för sista kvartalet på 7,9 %, upp från 7,4 % i Q3. Allt pekar nu på att botten i den kinesiska konjunkturcykeln var i september och att återhämtningen sprider sig.

Amerikanska konsumenter möter däremot stramare finanspolitik 2013. Förbättrade bo-, aktie- och arbetsmarknader ger dock framtidshopp. Aktiviteten inom industrin ser svagare ut än förväntat i inledningen på året trots att viss finanspolitisk osäkerhet skingrats. Risk finns att stundande finanspolitiska förhandlingar håller tillbaka aktiviteten fram till sista februari. Om inga nya överenskommelser kommer till stånd kommer skuldtaket slås vid mitten av februari eller något därefter, automatiska nedskärningar (0.5% av BNP) stundar den första mars, och den 27:e mars tvingas staten att stänga ned icke-essentiella områden

Handelsbanken Råvaruindex 18 januari 2013

Basmetallerna

Lagerpåfyllnad och Kinas återhämtning i fokus

Kinas återhämtning har givit stöd åt metallmarknaden under hösten där man successivt byggt upp lager som betats av tidigare under året. Vi förväntar oss att uppgången fortsätter under första kvartalet även om ett skuldtyngt Europa samt diskussionerna kring USA’s skuldtak begränsar uppgången något. Blandade rörelser där nickel och koppar visat mest styrka och stigit med 3,4 respektive 1,94 %. Zink och aluminium har däremot tappat 2,5 % respektive 0,8 %.

Uppgången på koppar kom av sig och kontraktet handlades på 2-veckors lägsta efter att Barack Obama gick ut och varnade om en ekonomisk katastrof ifall kongressen misslyckas med att öka landets upplåningsgräns, men har nu återhämtat sig efter positiva försäljningssiffror från USA. Vi håller koppar som vår favorit bland basmetallerna, men ser positivt på hela sektorn under det kommande kvartalet

Basmetallindex och kopparpris

Med Kinas återhämtning i ryggen tror vi på stigande priser på basmetaller. Vi tror på: BASMET H

Ädelmetaller

Låga räntor stödjer ädelmetallerna

2012 avslutades med ganska stora prisrörelser för ädelmetaller, de avslutande veckorna förra året såg guldet falla med 4 procent, och silvret med hela 10 procent. Dessa fall har i stort sett återhämtats under inledningen av 2013, och vi håller kvar vid vår positiva syn. Dock är vi lite mindre övertygade för tillfället, och vi anser att man bör vara observant på utvecklingen de närmaste veckorna.

De underliggande orsakerna till vår positiva syn är alltjämt de extremt låga räntorna världen över, och den risk vi ser för stigande inflationsförväntningar framöver. Låga räntor gör ju som bekant att alternativkostnaden för att hålla guld blir låg, och sjunkande korta räntor har historiskt varit nära länkat till stigande guldpris. Samtidigt så har guldet visat sig vara ett mycket bra skydd mot inflation, och en tillgång som tenderat att fungera bra när det varit kriser och finansiell oro i världen.

Det vi ser nu när vi går in i 2013 är begynnande optimism om både återhämtning i Kina och USA, och möjligheter till en överenskommelse under februari när det gäller den amerikanska budgeten. Detta kan leda till viss kortsiktig press nedåt på guldpriset, så vi känner att det är bra att ”dansa nära nödutgången” när det gäller långa guldpositioner. Men – skulle Obama och republikanerna inte nå en överenskommelse, då kommer guldet sannolikt vara en vinnare.

Handelsbankens ädelmetallindex - Guld spotpris

Inför 2013 är vi fortsatt positiva till ädelmetaller. Fortsatt mjuk penningpolitik, svag makroekonomi, starkare efterfrågan från Kina och Indien och att centralbanker i utvecklingsekonomier köper guld gör att vi tror på: ADELMET H

Energi

Svagt för både el och utsläppsrätter

Sentimentet fortsätter ned på elmarknaden där kontraktet Q2 2013 faller med över 2 procent. En tillfällig prisuppgång efter att Ringhals tillfälligt fallit ur. Såväl energikol (-3 % i år) som utsläppsrätter (-22% i år!) faller och de låga elpriserna på kontinenten bidrar till det svaga sentimentet på nordiska el. Det enda som givit stöd är en försvagad energibalans om 3 TWh ned till -16TWh (blått i grafen nedan) men prognoserna slår nu om från högtrycksbetonat väder till normala temperaturer och nederbörd för perioden så de flesta faktorer pekar ned. Kontraktet Q2 13 bör kunna falla ytterligare någon euro eller två. Intressant att se huruvida EU Kommissionen väljer att agera för att upprätta förtroendet för CO2-marknaden, annars finns det stor risk att rätterna faller tillbaka mot 0 nivån precis som de gjorde 2007.

Oljan har nu handlats i intervallet 105-117 USD sedan augusti förra året, och frågan är nu om detta mönster kommer fortsätta även under detta år. Vi ser ett antal risker som har god potential att föra oljan ut ur kanalen de kommande 6 månaderna. Tillsvidare håller vi neutral syn på oljan då ingen sida väger tyngre än den andra i nuläget. Det som talar för stigande priser är en starkare global konjunktur där vi har Kina i spetsen. Vidare har Saudiarabien, som lovat kompensera för Irans produktionsbortfall, den senaste tiden sänkt produktionen för att stabilisera priset när den globala konjunkturen blivit sämre under 2012. Även fortsatt politisk risk i Mellanöstern med risk för produktionsstörningar talar för ett högre pris. Samtidigt finns risk på nedsidan om Irans blockerade export kommer tillbaka till marknaden, den stigande produktionen i USA och Kanada och konjunkturrisker i USA och Europa. OECD-lagren är dessutom på femårs högsta.

Elpris - Terminen Q2 2013 - Underliggande för SHB Power

Fallande priser på energikol och utsläppsrätter parat med låga elpriser på kontinenten bidrar till det svaga sentimentet på nordisk el. Vi tror på: BEAR EL H

Livsmedel

Kaffepriset stiger från de rekordlåga nivåerna

Kaffepriset har under en fem års period varit uppe och nosat på nivåer kring 3 dollar/Ib men handlas idag till det halverade priset. Rekordskördar i de kaffeproducerande länderna, Brasilien och Vietnam fick kaffepriset att falla 37 procent under 2012 och därmed var kaffe den råvara som backade mest under året som gått. Det har rapporterats om svampsjukdomar som spridits bland kaffeträd och dess blad, det råder därför en viss oro att dessa förstörelser kan komma att påverka nästa års skörd i Centralamerika. Detta har fått priset på Arabica terminen (underliggande till SHB Coffee) att stiga ca 8 procent sen årsskiftet.

Priset på vete har stigit under veckan och uppgången är till stor del påverkad av USDA:s rapport från förra fredagen där lagernivåer vad mindre än för väntat. Viss oro över situationen i USA där höstvetet bland annat behöver mer regn innan vintervilan är över, än finns det dock tid och oron är ganska begränsad. Effekten av förra veckans WASDE-rapport är nu över och det kommer krävas mer negativa nyheter för att priserna ska stiga ytterligare. Grödorna närmar sig dock ett känsligt utvecklingsstadium i flera viktiga spannmålsregioner och så länge risken för väderproblem inte känns mindre överhängande väntar vi oss en marknad som får ganska svårt att gå nedåt. Givet inga större väderproblem bör vi dock vänta oss fallande priser lite längre fram på året, veteproduktionen 2013 beräknas nå klart större volymer än 2012, en del prognoser pekar t.ex. på en drygt 8-procentig uppgång för den europeiska veteproduktionen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Diagram över kaffepriset - 2012 till januari 2013

Vi ser fortfarande framför oss fallande priser på livsmedelsektor på lite längre sikt. Vi tror på: LIVSMEDEL S H

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbanken Råvaruindex 18 januari 2013

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

After gaining USD 2.6 per barrel from Tuesday until midday Wednesday, Brent crude prices lost momentum yesterday evening, plunging by USD 2 per barrel to the current level of USD 72.3 per barrel. This marked a significant and counterintuitive move just hours ahead of today’s OPEC+ meeting at 12:00 PM CEST, where the market largely anticipates a rollover agreement. OPEC+ is expected to maintain its current supply cuts, refraining from adding additional volumes to the market for now.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The USD 2 per barrel drop was partly driven by a single market player – a U.S. bank – that sold a massive volume of U.S. oil futures during the evening (CEST), pushing prices lower and leaving traders scrambling to interpret the rationale. According to Reuters, the unidentified bank sold over USD 270 million worth of U.S. oil futures.

The market consensus is now that OPEC+ is likely to extend its most recent round of production cuts by at least three months starting in January. This move would provide additional support to the oil market, even though OPEC+ had hoped to gradually phase out supply cuts next year. For now, there appears to be little room for additional OPEC+ volumes in a market still grappling with weak demand.

At 16:30 CEST yesterday, the oil market received a bullish U.S. inventory report. Commercial crude oil inventories (excl. the SPR) fell by a substantial 5.1 million barrels to 423.4 million barrels, about 5% below the five-year average for this time of year. This decline was a stark contrast to the API’s earlier forecast of a 1.2-million-barrel build in crude inventories.

For gasoline, inventories increased by 2.4 million barrels (API forecast: +4.6 million) but remain 4% below the five-year average. Distillate (diesel) fuel inventories rose by 3.4 million barrels (API forecast: +1 million) but are still 5% below the five-year average.

U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day, up 615,000 barrels per day from the previous week. While refineries operated at 93.3% of their capacity. Gasoline production declined to 9.5 million barrels per day, while distillate fuel production increased to 5.3 million barrels per day.

Over the past four weeks, total products supplied – a proxy for implied demand – averaged 20.4 million barrels per day, a 4.0% increase compared to the same period last year. Key metrics include gasoline demand at 8.8 million barrels per day, up 2.8%; distillate demand at 3.7 million barrels per day, consistent with last year; and jet fuel demand up 7.1% year-over-year.

Overall, the report was bullish, reinforcing expectations of a tightening market.

Attention now shifts to OPEC+, geopolitics (including the Russia-Ukraine conflict, Middle East tensions, and Iranian sanctions), and global demand, particularly in China. Weak demand in China throughout 2024 pushed global oil prices downward, especially in the second half of the year. However, we believe the narrative is shifting(!)

China appears to be stabilizing and showing signs of recovery. Manufacturing PMI has ticked higher, and the economic surprise index has also improved. As the world’s largest oil importer, China turning the corner is a significant positive development. This strengthens our view of limited downside risks to oil prices as we head into 2025. While caution remains warranted, we continue to favor a long position on Brent crude.

US DOE inventories
US crude and products
Fortsätt läsa

Analys

Further US sanctions on Iran spark largest oil price surge in three weeks

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since yesterday morning, Brent crude prices have climbed by ish USD 2 per barrel, recovering to the current level of USD 73.9 per barrel. This represents a significant price movement over a short period and marks the largest such increase since mid-November.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Market whispers suggest that OPEC+ is likely to announce a deal to further delay the planned supply increase during their meeting scheduled for tomorrow (December 5th). Concerns about weaker global demand in the coming year leave little room for additional OPEC+ supply, compelling the cartel to exercise patience in its efforts to regain market share.

Adding to the upward pressure on crude prices, the U.S. has escalated its sanctions on Iran, targeting the country’s vital oil sector – a critical source of revenue.

Yesterday (December 3rd), the U.S. imposed sanctions on 35 entities and vessels associated with Iran’s ”shadow fleet,” which secretly transports Iranian oil. These operations rely on fraudulent practices such as falsified documentation, manipulated tracking systems, and frequent changes of ship names and flags. This move builds upon earlier sanctions, including those introduced in October this year, which restricted transactions involving Iranian petroleum and petrochemical products.

According to the U.S. Department of State, the latest measures aim to further disrupt Iran’s ability to finance activities deemed destabilizing in the Middle East, including its nuclear program and support for regional proxies.

From a market perspective, Iran’s crude oil and condensate exports reached roughly 1.7 million barrels per day in May 2024, the highest level in five years. China, as Iran’s largest importer, accounted for ish 490k barrels per day of these exports in 2023. The newly imposed sanctions could lead to a substantial reduction in Iran’s oil exports, potentially cutting up to 1 million barrels per day, depending on the enforcement’s strictness and global compliance.

Iranian crude exports to China have increased this year, but the sanctions may compel Chinese firms to reduce or halt purchases to avoid U.S. penalties. This would likely drive a search for alternative crude sources to sustain China’s refining operations, thereby adding further support to the current upward pressure on crude prices. This, together with the likelihood of OPEC+ continuing to delay their planned production increase, reinforces our view of limited downside risks to prices in the near term – caution remains reasonable, and we continue to favor a cautiously long position.

Fortsätt läsa

Analys

Crude prices steady amid OPEC+ uncertainty and geopolitical calm

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Since last Friday’s opening at USD 73.1 per barrel, Brent crude prices have steadily declined over the weekend, with further losses on Monday afternoon following a brief recovery that saw prices approach USD 73 per barrel. As of this morning (Tuesday), Brent crude is inching upward again, currently trading at USD 72.2 per barrel. Over the past week, implied volatility has dropped to its lowest levels in roughly two months, as the upward momentum observed since mid-November has temporarily stalled.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

On a bearish note, reduced geopolitical uncertainty in the Middle East has contributed to easing the risk premium in oil prices. Israel has signaled its intention to uphold the current ceasefire despite launching airstrikes in Lebanon in response to Hezbollah’s first attack under the truce. While this de-escalation has softened prices, the attacks during the ceasefire highlight that tensions in the region are far from resolved. This persistent instability will likely remain a source of uncertainty for oil markets in the weeks ahead.

On the bullish side, the OPEC+ supply meeting, rescheduled to Thursday, December 5th, looms. Additionally, expectations are building for increased Chinese stimulus measures, potentially to be unveiled at the Chinese Central Economic Work Conference next Wednesday. This closed-door meeting is expected to outline key economic targets and stimulus plans for 2025, which could provide fresh support for Chinese oil demand.

From a supply perspective, OPEC+ has added to market uncertainty by postponing its meeting, initially planned for Sunday, December 1st. The group will decide whether to reintroduce production cuts or proceed with a scheduled supply increase of 180,000 barrels per day. Current market sentiment suggests that OPEC+ is unlikely to rush into restoring production, reflecting cautiousness amid subdued global demand and concerns about a potential supply glut in 2024.

Market participants and traders widely anticipate that the cartel will maintain its wait-and-see approach to avoid worsening the fragile market balance. Such cautiousness could lend support to prices as the new year approaches. We believe OPEC+ is acutely aware of the risks associated with oversupplying the market and will likely act to stabilize prices rather than jeopardize them.

Looking ahead, fundamentals such as U.S. inventory levels, geopolitical developments, and OPEC+ decisions will remain key drivers of the crude oil market. These factors will shape the outlook as we move into the final weeks of 2024 and entering 2025.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära