Följ oss

Nyheter

Råvarubörs öppnar porten till Europas kornbod

Publicerat

den

Black Sea Wheat - Vete-terminer på CBOT

Black Sea Wheat - Vete-terminer på CBOTDen 6 juni 2012 öppnar Chicago Board of Trade, CBOT, dörren till Europas kornbod Ukraina då denna börs startar terminshandel i Svarta Havs-vete under namnet Black Sea Wheat (BSW). Därigenom skapas ett nytt, effektivt prisredskap för handel av östeuropeiskt vete som samtidigt öppnar upp Ukraina för västvärlden. Det skapar också en möjligt för fler aktörer att ta del av de växande ekonomierna i Östeuropa som i dag svarar för mer än 20 procent av den globala exporten av vete.

I takt med att den globala efterfrågan på vete fortsätter att öka förlitar sig världen allt mer på Svarta Havsregionen när det gäller att att kunna möta de växande kraven på en ökad produktion. Det terminskontrakt som CBOT lanserar är i dagsläget det enda som erbjuder producenter, köpare och finansiella aktörer en exponering mot denna region vilket gör det möjligt att på ett effektivt sätt hantera risker, priser och utbud som är förknippade med denna allt viktigare marknad.

Vete från Svarta Havs-regionen

Lanserandet av Black Sea Wheat-terminer är en naturlig förlängning av de redan existerande terminskontrakten på vete som CBOT erbjuder handel i och som fungerat som ett globalt riktmärke för marknaden för jordbruksprodukter i mer än 135 år. Terminspriserna kommer vara direkt kopplade till spotmarknaden på vete i Svarta Havsregionen samtidigt som handelstiderna för terminshandeln för denna råvara kommer att anpassas för att fungera tillsammans med marknaden för den underliggande råvaran.

Black Sea Wheat - Produktion och dess andel av den globala vetehandeln

Handla terminer på Black Sea Wheat

Terminskontrakt på Black Sea Wheat (BSW) på Chicago Board of Trade, CBOT, avser kvarnvete FOB vid Svarta Havshamnar. Kontrakten avser leverans i juli, september, december, mars och maj varje år.

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på avser 136 ton, motsvarande 5.000 bushels. Kontraktet prissätts i USD och cent, med en tick size på 0,10 USD. Den minsta prisförändringen blir således 13,60 USD per kontrakt vid en rörelse om 0,10 USD.

Daily Price Limit

22 USD per ton, över eller under föregående dags stängningspris.

Trading Hours
·
Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform pågår från 10:00 AM måndag till och med 9:15 PM fredag eftermiddag, GMT vilket motsvarar 2:00 AM till och med 1:15 PM i Chicago.

Last Trading Day

Handel med terminskontrakt avseende terminer i Black Sea Wheat futures (VSW) på Chicago Board of Trade, CBOT slutar på den bankdag som föregår kontraktsmånaden.

Leveranskvalité

Vikt: Minimum 770 gram per liter
Fukt: Max 14 procent
Orenheter bestående av kärnor: Högst 8 procent
Protein (på torrsubstans): Minimum 11,5 procent
Gluten Innehåll: Minst 22 procent
Falltal: Minimum 230
Främmande föremål: Maximum 2 procent
Insektsskador: Max 2 procent

Leveranspunkter

Ukraina, följande hamnar: Illichivsk, Odessa, Sevastopol, Yuzhny, Nikolaev
Ryssland, följande hamnar: Novorossiysk, Tuapse, Taman
Rumänien, följande hamnar: Constanta

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

 1. Bonden

  6 juni, 2012 vid 21:32

  vet vi i dag om det kommer att bli handel med denna typ av vete i Sverige från någon av de aktörer som i dag erbjuder handel vanligt vete?

  Kommer ni att följa denna vetehandel?

  • Vedde

   12 juni, 2012 vid 15:19

   Min gissning är att Black Sea Wheat är lite för udda för någon aktör i Sverige att erbjuda handel i. Tror att det är ett mindre antal potentiella företag som kan ha nytta av ta position i svartahavsvete, och de kan nog gå direkt på terminsmarknaden.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden

Publicerat

den

Världen arbetar hårt med att ställa om till att släppa ut mindre koldioxid och i det arbetet ingår många delar. Två centrala delar är vätgas och energiöverföring. Något som knyter detta samman är ammoniak, vilket kan sägas vara en variant av vätgas som dels kan användas i sin egen rätt och dels är det en form som gör att vätgas kan transporteras runt om i världen.

IVA har hållit ett seminarium om ammoniak där tre olika personer håller föredrag och svarar på frågor. Det är intressant med många detaljer som blir belysta. Men förvänta dig inga slagkraftiga budskap om enkla och revolutionerande lösningar, här handlar det mer om hur vi praktiskt kan ta oss framåt.

Ammoniak – möjliggörare för global handel med vätgas
Produktion av vätgas från ammoniak, teknik och kommersiellt tillgängliga processer.
Henrik Larsen, KBR

Omställning och reduktion av CO2 i Stenungssund
Hur kan ammoniak bidra? Hur står den sig mot andra tekniker?
Lars Pettersson, Borealis

Vätgas avgörande del av Volvos omställning
Vilken roll kan ammoniak som vägasbärare spela?
Monica Johansson, Volvo Group

Två timmar om hur ammoniak passar in på energimarknaden
Fortsätt läsa

Populära