Nyheter
Råvarornas uppgång sätter sina spår i matkassen
Att priset på kaffe har rusat på världsmarknaderna har nu lett till prisökningar i konsumentledet. Det är emellertid inte enbart kaffe som stigit på världsmarknaden, flera andra av de råvaror som ingår i en frukost har stigit under 2014, vilket nu börjar märkas i konsumenternas plånböcker. Torka, sjukdomar och en ökad efterfrågan har drivit upp priserna på kaffe, apelsinjuice, vete, socker, mjölk, smör, kakao och fläsk med i genomsnitt nästan 25 procent. Självklart är det inte bara frukosten som blir dyrare, det gäller alla de måltider som konsumeras.
Kaffekedjorna oroas av det stigande kaffepriset
Trots att kaffebönorna endast utgör en marginell del av det pris som en konsument betalar för sin kaffekopp oroas de företag som driver caféer och serverar kaffe i anslutning till lunchen. Generellt sett utgör priset på kaffe endast tio procent av kaffekoppens pris. De övriga kostnaderna för koppen är bland annat vatten, personalens lön, lokaler och vinst till företaget som driver caféet.
Till detta kommer kostnader för tillbehör som mjölk, socker och engångsmuggar som numera utgör en inte föraktlig kostnad för dessa företag eftersom allt fler konsumenter väljer att dricka annat än svart kaffe och istället gått över till mjölkbaserade kaffeval. Faktum är att det förändrade konsumtionsmönstret gör att en prisökning på mjölk kan drabba dessa caféers resultaträkningar hårdare än ett ökat kaffepris.
Även om kaffet endast utgör en mindre del av den totala kostnadsmassan i ett företag som till exempel Starbucks så är det viktigt. I dag ser vi hur kaffeproducenterna tyngs av problem som orsakas av till exempel kaffebladsrosten, en sjukdom som dödar kaffeplantorna och sprids i en allt snabbare takt i Centralamerika. Som om detta inte var tillräckligt så drabbar det förändrade klimatet kaffeproducenterna hårt. De ökade temperaturerna, som kan leda till negativa effekter för kaffeodlingarna, har lett till att allt fler kaffeodlare försöker flytta sina odlingar högre upp i bergen där det är svalare. Det stora problemet är att det endast finns en begränsad mängd odlingsbar mark som lämpar sig för kaffeodling och när denna är fullplanterad så kommer det inte att finnas mer mark att odla kaffet på.
Oljepriset kan öka priset på kaffe
Oljepriset har hållit sig relativt stabilt på senare tid, men stiger det för mycket kan även detta leda till högre kaffepriser eftersom fossila bränslen används vid transport och rostning av kaffebönor. Det finns en rad faktorer som kan driva upp kursen på kaffe på råvarubörserna och därmed det pris som konsumenterna betalar för sitt morgonkaffe.
De mest köpta livsmedlen
Det är emellertid inte bara kaffepriset som har stigit på senare tid, så gott som alla ”softs” har ökat i pris på råvarubörserna, ofta till följd av utbudsstörningar orsakade av sjukdomar eller väder.
De tio vanligaste livsmedlen som säljs i USAs livsmedelsbutiker
1. Mjölk
2. Bröd
3. Ägg
4. Nötkött
5. Kyckling
6. Flingor
7. Snacks och godis
8. Sallad
9. Ost
10. Icke-alkoholhaltiga drycker som juice och läskedrycker
Data från det amerikanska jordbruksverket visar att vi just nu ser det största ökningar i de amerikanska livsmedelspriserna på knappa tre år. Det index som mäter detta steg under februari 2014 med 1,2 procent och har under de senaste tolv månaderna ökat med över fyra procentenheter.
Diagrammet nedan visar de vanligaste livsmedlen som de svenska konsumenterna köper i mataffärerna.
Även griskött och juice
Det är inte bara kaffeodlarna som drabbas av att deras plantor har drabbats av sjukdom. Även citrusodlarna har fått se sina plantor förstöras av en sjukdom som kallas för Citrus Greening, Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka. Den upptäcktes första gången i Florida 2005, men årets förluster på apelsinskörden är de i särklass mest omfattande som skådats. Varianter av Citrus Greening finns även i Brasilien och på andra platser världen över vilket gör att sjukdomen kan anses ha fått global spridning.
Även griskött, den råvara som bland annat används till smörgåsskinka och bacon, har kommit att bli dyrare som en följd av att besättningarna smittats av sjukdomar. PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea virus som är dess fullständiga namn, upptäcktes i USA för första gången i april 2013 och har sedan dess kostat tusentals griskultingar livet. Kinesisktägda Smithfield Foods sade under vintern 2013/2014 att viruset kan komma att resultera i att årets svinproduktion minskar med två eller till och med tre miljoner griskultingar, motsvarande upp till tre procent av den amerikanska produktionen. Ännu så länge finns denna sjukdom endast i USA och i Kina, men det finns anledning till oro för att den skall sprida sig världen över. De höga foderpriserna har emellertid också haft en påverkan på priset på fläskkött, vilket har gjort att flera amerikanska grisuppfödare valt att minska sina besättningar. I Sverige har lagstiftningen och en hård konkurrens från danska uppfödare minskat antalet besättningar.
Sockerpriset har påverkats av vädret
En storbrand i Brasilien med efterföljande torka i landet, vilket har lett till att de brasilianska odlarnas avkastning per hektar minskar driver upp sockerpriset. I Brasilien kompenseras detta för genom att öka den areal på vilken sockerrör odlas.
Kakaopriset kan påverkas negativt av El Niño
Den japanska väderbyrån bedömer att det är mer än femtio procents sannolikhet för att vi under året kommer att utsättas för väderfenomenet El Niño. US Climate Prediction Center säger att sannolikheten för detta är 52 procent och att det kommer att ske under sensommaren eller den tidiga hösten. Australian Bureau of Meteorology anser att det är sannolikt att El Niño kommer i år.
El Niño förknippas oftast med oftast med lägre nederbörd och högre temperaturer i Stilla Havsregionen. Men i andra delar av världen skapas de omvända förhållandena av detta väderklimat. El Niño beskylls ofta för torkan som skadat palmoljeproduktionen i Indonesien och Malaysia och sägs också vara skadligt för kakaoodlingarna i både denna region, Latinamerika och Västafrika. Medan El Niño orsakar torka i Asien som skadar skördarna där, leder det till betydligt mer nederbörd i de västra delarna av Latinamerika, i synnerhet i Ecuador, en av världens största kakaoproducenter. Detta kan få betydande negativa effekter för kakaoodlarna vilket kan leda till högre priset på råvaran.
Den kalla vintern gör morgonfrallan dyrare
Den kalla vintern som plågat den nordamerikanska kontinenten har äntligen börjat släppa sitt grepp om åkrarna. Den kalla vintern har emellertid orsakat ett rekordstort fall i ratingen för kommande veteskörd. Vete används i stor utsträckning till mjöl som det bakas bröd av.
Det är inte bara det hårda röda vintervetet som har drabbats av den kalla vintern i Nordamerika, även de mjuka och vita varianterna har drabbats hårdare än många råvaruhandlare trott. I den första, försenade, rapporten för 2014 rapporterade US Department of Agriculture att 35 procent av skörden hade fått betyget ”good” eller ”excellent”, vilket är en mycket låg siffra för denna tid på året. Även 2013 låg denna siffra på en låg nivå, detta efter att grödorna fick en svår start som en följd av torkan 2012 som var den värsta på en generation. I november, innan grödan gick till vintervila, hade 62 procent av skörden fått betyget ”good” eller ”excellent”. Fallet ligger således på 27 procent.
Det ser med andra ord ut som hela frukostbordet har, eller kommer att bli dyrare i framtiden, något som gör att prisutvecklingarna på råvarumarknaden bör få ett betydligt större fokus från både producenter, detaljhandelsföretag och konsumenter.
Nyheter
Iberdrola, en av världens största anhängare av vätgas tvärvänder, vill ha kärnkraft
Den spanska energijätten Iberdrola som är stora inom vindkraft har varit en av de globalt största anhängarna av grön vätgas. Nu har man dock kommit till slutsatsen att det inte är vägen framåt. Bolagets ordförande Ignacio Sanchez Galan höll i veckan ett tal där han lyfte fram att vätgas har tappat sitt momentum och att utsikterna nu är osäkra.
Ignacio Sanchez Galan lyfter nu fram att kärnkraft är absolut avgörande för att kunna hålla ljuset tänt när efterfrågan på elektricitet ökar. Baskraften den ger är helt avgörande. Han säger att åtminstone måste nuvarande kärnkraftverk fortsätta drivas. Han säger det med bakgrunden att Spanien har bestämt sig för att fasa ut kärnkraften.
Spanien använder idag stora mängder fossilgas. Viljan att använda dyr vätgas finns inte längre. Landet står nu i princip och väljer mellan fossilgas och kärnkraft som stabil baskraft.
Nyheter
Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering
Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.
Storskalig etablering med Sabey Data Centers
I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.
”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”
”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”
”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.
Nyheter
Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas
Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.
– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på nötkreatur det högsta någonsin i USA
-
Analys3 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter4 veckor sedan
Europa är den dominerande köparen av olja från USA
-
Nyheter3 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
-
Nyheter1 vecka sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland