Följ oss

Nyheter

Prognos på oljepris för 2013 och 2014

Publicerat

den

Ekonomisk tillväxt påverkar oljepriset

Nordea Markets sänker sin prognos för priset på brent-olja, till 108 USD (111 USD) för 2013 och till 111 USD (115 USD) för 2014. Den globala oljebalansen förväntas lätta på grund av en mer dämpad efterfrågeökning, och en robust utbudsökning från både OPEC och icke-OPEC-länder. Världens kapacitetsbuffert kommer därför att öka från obekvämt låga nivåer. Den naturliga minskningen av billig konventionell olja ersätts av ett nytt utbud av dyrare okonventionella tillgångar. Kostnader för upstream-investeringar och de viktiga målpriserna hos oljeexportörerna stiger, och ger stöd till högre oljepriser trots en hälsosam tillväxt i utbudet. Nordea Markets anser att riskerna för utbudet har ökat markant sedan den arabiska våren, och de förväntar sig därför att oljepriserna kommer att fortsätta vara volatila på höga nivåer.

Den 29 november höll Nordea Markets ett webinar där de presenterade sin uppdaterade syn på oljemarknaden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nordea Markets prognos för den framtida balansen på oljemarknaden är nu något lättare än bankens prognos från början av september. Baserat på bankens nya prognos för makroekonomin så förväntas efterfrågan på olja växa mindre än tidigare trott, medan utbudskapaciteten förväntas öka betydligt snabbare. Reservkapaciteten, som utgör en buffert, inom kärnan av OPEC-länderna förväntas öka mer än tidigare förväntat, dock från rakbladstunna nivåer på endast 3 % av totalt utbud och efterfrågan.

Varför kommer oljepriset att vara högt under kommande två år?

Givet den betydliga förbättringen i utbud/efterfrågan-balansen, varför förväntas oljepriserna hålla sig på höga nivåer under de kommande två åren? Nordea Markets anger flera orsaker:

 • Den globala efterfrågeökningen förväntas accelerera, även om det går sakta till en början, när återhämtningen i den globala ekonomin får fart.
 • Kostnader för globala upstream-investeringar förväntas fortsätta öka efter att ha nått en ny topp under 2012.
 • De oljeexporterande länderna behöver högre oljepriser för att balansera sina budgetar, speciellt bland OPEC-länderna i Mellanöstern och MENA-regionen (Nordafrika) i spåren av den arabiska våren.
 • Det nya utbudet av olja som ersätter det gamla utbudet är tekniskt mer komplicerat och dyrare, vilket gör att utbudskurvan lyfts uppåt.
 • Riskerna för utbudsstörningar har ökat sedan 2011 och oljemarknaden är beroende av en stark produktionstillväxt i mindre politiskt stabila länder, så som Irak, för att balansera den förväntade efterfrågeökningen från icke-OPEC-länder under det kommande årtiondet.
Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

 1. nils klyve

  5 december, 2012 vid 21:07

  Norwegians dont know shit apart from the price is going to be between 160-80 dollars… nice one! Nordea maybe youll be bankrupt again like in 1991… or maybe you will not! But with stakk like these clowns the changes are probably greater

 2. Hansson

  29 december, 2012 vid 21:02

  Intressant är att tom USA har gått över till att använda brent-olja som riktmärke för oljepriset, och inte sin egen WTI.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära