Connect with us

Nyheter

Rallyt i sojabönor väcker nya frågor

Published

on

Sojabönor redo för exportMarknaden för sojabönor fascineras av vädret i Sydamerika allt eftersom säsongen fortskrider. Även om det finns områden i södra Brasilien där det är för torrt och områden i Argentina där det definitivt är för blött så finns det fortfarande gott om tid att plantera sojabönor och marknaderna avvaktar i lugn och ro. I januari och februari 2013 kommer det emellertid att vara helt annorlunda.

Förutom den oro som vädret för med sig så är de senaste veckornas rally en funktion av att sojabönsmarknaden har varit översåld och ett svar på den starka exportförsäljningen. Vi har tidvis sett stora exportförsäljningar i både sojabönor, -olja och –mjöl. Det är framförallt exporten av sojabönsolja som är särskilt iögonfallande. Köparna är mestadels ”okända” men har med största sannolikhet sitt ursprung i Kina och Indien.

För varje positiv nyhet så verkar det emellertid som de måste kompenseras av en dålig. Marknaden har således insett att den starka exportförsäljnigen kan komma att vägas upp av novemberskörden som då kan komma att förse marknaden med tillräckligt mycket gröda för att räcka skördeåret ut, det vill säga hösten 2013. Detta kan således komma att minska sannolikheten för ett kommande rally i sojabönor, något som annars hade kunnat komma att begränsa användandet av detta sädeslag.

Medan det finns en stor oro för klimatet i Sydamerika så råder emellertid inget tvivel om att arealen är i utmärkt skick på stora delar av det södra halvklotet. Frågan är emellertid vilken kraft som tar överhanden och i vilken riktning som priset på sojabönor kommer att utvecklas.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Bonden

    10 december, 2012 at 01:40

    Intressant att se hur skörden på de olika halvkloten påverkar priset på sojabönor. Vem anser ni att man ska lyssna på här? Rådgivaren på LRF säger en sak men jag vet inte vad jag skall tro om det

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *