Följ oss

Nyheter

Guldfeber i Sydkorea

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Det råder rena guldfebern i Sydkorea just nu, den sydkoreanska centralbanken som under juli 2011 gjorde sitt första köp av guld på tretton år, fortsätter med sina massiva köp av guld.

Under juli 2012 köpte landet 16 ton guld och nu fortsätter de att rensa världens marknader på fysiskt guld. Under november 2012 har de köpt ytterligare 14 ton guld, vilket gör att Sydkoreas guldreserver nu uppgår till 84,4 ton guld.

I juni 2011, innan den sydkoreanska centralbanken började köpa guld, uppgick landets totala guldreserv till 14,4 ton, vilket visar på den tro som landets centralbank har på guld visavi andra tillgångar som till exempel den amerikanska dollarn. Trots dessa betydande köp utgör guldet endast 1,2 procent av de sydkoreanska valutareserverna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Bedömare på de internationella guldmarknaderna håller det för troligt att Sydkorea kommer att fortsätta att köpa betydande mängder guld även under 2013 och 2014. Det finns tydliga bevis på att både den sydkoreanska centralbanken och flera av dess utländska motsvarigheter har dragit fördel av tillfälliga nedgångar i guldpriset för att köpa på sig ytterligare mängder av den gula metallen. Detta bör utgöra ett golv som gör att priset på guld i framtiden inte faller eftersom det stödjs av långsiktiga köpare.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Goldfinger

    10 december, 2012 vid 01:32

    Intressant att se hur Sydkorea köper så mycket guld. Som jag har fattat det så är detta land ett av dem som har den största valutareserven men som ändå har litet guld i ladorna. Vad händer då andra länder i samma kategori köper? Tror det kommer skicka guldpriset långt norrut

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära