Följ oss

Nyheter

OPEC+ har gett upp kampen att få upp oljepriset till 100 USD

Publicerat

den

Råolja

Den internationella oljekartellen OPEC+ har länge arbetat med att få upp oljepriset till 100 USD per fat genom att komma överens om produktionsbegränsningar. Det har dock gått allt trögare. Vissa medlemmar har fuskat, andra har inte velat vara med. Samtidigt har oljeproducenterna i USA och andra delar av världen tjänat stora pengar på det högre priset. OPEC+ produktionsbegränsningar har blivit allt med komplicerade lapptäcken som knappt någon till slut har kunnat förstå. Det blev nästan löjligt. Det är motsatsen till vad OPEC vill vara. När OPEC är starka så räcker det med att de säger en mening, och omgående anpassar sig oljepriset.

Nu har man gett upp, i alla fall för stunden. Baserat på vad Saudiearabien publicerade så kommer OPEC+ oljeproduktion att vara över 500 000 fat per dag högre i december än nu och omkring 1,8 miljoner fat per dag högre i mitten av 2025. Även om OPEC+ försökte utmåla sina beslut som positiva för oljepriset så visar marknadspriserna tydligt vad marknaden tycker. WTI-oljan är nere på 74 USD och Brentoljan på 78 USD.

De lägre priserna är långt från 100 USD, samtidigt är det ändå hyggligt höga priser, det går utmärkt för oljebolagen att tjäna pengar på den prisnivån.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära