Följ oss

Nyheter

De nästa två kärnkraftsreaktorerna vid Vogtle förväntas ha en kostnad på under 95 USD/MWh

Publicerat

den

Kärnkraftsreaktor vid Vogtle

En riktig trotjänare inom kärnkraft är AP1000 från Westinghouse. Modellen godkändes år 2005, men är en vidareutveckling på tidigare generationer av reaktormodeller.

Eftersom större delen av världen fram tills nyligen hade slutat bygga kärnkraftverk så har yrkeskunnandet med att bygga kärnkraftsreaktorer försvagats. Men nu har en stor del av världen bestämt sig för att vända denna utveckling.

Kärnkraftsreaktorn Vogtle-3 i USA som togs i kommersiellt bruk för knappt ett år sedan består av en AP1000. Det var ett projekt med många förseningar. För en månad sedan togs Vogtle-4 i bruk, även den en AP1000, och kostnaden för denna blev 30 procent lägre än Vogtle-3.

Orsaken är att utbildning i kombination med erfarenhet ger kunskap. Bechtel, Westinghouse och fackförening gick samman och utbildade 30 000 arbetare för att bygga Vogtles nya reaktorer.

Jigar Shah, som rekryterats av Joe Biden för den gröna omställningen i USA, skriver nu att reaktor 5 och 6 på Vogtle förväntas få en kostnad på under 95 USD/MWh. Det en kostnad som är märkbart lägre än vindkraft till havs och produktionsprofilen från ett kärnkraftverk stämmer nästan perfekt överens med hur behovsprofilen ser ut från den ökade användningen av elektricitet.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära