Följ oss

Nyheter

De nästa två kärnkraftsreaktorerna vid Vogtle förväntas ha en kostnad på under 95 USD/MWh

Publicerat

den

Kärnkraftsreaktor vid Vogtle

En riktig trotjänare inom kärnkraft är AP1000 från Westinghouse. Modellen godkändes år 2005, men är en vidareutveckling på tidigare generationer av reaktormodeller.

Eftersom större delen av världen fram tills nyligen hade slutat bygga kärnkraftverk så har yrkeskunnandet med att bygga kärnkraftsreaktorer försvagats. Men nu har en stor del av världen bestämt sig för att vända denna utveckling.

Kärnkraftsreaktorn Vogtle-3 i USA som togs i kommersiellt bruk för knappt ett år sedan består av en AP1000. Det var ett projekt med många förseningar. För en månad sedan togs Vogtle-4 i bruk, även den en AP1000, och kostnaden för denna blev 30 procent lägre än Vogtle-3.

Orsaken är att utbildning i kombination med erfarenhet ger kunskap. Bechtel, Westinghouse och fackförening gick samman och utbildade 30 000 arbetare för att bygga Vogtles nya reaktorer.

Jigar Shah, som rekryterats av Joe Biden för den gröna omställningen i USA, skriver nu att reaktor 5 och 6 på Vogtle förväntas få en kostnad på under 95 USD/MWh. Det en kostnad som är märkbart lägre än vindkraft till havs och produktionsprofilen från ett kärnkraftverk stämmer nästan perfekt överens med hur behovsprofilen ser ut från den ökade användningen av elektricitet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära