Följ oss

Nyheter

Valdemarsvik kan bli aktuellt för kärnkraft

Publicerat

den

Rendering över Kärnfull Nexts SMR-park i Valdemarsvik

Projektbolaget Kärnfull Next presenterade idag en ny kandidatplats för en park med små modulära kärnreaktorer (SMR) – denna gång i Valdemarsviks kommun. Den östgötska kustorten ingår i bolagets SMR-program Re:Firm South som siktar på att bygga ut fossilfri och planerbar energiproduktion i södra Sverige.

​”Vi är väldigt entusiastiska över indikationerna från vår förstudie i Valdemarsvik. Siten har potential att bli en nyckel i vår plan att tillföra stora mängder stabil och hållbar energi till områden med stort effektbehov, samt skapa betydande ekonomiska och sociala fördelar för lokalsamhällena” kommenterar Christian Sjölander, vd Kärnfull Next.

​Bolaget har ingått ett exklusivt samarbetsavtal med markägaren Latona Group gällande prospekteringsrättigheterna för kärnkraft inom fastigheten Valdemarsvik Målma 4:9 (2). Den pågående förstudien, som avslutas efter sommaren, har påvisat så pass goda förhandsresultat att parterna valt att informera kommun, närboende och nu allmänhet om planerna på en så kallad SMR-park.

Platsen rekommenderades redan på 1970-talet

Platsen innefattar områden som redan på 1970-talet identifierades som passande för kärnkraft, bland annat i Centrala Driftledningens rapport ”Lokalisering av stora kustförlagda värmekraftverk” från 1972. Fastighetens stora areal på över 1300 hektar gör även projektet högintressant för samlokalisering med 2030-talets energikrävande industrier, såsom datacenter för AI.

​“Vi är mycket glada över att samarbeta med Kärnfull Next i detta spännande projekt. Fastigheten väntas erbjuda unikt goda förutsättningar för kärnenergi, och vi ser fram emot att vara en del av utvecklingen av fossilfri elproduktion i regionen. Detta initiativ har möjlighet att skapa stora värden för Valdemarsviks kommun och invånare” säger Gustav Carp, ägare Latona Group.

Rendering över hur SMR-parken kan se ut på platsen i Valdemarsvik.
Rendering över hur SMR-parken kan se ut på platsen i Valdemarsvik.

​Geografisk placering, topologi samt goda kylningsmöjligheter i en framåtlutad kommun med omfattande obebyggd yta är några tidiga indikationer på ett positivt utfall av förstudien. Projektet i Valdemarsvik innebär stora möjligheter för lokalt jobbskapande, både på själva reaktorparken och hos eventuell samlokaliserad verksamhet skriver Kärnfull Next.

​En SMR-enhet med minst trehundra megawatt elektrisk effekt skapar runt femhundra direkta och indirekta arbetstillfällen per år i sjuttio år. SMR-parken i Valdemarsvik planeras initialt till mellan fyra och sex lättvattenkylda reaktorer, vilket skulle innebära ett årligt tillskott på mellan 10-15 terawatt-timmar (TWh) fossilfri och planerbar el. Sveriges nuvarande kärnkraftsflotta producerade som jämförelse 47 TWh el ifjol.

Kärnfull Next genomför sen 2022 förstudier på ett flertal kommuner i södra Sverige. Genom att etablera flera SMR-parker inom ramen för ett och samma Re:Firm-program uppnås skalfördelar gällande exempelvis teknikval, konstruktionspartners, elköpsavtal (så kallade PPA:er) och finansieringsparter.

​I augusti 2023 kommunicerade bolaget Nyköping som kandidatort inom SMR-programmet, och fler förstudier är nu på väg att nå en tillräcklig mognadsgrad för att offentliggöras.

Om Valdemarsvik väljs ut som första kommun för Re:Firm South kan de första kilowattimmarna ren och pålitlig energi från SMR-parken börja levereras under första halvan av 2030-talet.

Nyheter

Iberdrola, en av världens största anhängare av vätgas tvärvänder, vill ha kärnkraft

Publicerat

den

Ignacio Galán, ordförande för Iberdrola

Den spanska energijätten Iberdrola som är stora inom vindkraft har varit en av de globalt största anhängarna av grön vätgas. Nu har man dock kommit till slutsatsen att det inte är vägen framåt. Bolagets ordförande Ignacio Sanchez Galan höll i veckan ett tal där han lyfte fram att vätgas har tappat sitt momentum och att utsikterna nu är osäkra.

Ignacio Sanchez Galan lyfter nu fram att kärnkraft är absolut avgörande för att kunna hålla ljuset tänt när efterfrågan på elektricitet ökar. Baskraften den ger är helt avgörande. Han säger att åtminstone måste nuvarande kärnkraftverk fortsätta drivas. Han säger det med bakgrunden att Spanien har bestämt sig för att fasa ut kärnkraften.

Spanien använder idag stora mängder fossilgas. Viljan att använda dyr vätgas finns inte längre. Landet står nu i princip och väljer mellan fossilgas och kärnkraft som stabil baskraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering

Publicerat

den

Kärnkraftverk från TerraPower

Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.

Storskalig etablering med Sabey Data Centers

I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.

”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”

”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”

”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas

Publicerat

den

Grafit-prov hos Talga i Vittangi

Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.

– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära