Connect with us

Analys

Modity om energimarknaden vecka 38 2012

Published

on

Modity - Analys och prognos på elprisDenna vecka har vi betydligt mindre kärnkraft och det blir kallare. Detta leder till högre spotpriser samt en ökad risk för prisskillnader mot SE4. Q4-12 ligger kvar på samma nivåer, det är dock fortsatt blött och kontraktet handlas ändå över brytpriset, det gör att vi ser en fortsatt nedsida innan stängning. Vi börjar även snegla på kvartal 1 2013 som nu ligger på €41,25/MWh. Det är nästan €5 högre än Q1 2012 stängde på. I nuläget har vi en betydligt bättre vatten- och kärnkraftsituation. Vi har alltså en bra grund för lägre priser, frågan är hur kallt det blir i vinter. För de längre kontrakten kommer troligen ett politiskt möte om utsläppsrätter spela in. Oljepriset är fundamentalt för högt men på grund av ökade oroligheter i mellanöstern är det inte troligt att det går ned just nu. Elcertpriset har, som vi förutspådde förra veckan, stabiliserats tillfälligt.

Prognos på framtida elpris för 2012 och 2013 - Modity vecka 38

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Tore

    17 september, 2012 at 17:44

    Prognos för elpris under Q4 är alltså fallande. Det borde väl innebära att om man investerar med bull och bear certifikat så är det bear man ska ta position i?

  2. Vedde

    18 september, 2012 at 16:39

    Det är lite konstigt att majoriteten av investerarna verkar gilla köpa bull-certifikat på elpriset med olika hävstång, men att intresset för bear-certifikat är lågt. Det borde ju vara ungefär 50/50 över tid.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *