Connect with us

Analys

Modity om elpriset vecka 10 2015

Published

on

Modity Energy Trading - Energimarknaden

Prognos på framtida elpris

Veckans marknadskommentar

Brents uppgång har mattats medan WTI har vänt ned igen. Kolet upp en aning. Elen är upp på inte fullt så varma, blöta och blåsiga prognoser som förut. Utsläppsrätterna ned idag men trendkanalen är uppåt. Hydrobalansen blev starkare och är nu klart över normal nivå. Elcertens fall har pausat och stannat kvar på låg nivå.

Hydrobalans (mark+snö+vattenmagasinerna) vs. systemspotpris i Norden

Elspot dygnsmedel 15 veckor historik

Hydrobalansen ligger v08 på 1,4 TWh över normalen. Det är lite mindre än vad som var väntat och det beror på att den väntade påfyllningen från massiva lågtryck inte blev riktigt så stor, när de i stället vek av söderut. Avsmältningen på lägre nivåer har dock ökat och eftersom man fått balansera stor vindkraft så har vattenmagasinen byggts på en del under förra veckan. Fortfarande ligger det mycket snö högre upp, så totalt sett ser det alltså bra ut! Väderprognoserna har i viss mån ändrat karaktär mot det kallare hållet – åtminstone på kontinenten. Över Skandinavien är det fortfarande milt med aningen lägre nederbörd. Dock mer än normalt.

Kärnkraftverken i Norden har idag den 2/3 en produktion på 87 % (10 881 MW). Ringhals 1 kör nu aningen reducerat men väntas komma tillbaka upp under dagen. Annars är Oskarshamn 2 kvar ute till september och Ringhals 2 till november. De finska verken körs nu som vi är vana vid – 100 %.

Systemspotpriset förra veckan blev 25,52 €/MWh. Det var en tillbakagång på nästan tre euro. I prisområde SE3 blev den 25,34 och i SE4 26,73. Fortfarande ser vi press på vattenkraften. Systemet är känsligt i detta läge när magasinsnivåerna för sommaren och hösten behöver justeras lite nedåt men då vinden kräver återhållsamhet med vattnet, får det ju stanna kvar i magasinen så länge. I går visades några timmar med negativa siffror i DK2 på grund av stort vindtillskott.

Elterminer

Terminspriser

Och jag hann inte mer än säga ned innan det vände och började gå upp! Det var ett trendbrott i vädret som uppenbarade sig från mitten av förra veckan. Där syntes både lägre temperaturer och blockerande högtryck med lite nederbörd. Däremot var det en kortvarig uppenbarelse och strax därefter kom de våta, varma prognoserna med inrullande lågtryck från norra Atlanten tillbaka i prognosbilden. Där är vi nu. Priserna har följaktligen vänt ned igen. Inte ända ned till läget innan men nästan. Just idag har nederbörden i prognoserna dragits ned över perioden, så vi ser ett litet uppställ för närvarande. Som skrivet ovan är vattenläget gott och vi ser inga fundamentala faktorer som tyder på högre priser i dagsläget. Q2 omsätts i skrivande stund på 25,20. År 16 handlas nu på 28,80 €/MWh.

Bränslemarknaden

EUA front month

Utsläppsrätter, CO2

ENVI:s förslag gick igenom i tisdags, när omröstningen var. Det betyder i korthet att MSR ska vara fungerande senast 31 dec 2018. Detta kunde tydligen accepteras av alla parter och det innebär i praktiken en skärpning av nuvarande tidsschema. Marknaden reagerade lamt med fallande priser. Återstoden av veckan blev också en nedgång. Omsätts idag kring drygt sju euro. Tittar man på kursutveckingen i ett tekniskt analytiskt perspektiv är vi i en uppåtgående trendkanal.

Pris på kol, olja och naturgas

Olja: Det är stor spread mellan amerikanska WTI-oljan och europeiska Brent. Brent prisas högre. För att det ska jämna ut sig krävs att USA bestämmer sig för att exportera sin olja genom att bygga rör, främst till Kanada. Detta verkar inte vara aktuellt för den sittande administrationen. Prissituationen är i stort sett sidledes men eftersom det är ett överutbud totalt i marknaden är antydan nedåt.

Kol: Australiensiska Glencore har annonserat en reduktion av sin kolproduktion. Något som stabliliserat priserna en aning och till och med fått dem att gå upp. Vi kan samtidigt se att torrfrakterna nu kostar mindre än på mycket länge, vilket håller nere konsumentpriserna. Fortfarande råder en överutbudssituation.

Naturgas: I England har man tagit ut den för uppvärmning lagrade gasen lite snabbare än vad som var tänkt. En kallare vinter har lett till en sådan åtgärd. Detta skulle normalt trigga en press uppåt på priserna i marknaden men man har lyckats ersätta mycket av volymen men billig LNG. I Ukraina är det förstås inte helt stabilt men landet har lyckats betala en del av den närmsta skulden man hade till Ryssland för levererad gas. Man försöker komma undan betalningsansvar för den del av gasen som gått till ryskdominernade områden. Ett understatement är att alla parter inte är helt överens i denna fråga..!

Elcertifikat

Efter förra veckans kraftiga nedgång har det stannat upp och hållit sig på den historiskt låga nivån. Lite oklart vad det var som gjorde nedgången så stor. Det har under förra veckan varit normal omsättning och senast är det en liten knorr uppåt i kursen. Mars -15 stängde i fredags på 137 SEK. Övriga priser: Mars-16 141 SEK och Mars-17 143,5 SEK.

Valuta

Forex EURSEK

Valutakommentar

Som vi sa i senaste veckobrevet borde kronan stärkas mot euron och handla ner mot stödet på 9,30. Vi trodde inte att det skulle gå så snabbt men förra veckan stärktes kronan till 9,32 på anledning av den mycket starka BNP siffran som släpptes. BNP överraskade på uppsidan och steg 2,7% på årsbasis mot förväntat 1,5%. 9,30 förväntas hålla på nedsidan och vi handlar alltjämt i samma range som tidigare, 9,30 – 9,70. Mot dollarn är kronan alltjämt svag och man får betala 8,35 på spotmarknaden för en dollar. Vi har nu 11 månader bakom oss med högre bottnar och högre toppar. Rekyler är alltjämt köpvärda.

Teknisk analys

Teknisk analys Q2-15

Q2 handlades mellan 24,21 och 26,30 €/MWh förra veckan. Just nu handlas den på 25,15. Även om nedåttrenden är bruten så såg vi en kraftig avvisning av priset efter uppstället. Det är bearish och innebär att högre priser ansågs säljvärda och att marknaden nu kan komma att vilja testa botten av befintlig range, dvs 24,21. Ett test av botten av rangen kommer visa oss om den nivån fortfarande anses köpvärd eller om den ger vika för ännu lägre priser.

Teknisk analys År-16

År-16 handlades mellan 28,15 och 29,10 €/MWh förra veckan. Precis som för frontkvartalet så blev kontraktet avvisat efter att ha testat toppen av den €1-breda prisintervallet vi befinner oss i. Just nu omsätts 28,65 vilket är i mitten av rangen och det är inte helt omöjligt att marknaden nu vill handla ner mot botten på 27,95 även om det i nuläget är hugget som stucket vilket håll priset vill bryta ut. Det är en förhållandevis smal och lång range vilket innebär att när botten eller toppen väl bryts så kommer vi i snabb takt handla ner eller upp ett par Euro.

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el och gas, till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *