Följ oss

Analys

Modity om elpriset vecka 10 2015

Publicerat

den

Modity Energy Trading - Energimarknaden

Prognos på framtida elpris

Veckans marknadskommentar

Brents uppgång har mattats medan WTI har vänt ned igen. Kolet upp en aning. Elen är upp på inte fullt så varma, blöta och blåsiga prognoser som förut. Utsläppsrätterna ned idag men trendkanalen är uppåt. Hydrobalansen blev starkare och är nu klart över normal nivå. Elcertens fall har pausat och stannat kvar på låg nivå.

Hydrobalans (mark+snö+vattenmagasinerna) vs. systemspotpris i Norden

Elspot dygnsmedel 15 veckor historik

Hydrobalansen ligger v08 på 1,4 TWh över normalen. Det är lite mindre än vad som var väntat och det beror på att den väntade påfyllningen från massiva lågtryck inte blev riktigt så stor, när de i stället vek av söderut. Avsmältningen på lägre nivåer har dock ökat och eftersom man fått balansera stor vindkraft så har vattenmagasinen byggts på en del under förra veckan. Fortfarande ligger det mycket snö högre upp, så totalt sett ser det alltså bra ut! Väderprognoserna har i viss mån ändrat karaktär mot det kallare hållet – åtminstone på kontinenten. Över Skandinavien är det fortfarande milt med aningen lägre nederbörd. Dock mer än normalt.

Kärnkraftverken i Norden har idag den 2/3 en produktion på 87 % (10 881 MW). Ringhals 1 kör nu aningen reducerat men väntas komma tillbaka upp under dagen. Annars är Oskarshamn 2 kvar ute till september och Ringhals 2 till november. De finska verken körs nu som vi är vana vid – 100 %.

Systemspotpriset förra veckan blev 25,52 €/MWh. Det var en tillbakagång på nästan tre euro. I prisområde SE3 blev den 25,34 och i SE4 26,73. Fortfarande ser vi press på vattenkraften. Systemet är känsligt i detta läge när magasinsnivåerna för sommaren och hösten behöver justeras lite nedåt men då vinden kräver återhållsamhet med vattnet, får det ju stanna kvar i magasinen så länge. I går visades några timmar med negativa siffror i DK2 på grund av stort vindtillskott.

Elterminer

Terminspriser

Och jag hann inte mer än säga ned innan det vände och började gå upp! Det var ett trendbrott i vädret som uppenbarade sig från mitten av förra veckan. Där syntes både lägre temperaturer och blockerande högtryck med lite nederbörd. Däremot var det en kortvarig uppenbarelse och strax därefter kom de våta, varma prognoserna med inrullande lågtryck från norra Atlanten tillbaka i prognosbilden. Där är vi nu. Priserna har följaktligen vänt ned igen. Inte ända ned till läget innan men nästan. Just idag har nederbörden i prognoserna dragits ned över perioden, så vi ser ett litet uppställ för närvarande. Som skrivet ovan är vattenläget gott och vi ser inga fundamentala faktorer som tyder på högre priser i dagsläget. Q2 omsätts i skrivande stund på 25,20. År 16 handlas nu på 28,80 €/MWh.

Bränslemarknaden

EUA front month

Utsläppsrätter, CO2

ENVI:s förslag gick igenom i tisdags, när omröstningen var. Det betyder i korthet att MSR ska vara fungerande senast 31 dec 2018. Detta kunde tydligen accepteras av alla parter och det innebär i praktiken en skärpning av nuvarande tidsschema. Marknaden reagerade lamt med fallande priser. Återstoden av veckan blev också en nedgång. Omsätts idag kring drygt sju euro. Tittar man på kursutveckingen i ett tekniskt analytiskt perspektiv är vi i en uppåtgående trendkanal.

Pris på kol, olja och naturgas

Olja: Det är stor spread mellan amerikanska WTI-oljan och europeiska Brent. Brent prisas högre. För att det ska jämna ut sig krävs att USA bestämmer sig för att exportera sin olja genom att bygga rör, främst till Kanada. Detta verkar inte vara aktuellt för den sittande administrationen. Prissituationen är i stort sett sidledes men eftersom det är ett överutbud totalt i marknaden är antydan nedåt.

Kol: Australiensiska Glencore har annonserat en reduktion av sin kolproduktion. Något som stabliliserat priserna en aning och till och med fått dem att gå upp. Vi kan samtidigt se att torrfrakterna nu kostar mindre än på mycket länge, vilket håller nere konsumentpriserna. Fortfarande råder en överutbudssituation.

Naturgas: I England har man tagit ut den för uppvärmning lagrade gasen lite snabbare än vad som var tänkt. En kallare vinter har lett till en sådan åtgärd. Detta skulle normalt trigga en press uppåt på priserna i marknaden men man har lyckats ersätta mycket av volymen men billig LNG. I Ukraina är det förstås inte helt stabilt men landet har lyckats betala en del av den närmsta skulden man hade till Ryssland för levererad gas. Man försöker komma undan betalningsansvar för den del av gasen som gått till ryskdominernade områden. Ett understatement är att alla parter inte är helt överens i denna fråga..!

Elcertifikat

Efter förra veckans kraftiga nedgång har det stannat upp och hållit sig på den historiskt låga nivån. Lite oklart vad det var som gjorde nedgången så stor. Det har under förra veckan varit normal omsättning och senast är det en liten knorr uppåt i kursen. Mars -15 stängde i fredags på 137 SEK. Övriga priser: Mars-16 141 SEK och Mars-17 143,5 SEK.

Valuta

Forex EURSEK

Valutakommentar

Som vi sa i senaste veckobrevet borde kronan stärkas mot euron och handla ner mot stödet på 9,30. Vi trodde inte att det skulle gå så snabbt men förra veckan stärktes kronan till 9,32 på anledning av den mycket starka BNP siffran som släpptes. BNP överraskade på uppsidan och steg 2,7% på årsbasis mot förväntat 1,5%. 9,30 förväntas hålla på nedsidan och vi handlar alltjämt i samma range som tidigare, 9,30 – 9,70. Mot dollarn är kronan alltjämt svag och man får betala 8,35 på spotmarknaden för en dollar. Vi har nu 11 månader bakom oss med högre bottnar och högre toppar. Rekyler är alltjämt köpvärda.

Teknisk analys

Teknisk analys Q2-15

Q2 handlades mellan 24,21 och 26,30 €/MWh förra veckan. Just nu handlas den på 25,15. Även om nedåttrenden är bruten så såg vi en kraftig avvisning av priset efter uppstället. Det är bearish och innebär att högre priser ansågs säljvärda och att marknaden nu kan komma att vilja testa botten av befintlig range, dvs 24,21. Ett test av botten av rangen kommer visa oss om den nivån fortfarande anses köpvärd eller om den ger vika för ännu lägre priser.

Teknisk analys År-16

År-16 handlades mellan 28,15 och 29,10 €/MWh förra veckan. Precis som för frontkvartalet så blev kontraktet avvisat efter att ha testat toppen av den €1-breda prisintervallet vi befinner oss i. Just nu omsätts 28,65 vilket är i mitten av rangen och det är inte helt omöjligt att marknaden nu vill handla ner mot botten på 27,95 även om det i nuläget är hugget som stucket vilket håll priset vill bryta ut. Det är en förhållandevis smal och lång range vilket innebär att när botten eller toppen väl bryts så kommer vi i snabb takt handla ner eller upp ett par Euro.

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el och gas, till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Analys

Fundamentals trump geopolitical tensions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Throughout this week, the Brent Crude price has experienced a decline of USD 3 per barrel, despite ongoing turmoil in the Middle East. Price fluctuations have ranged from highs of USD 91 per barrel at the beginning of the week to lows of USD 87 per barrel as of yesterday evening.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Following the release of yesterday’s US inventory report, Brent Crude once again demonstrated resilience against broader macroeconomic concerns, instead focusing on underlying market fundamentals.

Nevertheless, the recent drop in prices may come as somewhat surprising given the array of conflicting signals observed. Despite an increase in US inventories—a typically bearish indicator—we’ve also witnessed escalating tensions in the Middle East, coupled with the reinstatement of US sanctions on Venezuela. Furthermore, there are indications of impending sanctions on Iran in response to the recent attack on Israel.

Treasury Secretary Janet Yellen has indicated that new sanctions targeting Iran, particularly aimed at restricting its oil exports, could be announced as early as this week. As previously highlighted, we maintain the view that Iran’s oil exports remain vulnerable even without further escalation of the conflict. It appears that Israel is exerting pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran, an action that is unfolding before our eyes.

Iran’s current oil production stands at close to 3.2 million barrels per day. Considering additional condensate production of about 0.8 million barrels per day and subtracting domestic demand of roughly 1.8 million barrels per day, the net export of Iranian crude and condensate is approximately 2.2 million barrels per day.

However, the uncertainty surrounding the enforcement of such sanctions casts doubt on the likelihood of a complete ending of Iranian exports. Approximately 80% of Iran’s exports are directed to independent refineries in China, suggesting that US sanctions may have limited efficacy unless China complies. The prospect of China resisting US pressure on its oil imports from Iran poses a significant challenge to US sanctions enforcement efforts.

Furthermore, any shortfall resulting from sanctions could potentially be offset by other OPEC nations with spare capacity. Saudi Arabia and the UAE, for instance, can collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day, although this remains a contingency measure.

In addition to developments related to Iran, the Biden administration has re-imposed restrictions on Venezuelan oil, marking the end of a six-month reprieve. This move is expected to impact flows from the South American nation.

Meanwhile, US crude inventories (excluding SPR holdings) surged by 2.7 million barrels last week (page 11 attached), reaching their highest level since June of last year. This increase coincided with a decline in measures of fuel demand (page 14 attached), underscoring a slightly weaker US market.

In summary, while geopolitical tensions persist and new rounds of sanctions are imposed, our market outlook remains intact. We maintain our forecast of an average Brent Crude price of USD 85 per barrel for the year 2024. In the short term, however, prices are expected to hover around the USD 90 per barrel mark as they navigate through geopolitical uncertainties and fundamental factors.

Fortsätt läsa

Analys

Brace for Covert Conflict

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

In the past two trading days, Brent Crude prices have fluctuated between highs of USD 92.2 per barrel and lows of USD 88.7 per barrel. Despite escalation tensions in the Middle East, oil prices have remained relatively stable over the past 24 hours. The recent barrage of rockets and drones in the region hasn’t significantly affected market sentiment regarding potential disruptions to oil supply. The key concern now is how Israel will respond: will it choose a strong retaliation to assert deterrence, risking wider regional instability, or will it revert to targeted strikes on Iran’s proxies in Lebanon, Syria, Yemen, and Iraq? While it’s too early to predict, one thing is clear: brace for increased volatility, uncertainty, and speculation.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Amidst these developments, the market continues to focus on current fundamentals rather than unfolding geopolitical risks. Despite Iran’s recent attack on Israel, oil prices have slid, reflecting a sideways or slightly bearish sentiment. This morning, oil prices stand at USD 90 per barrel, down 2.5% from Friday’s highs.

The attack

Iran’s launch of over 300 rockets and drones toward Israel marks the first direct assault from Iranian territory since 1991. However, the attack, announced well in advance, resulted in minimal damage as Israeli and allied forces intercepted nearly all projectiles. Hence, the damage inflicted was limited. The incident has prompted US President Joe Biden to urge Israel to exercise restraint, as part of broader efforts to de-escalate tensions in the Middle East.

Israel’s response remains uncertain as its war cabinet deliberates on potential courses of action. While the necessity of a response is acknowledged, the timing and magnitude remain undecided.

The attack was allegedly in retaliation for an Israeli airstrike on Iran’s consulate in Damascus, resulting in significant casualties, including a senior leader in the Islamic Revolutionary Guard Corps’ elite Quds Force. It’s notable that this marks the first direct targeting of Israel from Iranian territory, setting the stage for heightened tensions between the two nations.

Despite the scale of the attack, the vast majority of Iranian projectiles were intercepted before reaching Israeli territory. However, a small number did land, causing minor damage to a military base in the southern region.

President Biden swiftly condemned Iran’s actions and pledged to coordinate a diplomatic response with leaders from the G7 nations. The US military’s rapid repositioning of assets in the region underscores the seriousness of the situation.

Iran’s willingness to escalate tensions further depends on Israel’s response, as indicated by General Mohammad Bagheri, chief of staff of the Iranian armed forces. Meanwhile, speculation about a retaliatory attack from Israel persists.

Looking ahead, key questions remain unanswered. Will Iran launch additional attacks? How will Israel respond, and what implications will it have for the region? Moreover, how will Iran’s allies react to the escalating tensions?

Given the potential for a full-scale war between Iran and Israel, concerns about its impact on global energy markets are growing. Both the United States and China have strong incentives to reduce tensions in the region, given the destabilizing effects of a regional conflict.

Our view in conclusion

The recent escalation between Iran and Israel underscores the delicate balance of power in the volatile Middle East. With tensions reaching unprecedented levels and the specter of further escalation looming, the potential for a full-blown conflict cannot be understated. The ramifications of such a scenario would be far-reaching and could have significant implications for regional stability and global security.

Turning to the oil market, there has been much speculation about the possibility of a full-scale blockade of the Strait of Hormuz in the event of further escalation. However, at present, such a scenario remains highly speculative. Nonetheless, it is crucial to note that Iran’s oil production and exports remain at risk even without further escalation. Currently producing close to 3.2 million barrels per day, Iran has significantly increased its production from mid-2020 levels of 1.9 million barrels per day.

In response to the recent attack, Israel may exert pressure on its ally, the US, to impose stricter sanctions on Iran. The enforcement of such sanctions, particularly on Iranian oil exports, could result in a loss of anywhere between 0.5 million to 1 million barrels per day of oil supply. This would likely keep the oil market in deficit for the remainder of the year, contradicting the Biden administration’s wish to maintain oil and gasoline prices at sustainable levels ahead of the election. While other OPEC nations have spare capacity, utilizing it would tighten the global oil market even further. Saudi Arabia and the UAE, for example, could collectively produce an additional almost 3 million barrels of oil per day if necessary.

Furthermore, both Iran and the US have expressed a desire to prevent further escalation. However, much depends on Israel’s response to the recent barrage of rockets. While Israel has historically refrained from responding violently to attacks (1991), the situation remains fluid. If Israel chooses not to respond forcefully, the US may be compelled to promise stronger enforcement of sanctions on Iranian oil exports. Consequently, Iranian oil exports are at risk, regardless of whether a wider confrontation ensues in the Middle East.

Analyzing the potential impact, approximately 2.2 million barrels per day of net Iranian crude and condensate exports could be at risk, factoring in Iranian domestic demand and condensate production. The effectiveness of US sanctions enforcement, however, remains uncertain, especially considering China’s stance on Iranian oil imports.

Despite these uncertainties, the market outlook remains cautiously optimistic for now, with Brent Crude expected to hover around the USD 90 per barrel mark in the near term. Navigating through geopolitical tensions and fundamental factors, the oil market continues to adapt to evolving conflicts in the Middle East and beyond.

Fortsätt läsa

Populära