Connect with us

Analys

Modity om elpriset vecka 9 2015

Published

on

Modity Energy Trading - Energimarknaden

Modity analyserar elpriset

Veckans marknadskommentar

Kol och olja har vänt ned igen, på överutbud, och påverkar det mesta. Elen är ned på varma, blöta och blåsiga prognoser. Utsläppsrätterna vacklar men osäkerhet inför omröstningen. Hydrobalansen håller sig positiv och väntas stärkas ytterligare i det närmaste. Elcerten visar det största fallet och sätter nya lägstanoteringar.

Hydrobalans

Elspot, pris dygnsmedel

Hydrobalansen ligger v07 på 0,5 TWh över normalen. Det är lite mindre än vad som var väntat. Den största osäkerhetsfaktorn är i snömängden. Det har kommit snö rätt ojämnt fördelat över Skandinavien, väldigt mycket på sina ställen och väldigt lite på andra. Den rådande värmen gör också att avsmältningen pågår. Det är fortfarande så att prognoserna ser blöta och milda ut så en fortsatt upplagring av energi över normalen verkar det bli!

Kärnkraftverken i Norden har idag den 23/2 en produktion på 81 % (10 046 MW). Ringhals 4 kör nu aningen reducerat. Annars är Oskarshamn 2 kvar ute till september och Ringhals 2 till november. Finska Olkiluoto 2 förväntas nu starta i kväll för att vara i full drift igen under morgondagen. PRESSTOPP! Nu precis kom en blänka om att man senarelägger starten till i morgon bitti kl 06! De finska verken körs därmed 68 %.

Systemspotpriset förra veckan blev 26,87 €/MWh. Det var en tillbakagång på nästan tre euro. I prisområde SE3 blev den 27,87 och i SE4 28,0. En stark press på vattenkraften i och med att det finns mycket vatten som måste tas hand om innan snösmältningen sätter igång. Särsilt i östra Norge har man haft ett högt flöde och varnat för ”flom”. När nu väderläget är varmt även på kontinenten kommer det att resultera i ytterligare sjunkande priser. Vi ser att vattenkraftproducenterna har sänkt sina priser, särskilt under nattimmarna.

Elterminer, frontmånad och frontår

Terminspriser

Nu har allt blivit som vanligt. Och med som vanligt menar jag fallande priser. Det är inte många faktorer som just nu pekar på en förändring. Hydroläget är mycket gott, för att bli bättre. Press på spotpriserna förväntas. Värme utöver det normala samt nederbörd i den närmsta perioden med flera TWh över normalt. Svårt att se att det ska bli någon rusning att köpa elterminer, just nu. Q2 är snart tillbaka på sitt all-time-low sedan förra veckan, YR-16 har en liten bit kvar. När nu både oljan och kolet är på väg ned igen känns terminsmarknaden på den längre sidan också svag. Q2 omsätts i skrivande stund på 24,55. År 16 handlas nu på 28,35 €/MWh.

Bränslemarknaden

EUA front year

Utsläppsrätter, CO2

Nu är det många som vill analysera ett utfall utifrån olika scenarior. De flesta tror på höjda priser. Debatten står om huruvida miljösidan (ENVI), som vill ha start för MSR redan 2017, verkligen får igenom det. ”Motståndarna”, EPP, som behövs för majoritet, har antytt kompromissvilja till 2018 – ett närmande med ett år från tidigare 2019. Det finns för många utsläppsrätter i marknaden och fråga blir sedan vad man ska göra med backloadingrätterna – ut på marknaden, in i MSR eller tas bort. Inget om det finns förslag på just nu.

Prisutveckling på kol, olja och gas

Olja: Oljan befinner sig i ett starkt utbudsöverskott. Det är svårt att bli av med den amerikanska WTI-oljan om man inte får utöka sin infrastruktur på den kontinenten. Priskurvorna pekar nu nedåt på dessa båda oljemarknader. Bara Brent, närmsta månadet, har kommit tillbaka ca 3 USD sedan förra veckan. Kan vara ett tecken på att den uppåtrekyl som kom vid 44,53 USD/bbn, bara var just en rekyl, orsakad av vinstintressen. Det mesta tyder på en fortsatt nedgång i oljepriset. Det finns en sak som kan antyda motsatsen – det är att det kinesiska nyårsfirande är över. Osäkerheten i marknaden om huruvida Kina nu ska börja konsumera olja, kan påverka prisbilden. Det första som i så fall tyder på det är att fraktraterna kommer att stiga. Fundamentalt borde oljepriset sjunka.

Kol: Här menar alla att marknaden har ett enormt överskott. Ändå har priset gått upp senaste veckan och omsattes senast på 64,40 USD/ton. Anledningen till det är att det följer oljepriset, men tycks reagera långsammare. Därför har det inte vänt ned igen, som oljan, ännu.

Naturgas: Neddragningen i gasproduktion i holländska Groningen uppgår till ca 40 % på årsbasis. Groningen står normalt för ca 10 % av hela Europas behov så begränsningen är inte marginell. De tidigare så välfyllda gaslagren har använts till stor del och man är nu tvungen att köpa mer på marknaden igen. Detta kommer att påverka priserna för nästa år. Men – det är har varit och kommer att vara relativt varmt över kontinenten vilket gör att efterfrågan är låg. Det är även fortsatt högt inflöde av billig LNG på marknaden, vilket sammantaget påverkar nedåt.

Elcertifikat

Det har blåst kraftigt – elcert har producerats med vindens hastighet! Priserna har följaktligen sjunkit. Mer än någonsin och vi kan notera all-time-low för alla produkter. Att efterfrågan har varit låg på grund av värmen hjälper till att trycka nedåt. Mars -15 stängde i fredags på 140 SEK. Övriga priser: Mars-16 141 SEK och Mars-17 143 SEK.

Valuta

EURSEK-valutautveckling

Valutakommentar

I fredags kväll kom Grekland och EU:s finansministrar överrens om en uppgörelse som räddar grekerna kvar i Eurosamarbetet. Det har inte inneburit någon nämnvärd reaktion för kronan mot euron utan vi handlar sidledes på 9,56 senast där toppen av rangen är 9,70 och botten är 9,30. Vi förväntar oss en starkare krona framöver som borde stärkas mot stödet nere vid 9,30. Mot dollarn är kronan alltjämt svag och man får hosta upp 8,45 på spotmarknaden för en dollar. Vi har nu 11 månader bakom oss med högre bottnar och högre toppar. Rekyler är köpvärda.

Teknisk analys

Teknisk analys Q2-15

Q2 handlades mellan 24,35 och 25,25 €/MWh förra veckan. Just nu handlas den på 24,30 och vi har ytterligare en vecka med lägre botten. Nedåttrenden är alltså intakt. Vi har numera 7 veckor med fallande toppar på frontkvartalet och vi bedömer att sannolikheten att vi fortsätter ner är stor. På uppsidan drar vi öronen åt oss om vi handlar över 25,50 då trenden får anses vara bruten. På nedsidan finns inga tal att förhålla sig till eftersom det är nya lägstanoteringar på kontraktet.

Teknisk analys År-16

År-16 handlades mellan 28,25 och 29,00 €/MWh förra veckan. Vi hade då en situation där årskontraktet gav oss en köpsignal samtidigt som frontkvartalet fortsatt var på en säljsignal. Som vi sa i föregående uppdatering var sannolikheten större att vi handlar ned än upp. Mycket riktigt så blev kontraktet avvisat från toppen av den aktuella rangen (ca 28,00 – 29,00) för att nu omsättas på 28,20. Det innebär att även årskontraktet är tillbaka på en säljsignal där vi noterar att vi har en lägre botten och att vi möjligen får se en fortsättning av nedåttrenden. 27,95 har tidigare varit stöd vid två tillfällen. Det kallas en dubbelbotten. Det finns egentligen inget begrepp som heter en trippelbotten och därmed ökar risken för att vi bryter igenom stödet om det utmanas på nytt.

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el och gas, till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

How renewable fuels are accelerating the decarbonisation of transport

Published

on

WisdomTree

On 16 November 2022, UK’s Royal Air Force (RAF) Voyager aircraft, the military variant of the Airbus A330, took to the skies for 90 minutes over Oxfordshire. What looked like a routine test flight in its outward appearance was ultimately deemed ground-breaking. Why? It was a world-first military transporter aircraft flight, and the first of any aircraft type in the UK to be completed using 100% sustainable jet fuel.  

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree
Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

What are renewable fuels?

Renewable hydrocarbon biofuels (also called green or drop-in biofuels) are fuels produced from biomass sources through a variety of biological, thermal, and chemical processes. These products are chemically identical to petroleum gasoline, diesel, or jet fuel.

In other words, renewable fuels are sources of energy chemically identical to fossil fuels but produced from domestic, commercial, or agricultural waste (see Figure 1 below).

Figure 1: Converting waste into energy

Waste types and refinery output

Why the excitement?

Renewable fuels, like renewable diesel and sustainable jet fuel, can reduce greenhouse gas emissions by around 80-90% compared to fossil fuels. And because they burn much cleaner, engine filters remain cleaner for longer reducing the need for maintenance. Furthermore, given used cooking oil, vegetable oil, processing waste, and animal fat waste are used as inputs, the production of these fuels reduces biowaste, thereby cutting emissions from landfills.

This makes renewable fuels a key component of the circular economy. Humans have largely operated on the linear model historically when it comes to utilising natural resources. The circular model, in contrast, is much less wasteful and seeks to recycle as much as possible (see Figure 2 below).

Figure 2: The Circular Economy

Circular economy
Source: WisdomTree, Ellen MacArthur Foundation, 2023

The most exciting thing about renewable fuels is the immediacy with which they can make an impact. The reason why they are referred to as drop-in fuels is that they can replace fossil fuels in internal combustion engines with little or no modification required. So, if supply was abundant enough, forms of transport which cannot be electrified easily like heavy duty trucks, ships, and aeroplanes can be switched across to renewable fuels making a significant improvement to the environmental footprint. According to BP, “A return flight between London and San Francisco has a carbon footprint per economy ticket of nearly 1 tonne of CO2 equivalent. With the aviation industry expected to double to over 8 billion passengers by 2050, it is essential that we act to reduce aviation’s carbon emissions.”

The challenge

Renewable fuels or biofuels are still in their infancy. This means the obvious hurdle to overcome is cost competitiveness with fossil fuels. Cost estimates vary, but figures from the International Air Transport Association (IATA) provide a useful sense for the ballpark. In May 2022, IATA stated that the average worldwide price of jet fuel is about $4.15 per gallon compared to the US average price of a gallon of sustainable aviation fuel, which is about $8.67.

So, roughly double the price of the incumbent polluting technology. This is not a bad starting point at all. Considering how rapidly the cost of energy storage in batteries has fallen in the last decade, renewable fuels could become competitive quite soon if sufficient investment is made and economies of scale are achieved. IATA also predicts that renewable fuels could make up 2% of all aviation fuels by 2025, which could become a tipping point in their competitiveness.

Businesses are acting

Businesses pursuing their own net zero targets have already started exploring renewable fuels to minimise their waste. Darling Ingredients Inc, which produces its trademark Diamond Green Diesel from recycled animal fats, inedible corn oil, and used cooking oil, was chosen by fast food chain Chick-fil-A in March 2022 to turn its used cooking oil into clean transportation fuel.

Similarly, McDonald’s entered into a partnership with Neste Corporation in 2020 to convert its used vegetable oil into renewable diesel and fuel the trucks that make deliveries to its restaurants. According to TortoiseEcofin, both Darling Ingredients and Neste have a net negative carbon footprint given emissions produced by these businesses are lower that the emissions avoided because of their renewable fuels.

A final word

Renewable fuels alone will not tackle climate change. No single solution can. But they can help us make meaningful progress. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) emphasises how crucial it is for the world to halve its greenhouse gas emissions this decade to at least have a chance of limiting global warming to 1.5oC. This means that solutions with an immediate effect have an important role to play. Biofuels can cut emissions from waste in landfills and provide much cleaner alternatives to fossil fuels to help accelerate the world’s decarbonisation efforts. They don’t require different engines to be of use. They just need funding to reach scale.

Mobeen Tahir, Director, Macroeconomic Research & Tactical Solutions, WisdomTree

Continue Reading

Analys

SEB Metals Weekly: China Covid exit is bullish for metals

Published

on

SEB - analysbrev på råvaror

China Covid exit is bullish for metals

Softer inflation, slight macro-optimism, and China taking a rapid exit from Covid restrictions. Markets have become more optimistic. Inflation indices have eased and that has created some hopes that central banks won’t lift interest to a level that will kill the economy in 2023. Natural gas prices in Europe have fallen sharply. This has suddenly reduced energy-inflationary pressure and removed the direst downside economic risks for the region. But general market optimism is far from super-strong yet. The S&P 500 index has only gained 1.9% since our previous forecast on 1 Nov 2021, and oil prices are down nearly 10% in a reflection of concerns for global growth. China has however removed all Covid-restrictions almost overnight. It is now set to move out of its three years of Covid-19 isolation and lockdowns at record speed. Industrial metals are up 20% and the Hong Kong equity index is up 40% as a result (since 1 Nov-22). China’s sudden and rapid Covid-19 exit is plain and simply bullish for the Chinese economy to the point that mobility indices are already rebounding quickly. SEB’s general view is that inflation impulses will fade quickly. No need then for central banks across the world to kill the global economy with further extreme rate hikes. These developments have removed much of the downside price risks for metals in 2023 and we have to a large degree shifted our 2024 forecast to 2023.

Lower transparency, more geopolitics, more borders, and higher prices and exponential spikes. The first decade of this century was about emerging markets, the BRICs, the commodity price boom, the commodity investment boom, and free markets with free flow of commodities and labor with China and Russia hand in hand with western countries walking towards the future. High capex spending in the first decade led to plentiful supply and low prices for commodities from 2011 to 2020. A world of plenty, friends everywhere, free flow of everything, and no need to worry. The coming decade will likely be very different. Supply growth will struggle due to mediocre capex spending over the past 10 years. Prices will on average be significantly higher. There will be frequent exponential price spikes whenever demand hits supply barriers. Price transparency will be significantly reduced due to borders, taxes, sanctions, geopolitical alignments, and carbon intensities. Prices will be much less homogenous. Aluminium will no longer be just one price and one quality. Who made it, where was it made, where will it be consumed and what the carbon content will create a range of prices. Same for most other metals.

Copper: Struggling supply and China revival propel copper prices higher. Unrest in Peru is creating significant supply risks for copper as the country accounts for 10% of the global supply. Chile accounts for 27% of global production. Production there is disappointing with Codelco, the Chilean state-owned copper mining company, struggling to hit production targets. The Cobre Panama mine in Panama is at risk of being closed over a tax dispute between Quantum and the government. Cobre Panama is one of the biggest new mines globally over the past 10 years. The rapid exit from Covid restrictions in China is bullish for the Chinese economy and thus for copper demand and it has helped to propel prices higher along with the mentioned supply issues. The Chinese property market will continue to struggle, and it normally accounts for 20% of global copper demand while China accounted for 55% of global copper demand in 2021. While China is no longer prioritizing the housing market it is full speed ahead for solar, wind, EVs, and electrification in general. So, weakening Chinese copper demand from housing will likely be replaced by the new prioritized growth sectors. Global supply growth is likely going to be muted in the decade to come while demand growth will be somewhere between a normal 3% pa. to a strong 4% pa. to a very strong 5% pa. Copper prices will be high, and demand will hit the supply barrier repeatedly with exponential spikes as the world is working hard to accelerate the energy transition. Copper prices could easily spike to USD 15-16,000/ton nearest years.

Nickel: Tight high-quality nickel market but a surplus for a low-quality nickel. Nickel production is growing aggressively in Indonesia. The country is projected to account for 60-70% of global supply in 2030. This will become a huge and extremely concentrated geopolitical risk for the world’s consumers of nickel. Indonesia has an abundance of low-grade C2 nickel. The challenge is to convert low-quality C2 nickel to high-quality C1. We are set for a surplus of C2 nickel but the market for C1 nickel will depend strongly on the conversion capacity for C2 to C1. Low price transparency will also help to send prices flying between USD 20,000/ton and USD 30,000/ton. Strong growth in nickel production in Indonesia should initially call for prices down to USD 20,000/ton. But Indonesia is a price setter. It will account for 50% of global supply in 2023. It doesn’t make sense for Indonesia to kill the nickel price. If the nickel price drops, then Indonesia could quickly regulate supply. There should be a premium to nickel due to this. As a result, we expect the nickel price to average USD 24,000/ton in 2023. C2 to C1 conversion capacity may be strained and there should also be a monopoly premium due to the size of Indonesia. Converting C2 to C1 is however extremely carbon intensive and that could be an increasing issue in the years to come.

Zinc: Super-tight global market. European LME inventories are ZERO and zinc smelters there are still closed. European zinc smelters account for 16% of global zinc smelter capacity. Most of this was closed over the past year due to extremely high energy prices. European LME zinc stockpiles are now down to a stunning zero! The global zinc market is extremely tight. Reopening of European zinc smelting seems unlikely in H1-23 with a continued super-tight market as a result both in Europe and globally.

Aluminium: Price likely to be in the range of USD 2400 – 3200/ton and line with coal prices in China. Aluminium prices have historically been tightly tied to the price of coal. But coal prices have been all over the place since the start of 2021 with huge price differences between Amsterdam, Australia, and domestic Chinese coal prices which are now largely state-controlled. China banning imports of Australian coal, the Chinese energy crisis in 2021, and Russia’s invasion of Ukraine in 2022 are ingredients here. This sent aluminium prices flying high and low. Coal prices in China today imply a price of aluminium between USD 2400/ton and 3150/ton with the LME 3mth aluminium price nicely in between at USD 2590/ton. The global coal market should now become more orderly as China now again is accepting Australian coal. Energy costs have fallen sharply in Europe and some producers in the Netherlands have talked about possible restarts of production. China is likely to reduce its exports of primary aluminium. Energy security of supply is high on the agenda in China, and it makes no sense to emit lots of CO2 in China and indirectly export energy in the form of primary aluminium. Growth in non-China aluminium demand in the years to come will have to be covered by non-China producers which have the potential to force prices higher and away from coal as the price driver. While LME has one price for the 3mth aluminium price we’ll likely get larger and larger price differences across the world in the form of possibly extreme price premiums for example in the EU and the US.

SEB Commodities price outlook
Source: SEB Markets – Commodities. Historical data: Bloomberg 
Continue Reading

Analys

Solid demand growth and strained supply to push Brent above USD 100/b

Published

on

SEB - analysbrev på råvaror
SEB - Prognoser på råvaror - Commodity

Brent crude had a strong end of the year as it traded at the highest level since 1 December. It is a slow start to the new year due to bank holidays and Dated Brent trades close to USD 85/b. It averaged USD 99.9/b in 2022. We expect it to average more than USD 100/b on average for the coming year amid strained supply and rebounding demand. Chinese oil demand is set to recover strongly along with re-openings while non-OECD will continue to move higher. At the moment oil looks absurdly cheap as it is cheaper than natural gas in both EU and Japan and also cheaper than coal in Australia.

Some price strength at the end of the year. The Dated Brent crude oil price index gained 2.3% on Friday with a close at USD 84.97/b. It was the highest close since 1 December. This morning it is trading slightly lower at USD 84.8/b but the market is basically void of action due to bank holidays.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Gloom and doom but IEA, OPEC and US EIA project global crude oil demand to rise between 1 m b/d and 2.2 m b/d YoY in 2023. They also expect call-on-OPEC to rise between 0.3 m b/d and 1.0 m b/d. The US EIA projects demand to increase 1 m b/d in 2023 on the back of a growth of 1.3 m b/d in non-OECD where demand in India rises by 0.2 m b/d and China by 0.6 m b/d. In China this is of course to a large degree due to re-opening after Covid-19 lock-downs. But it is still a good reminder of the low base of oil demand in non-OECD versus OECD. India last year consumed 5 m b/d which only amounts to 1.3 b/capita/year versus a world average of 4.5  b/capita/year and European demand of 10 b/capita/year. Even China is still below the world average as its demand in 2022 stood at 15.2 m b/d or 4.0 b/capita/yr. Non-OECD oil demand thus still has a long way to go in terms of oil demand and that is probably one of the things we’ll be reminded of in 2023 as Covid-19 lock-downs disappear entirely.

Solid demand growth in the face of strained supply. Important to remember is that the world has lost a huge amount of fossil supply from Russia due to the war in Ukraine. First in terms of natural gas where supply to the EU and thus to the world has declined by some 2.5 m boe/d versus pre-war levels. Secondly in terms of crude and products. The latter is of course a constant guessing game in terms of how much Russian crude and product exports has declined. The US EIA however projects that crude oil production in the Former Soviet Union will be down 2 m b/d in 2023 versus pre-Covid levels and down 1.3 m b/d YoY from 2022 to 2023. We are thus talking up to 4.5 m boe/d of lost supply from Russia/FSU. That is a huge loss. It is the reason why coal prices are still trading at USD 200 – 400/ton versus normal USD 85/ton as coal is an alternative to very expensive natural gas.

Overall for 2023 we are looking at a market where we’ll have huge losses in supply of fossil energy supply from Russia while demand for oil is set to rebound solidly (+1.0 – 2.2 m b/d) along with steady demand growth in non-OECD plus a jump in demand from China due to Covid-19 reopening. Need for oil from OPEC is set to rise by up to 1.0 m b/d YoY while the group’s spare capacity is close to exhausted.

We expect Brent crude to average more than USD 100/b in 2023. Despite all the macro economic gloom and doom due to inflation and rising interest rates we cannot help having a positive view for crude oil prices for the year to come due to the above reasons. The Dated Brent crude oil price index averaged USD 99.9/b in 2022. We think Brent crude will average more than USD 100/b in 2023. Oil is today absurdly cheap at USD 85/b. It is cheaper than both coal in Australia and natural gas both in Japan and the EU. This is something you hardly ever see. The energy market will work hard to consume more what is cheap (oil) and less of what is expensive (nat gas and coal).

Latest forecasts by IEA, OPEC and US EIA for oil demand growth and call-on-OPEC YoY for 2023. Solid demand growth and rising need for oil from OPEC. 

Latest forecasts by IEA, OPEC and US EIA for oil demand growth and call-on-OPEC YoY for 2023.
Source: IEA, EIA, OPEC, SEB graph

Oil demand projections from the main agencies and estimated call-on-OPEC. More demand and higher need for oil from OPEC

Oil demand projections
Source: IEA, EIA, OPEC, SEB table

EIA STEO projected change in oil demand for different countries and regions YoY to 2023

EIA STEO projected change in oil demand for different countries and regions YoY to 2023
Source: US EIA, SEB graph

US EIA Dec STEO forecast for FSU oil production. Solid decline projected for 2023.

US EIA Dec STEO forecast for FSU oil production. Solid decline projected for 2023.
Source: US EIA data and projection. SEB graph

US commercial crude and product stocks still below normal

US commercial crude and product stocks still below normal
Source: US EIA, SEB graph

Total US crude and product stocks including SPR. Declining, declining, declining.

Total US crude and product stocks including SPR. Declining, declining, declining.
Source: US EIA, SEB graph

US crude and product inventories both excluding and including Strategic Petroleum Reserves

US crude and product inventories both excluding and including Strategic Petroleum Reserves

US oil sales from US SPR is now coming to an end. Will make the market feel much tighter as it really is.

US oil sales from US SPR is now coming to an end. Will make the market feel much tighter as it really is.
Source: US EIA, SEB graph

Brent crude oil is absurdly cheap as it today trades below both Australian coal and natural gas in both Japan and the EU. Coal and natural gas prices should trade lower while oil should trade higher.

Source: Blbrg data, SEB graph

EU diesel prices versus natural gas prices. Could start to move towards a more natural price-balance in terms of substitution.

EU diesel prices versus natural gas prices. Could start to move towards a more natural price-balance in terms of substitution.
Source: Blbrg data, SEB graph and calculations
Continue Reading

Populära