Analys

Modity om elpriset vecka 9 2015

Publicerat

den

Veckans marknadskommentar

Kol och olja har vänt ned igen, på överutbud, och påverkar det mesta. Elen är ned på varma, blöta och blåsiga prognoser. Utsläppsrätterna vacklar men osäkerhet inför omröstningen. Hydrobalansen håller sig positiv och väntas stärkas ytterligare i det närmaste. Elcerten visar det största fallet och sätter nya lägstanoteringar.

Hydrobalansen ligger v07 på 0,5 TWh över normalen. Det är lite mindre än vad som var väntat. Den största osäkerhetsfaktorn är i snömängden. Det har kommit snö rätt ojämnt fördelat över Skandinavien, väldigt mycket på sina ställen och väldigt lite på andra. Den rådande värmen gör också att avsmältningen pågår. Det är fortfarande så att prognoserna ser blöta och milda ut så en fortsatt upplagring av energi över normalen verkar det bli!

Kärnkraftverken i Norden har idag den 23/2 en produktion på 81 % (10 046 MW). Ringhals 4 kör nu aningen reducerat. Annars är Oskarshamn 2 kvar ute till september och Ringhals 2 till november. Finska Olkiluoto 2 förväntas nu starta i kväll för att vara i full drift igen under morgondagen. PRESSTOPP! Nu precis kom en blänka om att man senarelägger starten till i morgon bitti kl 06! De finska verken körs därmed 68 %.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Systemspotpriset förra veckan blev 26,87 €/MWh. Det var en tillbakagång på nästan tre euro. I prisområde SE3 blev den 27,87 och i SE4 28,0. En stark press på vattenkraften i och med att det finns mycket vatten som måste tas hand om innan snösmältningen sätter igång. Särsilt i östra Norge har man haft ett högt flöde och varnat för ”flom”. När nu väderläget är varmt även på kontinenten kommer det att resultera i ytterligare sjunkande priser. Vi ser att vattenkraftproducenterna har sänkt sina priser, särskilt under nattimmarna.

Terminspriser

Nu har allt blivit som vanligt. Och med som vanligt menar jag fallande priser. Det är inte många faktorer som just nu pekar på en förändring. Hydroläget är mycket gott, för att bli bättre. Press på spotpriserna förväntas. Värme utöver det normala samt nederbörd i den närmsta perioden med flera TWh över normalt. Svårt att se att det ska bli någon rusning att köpa elterminer, just nu. Q2 är snart tillbaka på sitt all-time-low sedan förra veckan, YR-16 har en liten bit kvar. När nu både oljan och kolet är på väg ned igen känns terminsmarknaden på den längre sidan också svag. Q2 omsätts i skrivande stund på 24,55. År 16 handlas nu på 28,35 €/MWh.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Bränslemarknaden

Utsläppsrätter, CO2

Nu är det många som vill analysera ett utfall utifrån olika scenarior. De flesta tror på höjda priser. Debatten står om huruvida miljösidan (ENVI), som vill ha start för MSR redan 2017, verkligen får igenom det. ”Motståndarna”, EPP, som behövs för majoritet, har antytt kompromissvilja till 2018 – ett närmande med ett år från tidigare 2019. Det finns för många utsläppsrätter i marknaden och fråga blir sedan vad man ska göra med backloadingrätterna – ut på marknaden, in i MSR eller tas bort. Inget om det finns förslag på just nu.

Olja: Oljan befinner sig i ett starkt utbudsöverskott. Det är svårt att bli av med den amerikanska WTI-oljan om man inte får utöka sin infrastruktur på den kontinenten. Priskurvorna pekar nu nedåt på dessa båda oljemarknader. Bara Brent, närmsta månadet, har kommit tillbaka ca 3 USD sedan förra veckan. Kan vara ett tecken på att den uppåtrekyl som kom vid 44,53 USD/bbn, bara var just en rekyl, orsakad av vinstintressen. Det mesta tyder på en fortsatt nedgång i oljepriset. Det finns en sak som kan antyda motsatsen – det är att det kinesiska nyårsfirande är över. Osäkerheten i marknaden om huruvida Kina nu ska börja konsumera olja, kan påverka prisbilden. Det första som i så fall tyder på det är att fraktraterna kommer att stiga. Fundamentalt borde oljepriset sjunka.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kol: Här menar alla att marknaden har ett enormt överskott. Ändå har priset gått upp senaste veckan och omsattes senast på 64,40 USD/ton. Anledningen till det är att det följer oljepriset, men tycks reagera långsammare. Därför har det inte vänt ned igen, som oljan, ännu.

Naturgas: Neddragningen i gasproduktion i holländska Groningen uppgår till ca 40 % på årsbasis. Groningen står normalt för ca 10 % av hela Europas behov så begränsningen är inte marginell. De tidigare så välfyllda gaslagren har använts till stor del och man är nu tvungen att köpa mer på marknaden igen. Detta kommer att påverka priserna för nästa år. Men – det är har varit och kommer att vara relativt varmt över kontinenten vilket gör att efterfrågan är låg. Det är även fortsatt högt inflöde av billig LNG på marknaden, vilket sammantaget påverkar nedåt.

Elcertifikat

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det har blåst kraftigt – elcert har producerats med vindens hastighet! Priserna har följaktligen sjunkit. Mer än någonsin och vi kan notera all-time-low för alla produkter. Att efterfrågan har varit låg på grund av värmen hjälper till att trycka nedåt. Mars -15 stängde i fredags på 140 SEK. Övriga priser: Mars-16 141 SEK och Mars-17 143 SEK.

Valuta

Valutakommentar

I fredags kväll kom Grekland och EU:s finansministrar överrens om en uppgörelse som räddar grekerna kvar i Eurosamarbetet. Det har inte inneburit någon nämnvärd reaktion för kronan mot euron utan vi handlar sidledes på 9,56 senast där toppen av rangen är 9,70 och botten är 9,30. Vi förväntar oss en starkare krona framöver som borde stärkas mot stödet nere vid 9,30. Mot dollarn är kronan alltjämt svag och man får hosta upp 8,45 på spotmarknaden för en dollar. Vi har nu 11 månader bakom oss med högre bottnar och högre toppar. Rekyler är köpvärda.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Teknisk analys

Teknisk analys Q2-15

Q2 handlades mellan 24,35 och 25,25 €/MWh förra veckan. Just nu handlas den på 24,30 och vi har ytterligare en vecka med lägre botten. Nedåttrenden är alltså intakt. Vi har numera 7 veckor med fallande toppar på frontkvartalet och vi bedömer att sannolikheten att vi fortsätter ner är stor. På uppsidan drar vi öronen åt oss om vi handlar över 25,50 då trenden får anses vara bruten. På nedsidan finns inga tal att förhålla sig till eftersom det är nya lägstanoteringar på kontraktet.

Teknisk analys År-16

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

År-16 handlades mellan 28,25 och 29,00 €/MWh förra veckan. Vi hade då en situation där årskontraktet gav oss en köpsignal samtidigt som frontkvartalet fortsatt var på en säljsignal. Som vi sa i föregående uppdatering var sannolikheten större att vi handlar ned än upp. Mycket riktigt så blev kontraktet avvisat från toppen av den aktuella rangen (ca 28,00 – 29,00) för att nu omsättas på 28,20. Det innebär att även årskontraktet är tillbaka på en säljsignal där vi noterar att vi har en lägre botten och att vi möjligen får se en fortsättning av nedåttrenden. 27,95 har tidigare varit stöd vid två tillfällen. Det kallas en dubbelbotten. Det finns egentligen inget begrepp som heter en trippelbotten och därmed ökar risken för att vi bryter igenom stödet om det utmanas på nytt.

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el och gas, till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version