Följ oss

Nyheter

Flickan som påverkar råvaruhandeln

Publicerat

den

La Nina, det väder fenomen som kommer oregelbundet

La Niña alternativt El viejo och Anti-El Niño är El Niños motsats, och betyder den lilla flickan på spanska. Fenomenet efterföljer vanligtvis El Niño och är en förstärkning av normalförhållandena. Fenomenet uppstår när vindarna från Stilla Havet mot Australien blåser starkare och mer ihållande än vanligt. Mer vatten förs mot Australiens kust, var efter en kraftig molnbildning skapas.

Karta över väderfenomenet La Niña, motsatsen till El Nino

La Niña, den södra hemisfärens motsvarighet till El Niño, påverkar såväl regnskog som reven i hela Stilla Havsregionen. La Niña är den kalla fasen av ENSO (El Nino Southern Oscillation) som följer den varmare El Niño och bidrar med en nedkyling av vattnen i det tropiska Stilla Havet, förstärker passadvindarna (“som” eller “och”) skapar kraftiga vågor utanför Sydamerikas kust vilket gör att kallare vatten flyttar sig västerut.

Precis som El Niño uppträder detta fenomen med ojämn regelbundenhet, i cykler om 2 till 7 år, och La Niña kan pågå mellan sex till 18 månader. Effekterna varierar från plats till annan, och är nästan alltid helt olika dem som uppstår i spåren av El Niño. Bland de vanligaste effekterna är den ökade intensiteten i vindhastigheten och kraftigare nederbörd i Sydostasien, Australien och Oceanien och torka på den sydamerikanska västkusten. Vissa temperatureffekter har uppmäts, om än endast så små som en halv grad Celsius.

Karta som visar potentiellt regn från La Nina, väderfenomenet

Under La Niña förekommer cykloner vanligare än annars och enorma mängder regn faller. La Niña lämnar en väg av förstörelse, men samtidigt är hon regenererande. Det bryter av svaga snitt av korall på reven vilket gör plats för tillväxt. Regnskogen rensas på döda och döende delar, sprider svaga grenar och blad och lämnar dem på marken som föda för de djur som överlevde.

Vissa delar av Australiens öknar förvandlas, om än aldrig för så korta tider, till innanhav vilket kan bidra med de mest surrealistiska scenerna när sjöfåglar som befinner sig tusentalskilometer från kusten badar i ett innanhav.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Thailand spås få den lägsta sockerrörsskörden på 14 år

Publicerat

den

Sockerrör

Trots rekordhöga sockerrörspriser för thailändska bönder under säsongen 2022/2023 och högre priser för 2023/2024, spås utbudet av sockerrör för nästa säsong att sjunka till 74 miljoner ton.

Minskningen av sockerrörsvolymer beror både på en minskning av planterad yta, på grund av att konkurrerande grödor betalar bönderna mer, och även på en hög risk kring en lägre jordbruksavkastning på grund av det prognostiserade torra vädret till följd av El Niños vädermönster.

I år har priserna på kassavarot i Thailand stigit med nio procent, vilket har drivits av en starkare efterfrågan och starkare priser på kassavachips och stärkelse. Efterfrågan kommer främst från Kina, där kassavarot används till etanol och djurfoder.

Det förväntas att kassavapriserna kommer att förbli starka under hela 2023, så med ett nuvarande rotpris på 3 360 THB/kubikmeter ger kassava en bättre avkastning än sockerrör. Detta leder till att mindre sockerrör planterades under det fjärde kvartalet 2022 för skörd under säsongen 2023/2024.

Den potentiella övergången till kassavaodling kommer att resultera i minst fem procent minskning av området för sockerrörsskörd. Den andra nyckelfrågan som den kommande krossningen står inför är jordbruksavkastningen.

Lägre nederbörd än normalt att förvänta

I år är ett El Niño-år, vilket för Thailand historiskt sett kommer att innebära en lägre nederbörd än normalt. Mindre än 20 procent av Thailands sockerrörsareal har tillgång till ordentlig bevattning, detta betyder att under år då det är lägre nederbörd har sockerrörsskördarna lidit hårt.

När det gäller sockerexport, baserat på en skörd på 74 miljoner ton, förväntas Thailand att exportera åtta miljoner ton socker. Med premien för vitsocker på nuvarande nivåer finns det ett bra incitament för bruken att producera vitt socker, till förmån för råvaror, men tillgången på vatten kan vara en begränsande faktor.

Förstsätt läsa

Nyheter

Europas solkraftproduktion får svenska elpriser att falla

Publicerat

den

Solceller på tak

Solkraftsproduktionen på kontinenten har fått elpriserna i Tyskland och Danmark att falla dramatiskt den senaste veckan, vilket har spillt över på de svenska elpriserna. Systempriset på den nordiska elbörsen Nord Pool låg förra veckan på den lägsta noteringen sedan november 2020, 15 öre per KWh. Fortsatt låga elpriser väntas innevarande vecka.   

Den kraftigt ökande solkraften i Europa avspeglas tydligt i elpriserna i Europa nu när förbrukningen är låg. I söndags fick den starka solproduktionen elpriset i Nederländerna att falla till minus 400 Euro per MWh vid timme 15 i söndags, vilket spillde över till Tyskland och Danmark och vidare till Sverige. Elpriset var -10 euro per MWh i hela Sverige under fyra timmar på söndagseftermiddagen.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– När det är låga priser på kontinenten importerar vi i Norden deras billigare kraft. Låga och till och med negativa elpriser kommer att bli allt vanligare framöver, den här tiden på året när förbrukningen är låg och solproduktionen är stark, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker Bixia.

Bottennoteringarna avlöste varandra förra veckan och elpriserna på Nord Pool låg på veckobasis på de lägsta nivåerna sedan november 2020. Den kraftiga solproduktionen på kontinenten bidrog tillsammans med låg förbrukning, god tillrinning och mycket vind till de pressade priserna. 

Priserna under innevarande vecka väntas vara fortsatt låga.

– Vårfloden har toppat, men tillrinningen är fortsatt stark och i kombination med ett par dagar med riklig vind i Norden och stark fortsatt solkraftproduktion på eftermiddagarna blir resultatet låga priser. Vi får lite mindre vind framåt helgen och veckosnittet kommer att ligga på runt 15 öre per KWh i system denna vecka, och runt det dubbla, cirka 30 öre, nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.

Förstsätt läsa

Nyheter

Botnia Exploration håller fast vid att de ska öppna sin guldgruva under 2023

Publicerat

den

Fäbodtjärn, Botnia Explorations gruva

Vi skrev i november förra året att Botnia Exploration planerar att öppna sin guldgruva under 2023. Nu har vi kommit till slutet av maj 2023 och bolaget håller fortfarande fast vid samma tidsplan. Man håller även fast vid att man inte kommer att behöva göra någon ytterligare emission utan att man kommer att få tillräckligt med kassaflöde från gruvan man ska öppna i år. VD Thomas Söderqvist presenterar verksamheten.

Förstsätt läsa

Populära