Nyheter

Flickan som påverkar råvaruhandeln

Published

on

La Niña alternativt El viejo och Anti-El Niño är El Niños motsats, och betyder den lilla flickan på spanska. Fenomenet efterföljer vanligtvis El Niño och är en förstärkning av normalförhållandena. Fenomenet uppstår när vindarna från Stilla Havet mot Australien blåser starkare och mer ihållande än vanligt. Mer vatten förs mot Australiens kust, var efter en kraftig molnbildning skapas.

La Niña, den södra hemisfärens motsvarighet till El Niño, påverkar såväl regnskog som reven i hela Stilla Havsregionen. La Niña är den kalla fasen av ENSO (El Nino Southern Oscillation) som följer den varmare El Niño och bidrar med en nedkyling av vattnen i det tropiska Stilla Havet, förstärker passadvindarna (“som” eller “och”) skapar kraftiga vågor utanför Sydamerikas kust vilket gör att kallare vatten flyttar sig västerut.

Precis som El Niño uppträder detta fenomen med ojämn regelbundenhet, i cykler om 2 till 7 år, och La Niña kan pågå mellan sex till 18 månader. Effekterna varierar från plats till annan, och är nästan alltid helt olika dem som uppstår i spåren av El Niño. Bland de vanligaste effekterna är den ökade intensiteten i vindhastigheten och kraftigare nederbörd i Sydostasien, Australien och Oceanien och torka på den sydamerikanska västkusten. Vissa temperatureffekter har uppmäts, om än endast så små som en halv grad Celsius.

Under La Niña förekommer cykloner vanligare än annars och enorma mängder regn faller. La Niña lämnar en väg av förstörelse, men samtidigt är hon regenererande. Det bryter av svaga snitt av korall på reven vilket gör plats för tillväxt. Regnskogen rensas på döda och döende delar, sprider svaga grenar och blad och lämnar dem på marken som föda för de djur som överlevde.

Vissa delar av Australiens öknar förvandlas, om än aldrig för så korta tider, till innanhav vilket kan bidra med de mest surrealistiska scenerna när sjöfåglar som befinner sig tusentalskilometer från kusten badar i ett innanhav.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version