Connect with us

Nyheter

Merrill Lynch säger att guldpriset skall upp till 2.000 USD

Published

on

Merrill Lynch på Wall Street sätter ger en prognos på guldpriset på 2000 USDVi har tidigare tagit del av uppgifter om hur Goldman Sachs kommenterat att guldpriset är för lågt och nu har även Merrill Lynch sällat sig till skaran av gold bugs som förutsäger att guld skall upp till 2.000 USD per troy ounce.

Francisco Blanch, Head of Global Commodity & Multi-Asset Strategy på Merrill Lynch säger att han räknar med att Federal Reserve kommer att inleda en ny runda av tillgångsköp från banker, så kallade kvantitativa lättnader, och att detta kan komma att uppgå till så pass mycket som 500 miljarder USD. Programmet skall enligt Merrill Lynch genomföras under det andra halvåret av 2012 vilket kan komma att driva upp guldpriset kraftigt.

Merrill Lynch anser att 2.000 USD per troy ounce är det korrekta värdet på guldet då den amerikanska investmentbanken gör bedömningen att FED kommer att tvingas genomföra ytterligare så kallade kvantitativa lättnader inom kort. Händer detta under september som Merrill Lynchs ekonomer tror så finns det all anledning att räkna med att det blir ett rally i guld. Om detta sker efter det amerikanska presidentvalet i november 2012 så kommer rallyt senare, förmodligen inte förrän tidigast under 2013.

Den ädla metallen har fallit nästan 20 procent sedan priset nådde sitt all-time high på 1.918 USD per troy ounce i september 2011, vilket är en följd av den europeiska skuldkrisen och oro för den globala ekonomiska tillväxten, som har lett till stora utförsäljningar av guld och andra råvaror, tillgångar som många förvaltare anser vara riskfyllda tillgångar.

Trots denna nedgång har framstående investerare som till exempel Jim Rogers och fondförvaltaren Eric Sprott fortsatt att vara haussade i sin tro på guld då dessa tror att att centralbanker runt om i världen kommer fortsätta sin politik av penningpolitiska lättnader och investerare kommer att söka sig till guld som en inflationshedge.

Vissa handlare är inte lika positiva till guld. Andrew Su, VD för Sydney-baserade råvaruhandelsfirman Compass Global Markets, sade att han förväntar sig att guldpriset kommer att sjunka under de kommande månaderna och att det kan falla till så lågt som 1.300 USD per troy ounce. Detta beror på att investerare kommer att likvidera sina innehav i guld på vilka de har tjänat pengar under det gångna året och istället använda dem för att stötta sina förlusttyngda aktieportföljer.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    17 juli, 2012 at 16:59

    När guldpriset steg så mycket under förra året kändes 2000 USD högst rimligt, just nu känns det smått orimligt. Men ingen är gladare än jag om guldkursen sätter fart, om det nu är under 2012 eller under 2013.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära