Följ oss

Nyheter

Jim Rogers delar med sig av sina bästa tips

Publicerat

den

Jim Rogers - Legendarisk råvaruguru och investerareUnder hösten 2011 var råvarumarknadens kung, den legendariske råvarugurun Jim Rogers på besök i Stockholm och delade med sig av sina tankar om råvarornas betydelse för framtiden. Han delade med sig av sina placeringsidéer och berättade varför han tror att råvarumarknaden kommer att fortsätta uppåt under kommande år.

Time Magazine döpte denne finanslegend till the Indiana Jones of finance, sedan han begav sig ut på en nästan två år lång resa till inte mindre än 52 länder världen över – på motorcykel. Under resan som beskrivs i boken Investment Biker, får läsaren följa Jim Rogers upplevelser, men också ta del av hur denne ägnade en betydande del av resan åt att hitta köpvärda aktier.

Jim Rogers var med och grundade den legendariska hedgefonden Quantum Fund under det tidiga 1970-talet, tillsammans med en annan känd finansman, George Soros, som än i dag fungerar som dess rådgivare. Quantum Fund steg under de första tio åren med fantastiska 4.200 procent medan S & P 500 indexet endast mäktade med en uppgång om 47 procent.

Från att ha varit en betydande aktör på aktiemarknaden så valde Jim Rogers att gå i ”pension” på 1980-talet innan han slutligen bestämde sig för att inrikta sig mer på råvarumarknaden. Han liknar dagens råvarumarknader vid den råvarurusch som rådde under 1970-talet, men ser trots likheterna också betydande skillnader. Under 1970-talet led Vietnam fortfarande av sviterna sedan kriget, och vare sig Indien eller Kina hade en köpkraft eller BNP som låg i närheten av dagens. Nu är dessa – och en rad andra – länder betydande aktörer på råvarumarknaden, bland annat eftersom dess befolkningar upplever en betydande höjning av sin levnadsstandard. Olja, bomull och nickel är bara några av de råvaror som efterfrågas och köps i allt större mängd.

Jordbruksrelaterade produkter har framtiden för sig

Det är emellertid jordbruksrelaterade produkter som favoriseras av Jim Rogers. Någon speciell råvara vill han inte peka ut utan väljer istället att konstatera att det har skett mycket få investeringar i denna sektor vilket nu straffar sig. En allt större befolkning måste äta, samtidigt som det saknas både fungerande ledning, kapital och arbetskraft inom jordbruket. Det gör att det kommer att finnas avsättning för det som produceras, vilket gör att han tror att denna del av ekonomin kommer att explodera. Utbudet är helt enkelt för lågt vilket gör att jordbruksprodukter inte kommer att styras av konjunkturen utan av efterfrågan från Asiens – och resten av världens – befolkning.

Tillgångar som olja och guld har långt kvar att gå säger han, även om han själv väljer att inte köpa mer guld i dagsläget, men han behåller det han har och har för avsikt att öka sina innehav om och när guldpriset faller. Han konstaterar också att det är synnerligen ovanligt att priset på en råvara stiger så länge som guldpriset har gjort – i mer än ett decennium.

Jim Rogers avslutar med att råvarumarknaden, precis som alla andra marknader, går i cykler och att bubblor uppstår, men att så länge regeringar och centralbanker fortsätter att trycka pengar i den omfattning de gör så kommer reella tillgångar att utgöra ett ypperligt sätt att skydda sitt kapital på.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära