Nyheter
Jim Rogers delar med sig av sina bästa tips
Under hösten 2011 var råvarumarknadens kung, den legendariske råvarugurun Jim Rogers på besök i Stockholm och delade med sig av sina tankar om råvarornas betydelse för framtiden. Han delade med sig av sina placeringsidéer och berättade varför han tror att råvarumarknaden kommer att fortsätta uppåt under kommande år.
Time Magazine döpte denne finanslegend till the Indiana Jones of finance, sedan han begav sig ut på en nästan två år lång resa till inte mindre än 52 länder världen över – på motorcykel. Under resan som beskrivs i boken Investment Biker, får läsaren följa Jim Rogers upplevelser, men också ta del av hur denne ägnade en betydande del av resan åt att hitta köpvärda aktier.
Jim Rogers var med och grundade den legendariska hedgefonden Quantum Fund under det tidiga 1970-talet, tillsammans med en annan känd finansman, George Soros, som än i dag fungerar som dess rådgivare. Quantum Fund steg under de första tio åren med fantastiska 4.200 procent medan S & P 500 indexet endast mäktade med en uppgång om 47 procent.
Från att ha varit en betydande aktör på aktiemarknaden så valde Jim Rogers att gå i ”pension” på 1980-talet innan han slutligen bestämde sig för att inrikta sig mer på råvarumarknaden. Han liknar dagens råvarumarknader vid den råvarurusch som rådde under 1970-talet, men ser trots likheterna också betydande skillnader. Under 1970-talet led Vietnam fortfarande av sviterna sedan kriget, och vare sig Indien eller Kina hade en köpkraft eller BNP som låg i närheten av dagens. Nu är dessa – och en rad andra – länder betydande aktörer på råvarumarknaden, bland annat eftersom dess befolkningar upplever en betydande höjning av sin levnadsstandard. Olja, bomull och nickel är bara några av de råvaror som efterfrågas och köps i allt större mängd.
Jordbruksrelaterade produkter har framtiden för sig
Det är emellertid jordbruksrelaterade produkter som favoriseras av Jim Rogers. Någon speciell råvara vill han inte peka ut utan väljer istället att konstatera att det har skett mycket få investeringar i denna sektor vilket nu straffar sig. En allt större befolkning måste äta, samtidigt som det saknas både fungerande ledning, kapital och arbetskraft inom jordbruket. Det gör att det kommer att finnas avsättning för det som produceras, vilket gör att han tror att denna del av ekonomin kommer att explodera. Utbudet är helt enkelt för lågt vilket gör att jordbruksprodukter inte kommer att styras av konjunkturen utan av efterfrågan från Asiens – och resten av världens – befolkning.
Tillgångar som olja och guld har långt kvar att gå säger han, även om han själv väljer att inte köpa mer guld i dagsläget, men han behåller det han har och har för avsikt att öka sina innehav om och när guldpriset faller. Han konstaterar också att det är synnerligen ovanligt att priset på en råvara stiger så länge som guldpriset har gjort – i mer än ett decennium.
Jim Rogers avslutar med att råvarumarknaden, precis som alla andra marknader, går i cykler och att bubblor uppstår, men att så länge regeringar och centralbanker fortsätter att trycka pengar i den omfattning de gör så kommer reella tillgångar att utgöra ett ypperligt sätt att skydda sitt kapital på.
Nyheter
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining
Christian Kopfer, analytiker på Handelsbanken kommenterar den stora affären som blev klar i veckan, den där Boliden köper två gruvor av Lundin Mining, nämligen Neves-Corvo-gruvan i Portugal och Zinkgruvan i Sverige. Fokus ligger på vad affären innebär för Boliden, där Kopfer tycker att Boliden borde låta bli att finansiera affären med en nyemission som är planen, då företaget klarar att ha högre lån. Avslutningsvis kommenteras affären ur Lundin Minings perspektiv.
Nyheter
Hur marknaden för nötter fungerar – skiljer sig åt mellan olika sorter
Medan råvaror som kaffe och kakao handlas på börsen med väldigt transparenta förutsättningar så fungerar det annorlunda för nötter. Henrik Strinning, VD för Premium Snacks Nordic och stor inköpare av bland annat cashew och valnöt, ger svar på hur marknaden fungerar. Han berättar bland annat att man kan dela upp nötterna i två grupper, där den ena gruppen nästan har en lika transparent marknad som börsen, medan den andra kräver personliga relationer.
Och om du har funderat på varför jordnötter nästan inte behöver kosta någonting alls medan exempelvis cashew kan gräva djupa hål i plånboken så ligger förklaringen i hur de odlas. Trädnötter odlas på träd. Jordnötter däremot är egentligen inte nötter utan baljväxter, och de växer på marken på stora fält och kan skördas med stora effektiva maskiner.
Nyheter
Ett besök i världens mest högkvalitativa urangruva
Journalisten Pippa Stevens på CNBC har besökt världens mest högkvalitativa uran-gruva, Cigar Lake, i norra Saskatchewan, Kanada. Reportaget ger en inblick i hur en modern urangruva ser ut och fungerar.
Cigar Lake använder ett specialutvecklat jet-borrsystem som drivs av högtrycksvatten för att bryta uranet från svåråtkomliga områden. Metoden är unik för platsen på grund av svaga sandstenslager ovanför uranfyndigheterna, vilket gör att brytning sker underifrån snarare än ovanifrån eller från sidan.
Cigar Lake producerar cirka 18 miljoner pund uran årligen och har tillstånd att fortsätta till 2031, med möjlig förlängning till 2036. Närliggande MacArthur River-gruvan, världens största, har potential att öka sin produktion från 18,8 till 25 miljoner pund per år, beroende på marknadens prissignaler.
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
-
Nyheter3 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion