Vetepriset stiger när torkan minskar utbudet

Vetepriset steg i förra veckan och handlas nu till sin högsta nivå på över fem år efter det att glödande hett väder gör att spannmålen torkar bort. ”Det är så torrt västerut att vi inte har haft ett mätbart regn i södra centrala Kansas, i Wichita-området, på över en månad sedan 11 september,” berättade Justin Gilpin, vd för Kansas Wheat, till World-Grain. ”Det är dammiga förhållanden i östra Colorado och sydvästra Kansas.”

Cirka 36 procent av den amerikanska vinterveteproduktionen ligger i områden som lider av torka i mitten av oktober, enligt US Department of Agriculture. Det allvarligaste värden, exceptionell torka, påverkar relativt små områden i östra Colorado och Texas panhandle.

Ett vete-strå

Det är inte bara USA som upplever torka, extrem torka och värme i Ryssland är en annan faktor som bidrar till den globala prisuppgången, rapporterade Wall Street Journal.

Enligt US National Oceanic and Atmospheric Administration utgjorde de tre månaderna från juni till augusti den hetaste sommaren som någonsin registrerats för hela norra halvklotet.

”Fönstret för att få vintervete att gro och etablera sig innan viloläge minskar snabbt”, sa Chicago-baserade RJO Futures i en analys. ”En fortsatt brist på regn de närmaste veckorna kan avsevärt skada utvecklingen.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top