Connect with us

Nyheter

Det är inte fullt förrän det rinner över

Published

on

Vatten

Veckans kommentar om elmarknaden v. 43 2020

Entelios

De norska vattenmagasinen nådde en historiskt hög fyllnadsgrad förra veckan på hela 95 %. I kraftbranschen mäter vi nederbörd och vatten i energi, och gärna i TWh. I söndags i förra veckan innehöll de norska vattenmagasinen 82,7 TWh vatten och totalkapaciteten ligger på 87 TWh. Med andra ord, det är ganska fullt överallt. I Sverige ligger fyllnadsgraden på ca 86 %, så där finns det fortfarande plats för lite till.

Mer nederbörd att vänta

Vädret vände den här veckan och vi har redan upplevt stora nederbördsmängder. Prognoserna framöver är inte heller återhållsamma när det gäller nederbördsmängderna – prognoserna pekar på 3–6 TWh mer nederbörd än normalt. Mycket av denna nederbörd väntas falla i Norge och med siffrorna från vattenmagasinen i minne ser det definitivt ut som att det kommer att svämma över i en del av magasinen. En del av nederbörden kommer säkert att lägga sig som snö, något som inte ger samma press på priserna eftersom snön kan lagras till våren. Marknaden har prisat in en ny dipp i spotpriset som redan har börjat så smått.

Även i terminspriserna har vi sett en prisnedgång den senaste veckan, där de nordiska priserna hakar på den nedåtgående trenden hos de europeiska terminspriserna. Skillnaden är att de nordiska terminspriserna faller avsevärt mer än det vi ser i exempelvis Tyskland. Något av den extra styrka vi ser i Norden beror på bättre hydrologi. Vi kan förvänta oss fortsatt volatila marknader.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +10,1 TWh (- 2,8 TWh)
Systempris: 20,41 €/MWh (+ 6,65 €/MWh)
Terminspris YR-21: 21,10 €/MWh (- 2,95 €/MWh)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *