Följ oss

Nyheter

Det är inte fullt förrän det rinner över

Publicerat

den

Vatten

Veckans kommentar om elmarknaden v. 43 2020

Entelios

De norska vattenmagasinen nådde en historiskt hög fyllnadsgrad förra veckan på hela 95 %. I kraftbranschen mäter vi nederbörd och vatten i energi, och gärna i TWh. I söndags i förra veckan innehöll de norska vattenmagasinen 82,7 TWh vatten och totalkapaciteten ligger på 87 TWh. Med andra ord, det är ganska fullt överallt. I Sverige ligger fyllnadsgraden på ca 86 %, så där finns det fortfarande plats för lite till.

Mer nederbörd att vänta

Vädret vände den här veckan och vi har redan upplevt stora nederbördsmängder. Prognoserna framöver är inte heller återhållsamma när det gäller nederbördsmängderna – prognoserna pekar på 3–6 TWh mer nederbörd än normalt. Mycket av denna nederbörd väntas falla i Norge och med siffrorna från vattenmagasinen i minne ser det definitivt ut som att det kommer att svämma över i en del av magasinen. En del av nederbörden kommer säkert att lägga sig som snö, något som inte ger samma press på priserna eftersom snön kan lagras till våren. Marknaden har prisat in en ny dipp i spotpriset som redan har börjat så smått.

Även i terminspriserna har vi sett en prisnedgång den senaste veckan, där de nordiska priserna hakar på den nedåtgående trenden hos de europeiska terminspriserna. Skillnaden är att de nordiska terminspriserna faller avsevärt mer än det vi ser i exempelvis Tyskland. Något av den extra styrka vi ser i Norden beror på bättre hydrologi. Vi kan förvänta oss fortsatt volatila marknader.

Veckans siffror:

Hydrologisk balans: +10,1 TWh (- 2,8 TWh)
Systempris: 20,41 €/MWh (+ 6,65 €/MWh)
Terminspris YR-21: 21,10 €/MWh (- 2,95 €/MWh)

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära