Följ oss

Nyheter

Korn – råvaran som gav oss ölen

Publicerat

den

Korn, som på engelska heter barley

Korn, eller barley som det brukar kallas i den anglosaxiska världen, skall inte förväxlas med det sädesslag som handlas under namnet corn, då detta är majs.

Korn, ett spannmål som härrör från gräset Hordeum vulgare, har många användningsområden. Den fungerar som djurfoder, som malt för öl och vissa destillerade drycker, och förekommer i olika sorters hälsokost, och korn används även i soppor, grytor, och kornbröd i en rad olika kulturer. Precis som vete och råg, innehåller korn gluten vilket gör det olämpligt för konsumtion för dem som lider av celiaki.

I 2007 års rankning av spannmål i världen, var korn det fjärde vanligaste sädesslaget både vad gäller producerad kvantitet (136 miljoner ton) och i odlingsareal (566.000 km²).

Korn är en vanlig stapelvara och används både i människors och djurs kost. Korn växer i över 100 länder och är en av de mest populära spannmålssorterna vars popularitet endast överträffas av vete, majs och ris.

Även om korn är en ganska anpassningsbar gröda och kan odlas i många regioner, är det en känslig spannmålssort och försiktighet måste iakttas i alla stadier av dess tillväxt och skörd.

I USA odlas korn i nästan hälften av staterna, även i de där odlingen behöver kommersiell bevattning. Korn har en relativt kort säsong och en tidigt mognande gröda. De främsta användningsområdena är djurfoder, utsäde och maltproduktion. I USA är det endast en liten mängd korn som används för livsmedel, inklusive bröd och kakor samt soppor. Maltkorn är en ingrediens för whisky och öl.

Eftersom korn håller höga halter fullkorn ger konsumtionen flera hälsofördelar. Det kan sänka både kolesterolhalten i blodet och blodsockernivåerna. Korn har också en låg fetthalt.

Etymologi

Det gamla engelska ordet för ”korn” var bære, som går att spåra till Proto-indo-europeiskan och är besläktat med det latinska ordet Farina ”mjöl”. Det första omnämnandet i den moderna engelskan är adjektivet bærlic som redan 996 fanns med Oxford English Dictionary och är hänförligt till det sammansatta ordet bærlic-croft. Ordet bære har överlevt i norra Skottland som Bere, och avser en särskild stam av sexradigt korn som odlas i denna region. Även det engelska ordet för lada, barn, kan hänföras till detta ord.

I sin vilda form har korn ett sprött ax, vilket underlättar fröspridning. Domesticerade korn har icke-omskakande ax, vilket gör det mycket lättare att skörda moget korn.

Historik

Korn var det första domesticerade sädesslaget i Mellanöstern, och började odlas i samtidigt som einkorn och Emmervete. Förekomsten av vilt korn (H. vulgare spp Spontaneum) sträcker sig från Nordafrika och Kreta i väster, till Tibet i öster.

De äldsta existerande bevisen av vilda korn i arkeologiska sammanhang kommer från den södra änden av Galileiska sjön. Resterna var daterade till omkring 8.500 f.Kr. De tidigaste bevisen på förekomst av domesticerad kornodling finns i Tell Abu Hureyra, i Syrien. Korn har odlats på den koreanska halvön sedan 1.500-850 f.Kr, ofta tillsammans med andra grödor som hirs, vete och baljväxter.

Kornöl var antagligen den allra första drycken som utvecklades av människan, och därefter kom människan på att det gick att använda detta sädesslag som valuta.

Vid sidan av Emmer-vete, var korn en stapelvara i antikens Egypten, där grödan användes för att göra bröd och öl. Enligt Moseboken 8:08, är korn en av de ”sju arter” av grödor som kännetecknar fruktbarhet i det förlovade landet av Kanaan, och korn har en framträdande roll i de israelitiska uppoffringarna som beskrivs i Moseböckerna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Produktion och export

Kornproducenter i världen år 2007 - Statistik

*Siffrorna för EU omfattar inte Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Korn odlades under 2007 i ett hundratal av världens länder. Sedan 1974, då den globala produktionen uppgick till 149 miljoner ton har utbudet av korn minskat, framförallt till förmån för grödor som vete och majs.

Världsexport av jordbruksprodukten korn år 2010

Odling

Korn betraktas som en mycket anpassningsbart gröda och är ett populärt sädesslag i tempererade områden där det odlas som en sommargröda och tropiska områden där kornet sås som vintergröda. Grotiden är kort, allt från 1 till 3 dagar. Korn gillar att växa svalt, men är inte särskilt vinterhärdigt. Däremot är det mer tolerant för salthaltig jord än vete, vilket kan förklara ökningen av kornodling i Mesopotamien från 2.000 f Kr och framåt.

Korn är inte lika köldtolerant som vintervete (Triticum aestivum) eller höstråg (Secale cereale) men kan vara en lämplig vintergröda i varmare delar av världen, till exempel Australien. Korn har en kort växtsäsong och är också relativt tåligt för torka.

Användningsområden

Djurfoder

Hälften av USA:s korn-produktion används som djurfoder och är ett viktigt foderspannmål inom delar av världen som inte är lämpad för majsproduktion, särskilt i norra delarna av jordklotet, till exempel norra och östra Europa.

Drycker

En stor del av den resterande kornproduktionen används till mältning då korn är det sädesslag som är bäst lämpat för detta ändamål. Korn är således en av de viktigaste ingredienserna i såväl öl som i whisky.

Tvåradigt korn används traditionellt i tyska och engelska öl medan sexradigt korn traditionellt har använts i amerikanskt öl, men båda sorterna är allmänt förekommande på denna marknad i dag.

På Irland och i Skottland har öl och whisky främst gjorts av korn, medan andra länder valt att utnyttja mer varierade källor till sin alkohol, till exempel vete, majs och råg som alla är vanligt förekommande i USA. Även potatis är vanligt i alkoholtillverkningen.

Alkoholfria drycker såsom kornvatten och kornte (kallas mugicha i Japan) görs genom att koka korn i vatten.

Barley Wine var en populär alkoholhaltig dryck under 1700-talet. Det utvanns genom att korn kokades i vatten och sedan blandades kornvattnet med vitt vin och andra ingredienser som gurkört, citron och socker.

Korn innehåller åtta essentiella aminosyror. Enligt en nyligen genomförd studie kan intag av fullkornskorn reglera blodsockret, minska blodsockret i anslutning till en måltid i upp till 10 timmar efter intag jämfört med vitt eller till och med hela vetekorn, som har en liknande glykemiskt sammansättning.

Terminshandel i korn

Terminskontrakt på korn, Western Barley, handlas bland annat på Winnipeg Commodity Exchange, under symbolen AB, där kornet prissätts kanadensiska dollar per ton.

Leveransdatum

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Terminer i korn går till leverans årligen i mars, maj, juli, juli, oktober och december.

Terminshandel på korn - Ticker och leveransdatum

*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern ABH2 avser leverans av korn i mars 2012.

Kontraktstorlek

På Winnipeg Commodity Exchange avser ett futureskontrakt på korn, Western Barley 20 ton.

Daglig prisavvikelse

15 CAD per ton jämfört med tidigare dags stängningskurs.

Tick Size

CAD 0,10/ton, motsvarande 2 CAD per kontrakt

Trading Hours

På CME Globex elektroniska plattform mellan 9:00 AM till och med 2:15 PM, New York Time.

Sista handelsdagen

Handeln i kornfutures på Winnipeg Commodity Exchange upphör den i slutet av den handelsdag som föregår den femtonde kalenderdagen i lösenmånaden.

Leveranskvalité

Leveransbart korn på terminskontrakt på Winnipeg Commodity Exchange skall uppfylla kraven som ställs av Canadian Grain Commission (CGC), Kanadensiska Spannmålskommissionen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
  • Icke-kommersiellt, rent kanadensiskt korn med maximalt två procent av andra inslag, men som möter kraven för No 1 Canada Western (CW) Barley, till par.
  • Samma specifikationer som ovan med ett minimum testad nettovikt om 288 gram per halvliter men mindre än 303 gram per halvliter med en rabatt om 5,00 CAD per ton.
  • Samma specifikationer som ovan med en minsta testad nettovikt om 276 gram per halvliter men mindre än 288 gram per halvliter en rabatt om 15,00 CAD per ton.
  • Samma specifikationer som ovan med en test vikt på minst 312 grams/0,5 liter ger ett premium om 2 CAD per ton.

Nyheter

Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas

Publicerat

den

Grafit-prov hos Talga i Vittangi

Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.

– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Fortsätt läsa

Nyheter

Elbolaget Santee Cooper ska återstarta byggandet av 2,2 GW kärnkraft

Publicerat

den

Santee Cooper

Elbolaget Santee Cooper som ägs av delstaten South Carolina vill återstarta byggandet av två kärnkraftsreaktorer, närmare bestämt två stycken AP1000 på vardera 1100 MW. Byggandet inleddes 2008, men lades ner 2017. Kostnaderna hade då stigit rejält, samtidigt som fossilgas blivit extremt billig. Det var detta projekt som starkt bidrog till att Westinghouse gick i konkurs.

Tiderna har dock förändrats, AI kräver stora mängder stabil elektricitet. Teknikföretagen är därför villiga att betala.

Santee Cooper har därför anlitat Centerview Partners för att hitta partners som är intresserade av att hjälpa till att finansiera byggandet. Man vill sätta samman ett konsortium som bland annat skulle inkludera ett stort teknikbolag som är intresserat av att säkra tillgång på elektricitet. Intresserade aktörer ska inkomma med förslag senast den 5 maj till Centerview.

”Vi ser ett förnyat intresse för kärnkraft, som drivs av investeringar i avancerad tillverkning, efterfrågan på AI-drivna datacenter och teknikindustrins nollkoldioxidmål”, säger Jimmy Staton, vd och koncernchef. ”Med tanke på de långa tidsramar som krävs för att ta nya kärnkraftsenheter i drift har Santee Cooper en unik möjlighet att utforska alternativ för Summer-reaktor 2 och 3 och deras relaterade tillgångar som skulle kunna göra det möjligt för någon att generera tillförlitlig, koldioxidfri el på en meningsfullt förkortad tidsram.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Liquid Wind inleder samarbete med Turun Seudun för etablering av elektrobränsleanläggning i Finland

Publicerat

den

Avtal skrivs för e-metanol i Nådendal

Elektrobränsle har en spännande framtid. Att med koldioxidfri elektricitet och återvunnen koldioxid kunna tillverka nästan koldioxidneutrala bränslen för exempelvis flyg och fartyg, där man samtidigt inte har samma begränsningar i råvaror som biobränslen har. Kostnaden är dock ännu så länge hög, vilket gör att efterfrågan är låg. Att göra elektrobränsle för flyg har mött motgång i Sverige, senast igår meddelade ST1 och Vattenfall att de pausar sina planer i Västsverige. Samtidigt fortsätter dock flera projekt vad gäller fartygsbränsle längs kusten i norra hälften av Sverige.

Blickar vi till vårt grannland Finland så presenterades idag en helt ny satsning på elektrobränsle. Svenska Liquid Wind och finska Turun Seudun Energiantuotanto (TSE) meddelade idag att en anläggning ska utvecklas i Nådendal vid kraftverket Naantali 4.

E-metanol i Nådendal

Liquid Wind och Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) har ingått ett samförståndsavtal för att tillsammans utveckla en elektrobränsleanläggning i Nådendal, Finland. Anläggningen är planerad att ligga i anslutning till TSE:s lokala kraftverk Naantali 4.

Avtalet innebär början på ett nära samarbete för att genomföra ett av Finlands mest betydelsefulla projekt inom grön vätgas. Projektet syftar till att främja övergången till rent bränsle och stärka den inhemska konkurrenskraften genom att använda befintlig infrastruktur. Elektrobränsleanläggningen planeras ligga i anslutning till TSE:s lokala kraftverk Naantali 4, som kommer att leverera biogen koldioxid och ånga för produktion av e-metanol. Dessutom kommer process- och spillvärmen från Liquid Winds anläggning att användas för fjärrvärme, vilket minskar TSE:s beroende av förbränningsbaserad fjärrvärmeproduktion.

När elektrobränsleanläggningen är i drift kommer den att producera 100 000 ton e-metanol per år tillverkad av grön vätgas och biogen koldioxid (160 000 ton per år). Investeringsbeslut (FID) planeras till 2026 och anläggningen planeras att vara i drift 2029. E-metanol är en mångsidig råvara som kan minska koldioxidutsläpp och ersätta fossila bränslen i sektorer som är svåra att avkarbonisera som sjöfart och flyg.

Liquid Wind är den huvudsakliga projektutvecklaren och har inlett processen för miljökonsekvensbedömning och tillståndsgivning. Dessutom kommer parterna gemensamt att undersöka möjligheterna att säkerställa en tillräcklig tillgång till förnybar el för att producera e-metanol.

Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind, säger:

“Vi är mycket glada över att kunna presentera vårt samarbetsprojekt för elektrobränsleproduktion med TSE. Genom detta avtal kombinerar vi våra företags respektive styrkor för att främja och påskynda den gröna omställningen såväl lokalt som globalt. Lokalt i Nådendal kommer vi att fokusera på Carbon Capture and Utlization (CCU) och återanvändning av koldioxid och spillvärme. Globalt kommer produktionen från denna anläggning att bidra till omställningen från fossila bränslen till koldioxidsnåla elektrobränslen.”

Pertti Sundberg, VD för TSE och Timo Honkanen, VD för Åbo Energi* säger:

“Detta är ett viktigt projekt för oss för att uppnå de klimatmål som våra ägare ställt och för att trygga en konkurrenskraftig förnybar fjärrvärme för Åbo ekonomiska region även i framtiden. Vi gläds åt att TSE är med och främjar konkreta inhemska spetsprojekt inom vätegasekonomin som stödjer framtida energisystem. I och med detta avtal fördjupas vårt samarbete med Liquid Wind och produktionsanläggningen för förnybart bränsle i Nådendal tar ett konkret steg mot produktion.”

Mika Lehtonen, VP, Fortums värme- och kylverksamhet i Finland** säger:

“Vi är glada över att vi tillsammans kan främja detta projekt som ligger i linje med principerna för cirkulär energiekonomi och resurseffektivitet. Liquid Wind är en bra partner för TSE eftersom de har kapacitet att genomföra projekt av denna skala. Denna industriella integration stärker också positionen för Nådendals kraftverk som leverantör av råvaror för metanoltillverkning samtidigt som det fortsätter att producera elektricitet och värme för kunderna i Åboregionen och TSE:s investeringar förblir måttliga.”

Laura Leppänen, Nådendals*** stadsdirektör, säger:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

“Den här betydande investeringen är ett viktigt steg i det forna Neste-hamnområdets gröna omställning, som staden har förbundit sig till. Ansvar och hållbarhet spelar en viktig roll i stadens strategi, liksom vitalitet. Nådendals produktionsanläggning för e-metanol uppfyller båda de här strategiska målsättningarna.”

*Åbo Energi (Turku Energia) äger 43,5% av TSE.

**Fortum Power and Heat äger 53,5% av TSE.

***Naantali äger 3% av TSE.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära