Connect with us

Nyheter

Intresset för handel med griskött ökar i Brasilien

Published

on

Gris i naturen

Gris i BrasilienPå spotmarknaden för gris i Brasilien har priset sedan början av maj börjat öka. I den sydliga delstaten Rio Grande do Sul har priset nått R 2,59 (1,25 USD per kg levande vikt), från R 2,29 exakt en månad sedan. Detta motsvarar en ökning med 13 procent på en månad

Som alltid är det svårt att särskilja de relevanta faktorer som har orsakat denna ökning. Det beror förvisso inte på högre exportvolymer.

Enligt ABIPECS, sammanslutningen av fläskexportföretag, sjönk exporten under april 2013 med 25 procent jämfört med året innan. Under april 2013 uppgick Brasiliens fläskexport till en bruttovolym om 35 618 ton.

Under de första fyra månaderna 2013 uppgick Brasiliens export 156 035 ton, en minskning med nio procent jämfört med 2012. Den totala exporten för 2012 var 565 775 ton, den lägsta volymen sedan 2003. Under rekordåret 2005 exporterade Brasilien 761 000 ton fläskkött, men har sedan dess aldrig varit i närheten av dessa volymer.

Politik kan styra priset på fläskkött

Restriktionerna på export till Ukraina är ett av de skäl som ABIPECS anser ligga bakom den dåliga exporten i april 2013. De brasilianska producenterna är emellertid vana att höra att en viss marknad har stängt, för att sedan upptäcka att den öppnar igen nästa vecka och sedan stänger igen. Orsakerna brukar variera, men i allmänhet rör det sig om protektionism.

Vissa producenter är emellertid mer skeptiska. Brasilien har sedan 2002 då Lula valdes till president styrts av en regering från arbetarpartiet. Efter att Lula omvaldes 2006 lyckades han använda sin popularitet till att hjälpa en okänd medarbetare, Dilma Rousseff, att vinna i valet 2010. Det massiva stödet för arbetarpartiet har köpts, en skandal som har lett till att mer än 30 viktiga politiska figurer dömts av landets Högsta domstol.

Inför presidentvalet 2014 är Brasiliens arbetarparti fast beslutet att stanna vid makten. Billig mat på arbetarnas bord förefaller att vara ett säkert sätt att försäkra sig om väljarnas stöd. Om exporten av fläskkött är låg kan landets produktion istället säljas på den inhemska marknaden till låga priser. Skeptikerna bland landets grisuppfödare ifrågasätter hur mycket arbete brasilianska diplomater egentligen gör när de förhandlar handelsrestriktioner för export av griskött. Om dessa förhandlingar misslyckas kommer det att gynna Brasiliens arbetarparti. Det kan även komma att störa utbudet på den globala marknaden vilket kan resultera i att vi får se hur priserna stiger på denna råvara.

Priserna på majs och sojamjöl har stigit något under den senaste månaden, men inte lika mycket som grispriserna vilket gör att de negativa marginalerna för Brasiliens fläskproducenter har minskat betydligt. Vissa hävdar att de endast får pengarna tillbaka.