Följ oss

Nyheter

Intresset för handel med griskött ökar i Brasilien

Publicerat

den

Gris i naturen

Gris i BrasilienPå spotmarknaden för gris i Brasilien har priset sedan början av maj börjat öka. I den sydliga delstaten Rio Grande do Sul har priset nått R 2,59 (1,25 USD per kg levande vikt), från R 2,29 exakt en månad sedan. Detta motsvarar en ökning med 13 procent på en månad

Som alltid är det svårt att särskilja de relevanta faktorer som har orsakat denna ökning. Det beror förvisso inte på högre exportvolymer.

Enligt ABIPECS, sammanslutningen av fläskexportföretag, sjönk exporten under april 2013 med 25 procent jämfört med året innan. Under april 2013 uppgick Brasiliens fläskexport till en bruttovolym om 35 618 ton.

Under de första fyra månaderna 2013 uppgick Brasiliens export 156 035 ton, en minskning med nio procent jämfört med 2012. Den totala exporten för 2012 var 565 775 ton, den lägsta volymen sedan 2003. Under rekordåret 2005 exporterade Brasilien 761 000 ton fläskkött, men har sedan dess aldrig varit i närheten av dessa volymer.

Politik kan styra priset på fläskkött

Restriktionerna på export till Ukraina är ett av de skäl som ABIPECS anser ligga bakom den dåliga exporten i april 2013. De brasilianska producenterna är emellertid vana att höra att en viss marknad har stängt, för att sedan upptäcka att den öppnar igen nästa vecka och sedan stänger igen. Orsakerna brukar variera, men i allmänhet rör det sig om protektionism.

Vissa producenter är emellertid mer skeptiska. Brasilien har sedan 2002 då Lula valdes till president styrts av en regering från arbetarpartiet. Efter att Lula omvaldes 2006 lyckades han använda sin popularitet till att hjälpa en okänd medarbetare, Dilma Rousseff, att vinna i valet 2010. Det massiva stödet för arbetarpartiet har köpts, en skandal som har lett till att mer än 30 viktiga politiska figurer dömts av landets Högsta domstol.

Inför presidentvalet 2014 är Brasiliens arbetarparti fast beslutet att stanna vid makten. Billig mat på arbetarnas bord förefaller att vara ett säkert sätt att försäkra sig om väljarnas stöd. Om exporten av fläskkött är låg kan landets produktion istället säljas på den inhemska marknaden till låga priser. Skeptikerna bland landets grisuppfödare ifrågasätter hur mycket arbete brasilianska diplomater egentligen gör när de förhandlar handelsrestriktioner för export av griskött. Om dessa förhandlingar misslyckas kommer det att gynna Brasiliens arbetarparti. Det kan även komma att störa utbudet på den globala marknaden vilket kan resultera i att vi får se hur priserna stiger på denna råvara.

Priserna på majs och sojamjöl har stigit något under den senaste månaden, men inte lika mycket som grispriserna vilket gör att de negativa marginalerna för Brasiliens fläskproducenter har minskat betydligt. Vissa hävdar att de endast får pengarna tillbaka.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära