Följ oss

Nyheter

Etanol, renaste råvaran på börsen?

Publicerat

den

Etanol - Produktion, odling och lagring

EtanolproduktionEtanol är en produkt som utvinns ur till exempel socker, majs, trä eller sojabönor. På senare år har intresset för denna produkt ökat så pass mycket att Chicago Board of Trade, CBOT, ett dotterbolag till CME, Chicago Mercantile Exchange, tagit upp etanol till handel.

En kort introduktion

Etanol kallas också för alkohol, och har den kemiska formeln C2H5OH. Etanol, som har en kort kolkedja och löses därför relativt lätt i vatten, är den minst giftiga av alla de envärda alkoholerna. Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit. Framställningen sker genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter, men det förekommer även att viss teknisk sprit för industriellt bruk framställs från petroleum. Etanol används bland annat som motorbränsle, så kallad E85.

Det tros ha varit persiska alkemister, till exempel Geber (721-815) och Al-Razi (864-930), som utvecklade destilleringen och lyckades med att få fram en relativt ren etanol. Tekniken utvecklades under medeltiden och etanol fick ett högt anseende som läkemedel men kom också att användas som konserveringsmedel. Senare kom etanol att användas inom industrin, inom vården och forskning samt i en rad olika drycker. Under senare tid har stor möda lagts på att utveckla etanol till ett alternativ till olja och andra energikällor.

Framställning

Etanol framställs i första hand genom hydratisering av eten eller fermentering av socker. Hydratisering av eten är den primära framställningsmetoden av etanol inom industrin medan fermentering huvudsakligen används för framställning av alkoholhaltiga drycker.
Industriell etanol produceras främst genom syrakatalyserad hydratisering av eten, en relativt billig produkt.

Användningsområden

Etanol används inom industrin under namnet teknisk sprit, bland annat för dess goda egenskaper som lösningsmedel. Utöver detta har industriellt producerad etanol många användningsområden, till exempel används det i vattenbaserade färger, läkemedel, parfymer, rengöringsprodukter, lacker och bläck. I regel är etanol denaturerad, det vill säga det innehåller tillsatta ämnen som framkallar kräkning, smakar och luktar mycket illa, till exempel aceton.

Etanol som bränsle

På samma sätt som bensin används i en förbränningsmotor går det att använda etanol som ett substitut. I dag innehåller så gott som all svensk bensin minst fem procent etanol vilket motsvarar 340.000 kubikmeter årligen.

I USA har flera stater, däribland Kalifornien och New York, krävt att amerikansk bensin skall innehålla 10 % etanol. En översyn av lagstiftningen pågår i ett antal andra stater.

I mindre skala används även en kombination av etanol och bensin med högre etanolandel, så kallad E85. Etanol har högre oktantal och brinner snabbare, men har ett lägre energivärde per liter än bensin.

Etanol innehåller inte svavel eller cykliska kolväten, till exempel bensen, men avgaserna från etanoldrift kan ge upphov till hälsoproblem, särskilt vid låga temperaturer kan utsläppen av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) vara högre än från bensinbilar.

Vad styr priset på etanol?

Etanol är en komplex råvara vars pris styrs av en rad andra råvaror. Först av allt är etanol ett derivat på majs eller socker, varför sockerpriset och majspriset har betydelse för hur etanol prissätts. Dessutom används etanol som ett alternativ till drivmedel varför priset på olja och bensinpriset påverkar etanolpriset. Utöver detta påverka priset på Distillers’ Dried Grain, en biprodukt vid framställning av etanol priset på den förädlade produkten. Distillers’ Dried Grain säljs i huvudsak som djurfoder, vilket gör att även priset på live stock, lean hogs och fjäderfä har en inverkan på hur etanol prissätts.

För att etanoltillverkning skall vara kostnadseffektiv så krävs att producenterna kan finna avsättning för Distillers’ Dried Grain, den biprodukt som uppstår när etanolen tillverkas. Även om Distillers’ Dried Grain är en biprodukt så utgör det en viktig del av etanolekvationen.

För att etanoldestillering skall kunna ske kostnadseffektivt krävs att priset som tillverkaren får för etanolen och Distillers’ Dried Grain överstiger kostnaden för insatsvaran socker eller majs och kostnaden för destilleringen. I teorin är det alltså möjligt för en producent att driva ett destilleri med förlust givet att denne tjänar pengar på att sälja Distillers’ Dried Grain som djufoder på spotmarknaden.

Handel i etanolterminer

Etanolterminer går till leverans varje månad året om. Etanol handlas bland annat på Chicago Board of Trade under tickersymbolen AC och ZC, beroende på om handeln sker på börsgolvet eller elektroniskt. Etanol prissätts i USD och cent per fat, precis som råolja.

Tickerkod och leveransmånad för etanol-terminer

*3 avser årtalet, vilket betyder att tickern ACM3 avser leverans av etanol i juni 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kontraktsstorlek

Ett terminskontrakt etanol på Chicago Board of Trade avser 29.000 gallons.

Tick Value

0,001 USD (0,1¢) per gallon

Daglig prisavvikelse

30 cent per gallon, motsvarande 8.700 USD per kontrakt oavsett leveransmånad med undantag av frontmånaden.

Trading Hours

Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform sker dagligen från 6:30 PM på söndagskväll till 6:00 AM och mellan 9:30 AM och 1:15 PM

Den fysiska handeln i de så kallade handelsgroparna, Open Outcry (Pit Sessions), äger rum mellan 9:30 AM och 1:15 PM Chicago Time på Chicago Board of Trade.

Sista handelsdagen

Handeln upphör den andra affärsdagen efter den sista handelsdagen i leveransmånaden.

Leveranskvalité

Tillåten leveranskvalité på etanol som säljs på termin vid Chicago Board of Trade är denaturerad etanol som den specificeras enligt The American Society for Testing and Materials standard D4806 for Denatured Fuel Ethanol for Blending with Gasolines for Use as Automotive Spark-Ignition Engine Fuel plus California standards.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Iberdrola, en av världens största anhängare av vätgas tvärvänder, vill ha kärnkraft

Publicerat

den

Ignacio Galán, ordförande för Iberdrola

Den spanska energijätten Iberdrola som är stora inom vindkraft har varit en av de globalt största anhängarna av grön vätgas. Nu har man dock kommit till slutsatsen att det inte är vägen framåt. Bolagets ordförande Ignacio Sanchez Galan höll i veckan ett tal där han lyfte fram att vätgas har tappat sitt momentum och att utsikterna nu är osäkra.

Ignacio Sanchez Galan lyfter nu fram att kärnkraft är absolut avgörande för att kunna hålla ljuset tänt när efterfrågan på elektricitet ökar. Baskraften den ger är helt avgörande. Han säger att åtminstone måste nuvarande kärnkraftverk fortsätta drivas. Han säger det med bakgrunden att Spanien har bestämt sig för att fasa ut kärnkraften.

Spanien använder idag stora mängder fossilgas. Viljan att använda dyr vätgas finns inte längre. Landet står nu i princip och väljer mellan fossilgas och kärnkraft som stabil baskraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering

Publicerat

den

Kärnkraftverk från TerraPower

Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.

Storskalig etablering med Sabey Data Centers

I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.

”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”

”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”

”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas

Publicerat

den

Grafit-prov hos Talga i Vittangi

Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.

– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära