Nyheter
Chicagobörsen stänger ned handeln med råvaror

Chicagobörsen stänger ned handeln med råvaror, men det är inte fullt så allvarligt som det verkar. CME Group som äger råvarubörserna CME, CBOT och NYMEX i Chicago och New York, stänger ned större delen av den handel som sker i de så kallade groparna, den så kallade golvhandeln, den 2 juli 2015. Däremot kommer groparna för optionshandeln och för det omåttligt populära terminskontraktet på S&P 500-indexet att vara kvar tillsvidare. Från och med september kommer all golvhandel att samlas i Financial Room i CMEs lokaler vid Jackson och LaSalle i Chicago.
Groparna för terminerna på aktieindex, samt för DJIA ($10)- och NASDAQ 100-optionerna kommer att stängas efter det att kontrakten som har förfallodatum den 19 juni 2015 löpt ut. CME Group säger att företaget har för avsikt att erbjuda platser för de handlare som vill handla elektroniskt efter detta.
En era går mot sitt slut
Att CME, som startade redan 1848, väljer att stänga ned golvhandeln innebär att en era är över. Den intensiva handeln där mäklarna inte hörde vad motparten sade utan var tvungna att kommunicera med handsignaler kommer nu nästan att helt upphöra. Att CME har tagit detta beslut beror på att den terminshandel som sker i groparna numera endast utgör en marginell andel av den totala handeln, cirka 1 procent. Under de senaste två decennierna, sedan CME införde det elektroniska handelssystemet Globex 1992, har handeln migrerat från golven till datorerna. Detta till trots har hundratals handlare valt att fortsätta handla ansikte mot ansikte vid Chicagobörsens olika handelsgropar där de har handlat allt från levande boskap till majs. Faktum är att flera av golvhandlarna har protesterat in i det sista mot att CME ville stänga handeln i groparna, och de gjorde till och med ett misslyckat försök att stämma företaget 2012 i syfte att hindre de nya reglerna från att införas.
Eddie Murphy och apelsinjuicen
Den klassiska filmen ”Trading Places” i vilken Eddie Murphy och Dan Aykroyd utsätts för en komplott när de två delägarna Randolph och Mortimer Duke försöker ta kontroll över marknaden för frusen koncentrerad apelsinjuice spelades till stor del in på ett av de tidigare handelsgolven vid New York Board of Trade. Filmen gav senare även namn till en ny lag, The Eddie Murphy Rule, som behandlar insideraktiviteter på råvarumarknaden. ICE, Intercontinental Exchange, köpte NYBOT, New Yorks äldsta råvarubörs, år 2007 och stängde handelsgolvet 2012.
I dag förekommer golvhandel endast på ett fåtal börser runt om i världen. New York Stock Exchange och dess berömda Wall Street-byggnad är en av de få undantagen i USA, en marknad där större delen av handeln sker elektroniskt. I Europa har LME, London Metal Exchange, det sista kvarvarande handelsgolvet där det sker avslut.
Redan elektroniskt
Möjligheten till fortsatt golvhandel blev ett förhandlingsverktyg 2007 när CME uppköpsbud på New York Board of Trade utmanades av ICE. De råvaruhandlare som lobbade mot ICE fick av CME höra att företaget förstod vikten av golvhandeln, att denna var hjärtat i börsens verksamhet och att den skulle hållas öppen. Till slut kom emellertid tidpunkten när golvhandeln inte gav CME något mervärde utan istället bara kostade företaget pengar.
CMEs beslutet påverkar ett stort antal produkter inklusive kontrakt kopplade till metaller, energi- och jordbruksprodukter.
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
Nyheter
Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.
”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”
Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
-
Nyheter4 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter1 vecka sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras