Följ oss

Nyheter

Chicagobörsen stänger ned handeln med råvaror

Publicerat

den

Chicago Mercantile Exchange

Chicago Mercantile ExchangeChicagobörsen stänger ned handeln med råvaror, men det är inte fullt så allvarligt som det verkar. CME Group som äger råvarubörserna CME, CBOT och NYMEX i Chicago och New York, stänger ned större delen av den handel som sker i de så kallade groparna, den så kallade golvhandeln, den 2 juli 2015. Däremot kommer groparna för optionshandeln och för det omåttligt populära terminskontraktet på S&P 500-indexet att vara kvar tillsvidare. Från och med september kommer all golvhandel att samlas i Financial Room i CMEs lokaler vid Jackson och LaSalle i Chicago.

Groparna för terminerna på aktieindex, samt för DJIA ($10)- och NASDAQ 100-optionerna kommer att stängas efter det att kontrakten som har förfallodatum den 19 juni 2015 löpt ut. CME Group säger att företaget har för avsikt att erbjuda platser för de handlare som vill handla elektroniskt efter detta.

En era går mot sitt slut

Att CME, som startade redan 1848, väljer att stänga ned golvhandeln innebär att en era är över. Den intensiva handeln där mäklarna inte hörde vad motparten sade utan var tvungna att kommunicera med handsignaler kommer nu nästan att helt upphöra. Att CME har tagit detta beslut beror på att den terminshandel som sker i groparna numera endast utgör en marginell andel av den totala handeln, cirka 1 procent. Under de senaste två decennierna, sedan CME införde det elektroniska handelssystemet Globex 1992, har handeln migrerat från golven till datorerna. Detta till trots har hundratals handlare valt att fortsätta handla ansikte mot ansikte vid Chicagobörsens olika handelsgropar där de har handlat allt från levande boskap till majs. Faktum är att flera av golvhandlarna har protesterat in i det sista mot att CME ville stänga handeln i groparna, och de gjorde till och med ett misslyckat försök att stämma företaget 2012 i syfte att hindre de nya reglerna från att införas.

Eddie Murphy och apelsinjuicen

Den klassiska filmen ”Trading Places” i vilken Eddie Murphy och Dan Aykroyd utsätts för en komplott när de två delägarna Randolph och Mortimer Duke försöker ta kontroll över marknaden för frusen koncentrerad apelsinjuice spelades till stor del in på ett av de tidigare handelsgolven vid New York Board of Trade. Filmen gav senare även namn till en ny lag, The Eddie Murphy Rule, som behandlar insideraktiviteter på råvarumarknaden. ICE, Intercontinental Exchange, köpte NYBOT, New Yorks äldsta råvarubörs, år 2007 och stängde handelsgolvet 2012.

I dag förekommer golvhandel endast på ett fåtal börser runt om i världen. New York Stock Exchange och dess berömda Wall Street-byggnad är en av de få undantagen i USA, en marknad där större delen av handeln sker elektroniskt. I Europa har LME, London Metal Exchange, det sista kvarvarande handelsgolvet där det sker avslut.

Redan elektroniskt

Möjligheten till fortsatt golvhandel blev ett förhandlingsverktyg 2007 när CME uppköpsbud på New York Board of Trade utmanades av ICE. De råvaruhandlare som lobbade mot ICE fick av CME höra att företaget förstod vikten av golvhandeln, att denna var hjärtat i börsens verksamhet och att den skulle hållas öppen. Till slut kom emellertid tidpunkten när golvhandeln inte gav CME något mervärde utan istället bara kostade företaget pengar.

CMEs beslutet påverkar ett stort antal produkter inklusive kontrakt kopplade till metaller, energi- och jordbruksprodukter.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära