Vetepriset når högsta nivån på 14 år

Veteterminerna i Chicago steg med sin dagliga gräns på torsdagen. I och med detta nådde vetepriset den högsta nivån på 14 år, och passerade för första gången sedan 2008 11 USD per bushel. Prisuppgången innebar samtidigt en prisuppgång på 32 procent denna vecka. Orsaken till prisuppgången för vete är Rysslands invasion av Ukraina som väcker rädsla om en större störning av spannmålsexporten från Svartahavsregionen.

Vete

Ryssland och Ukraina står tillsammans för 25 procent av den globala veteexporten. Ukraina ensamt svarar för 13 procent av den globala majsexporten, enligt analytiker på RBC Capital.

Det nuvarande kaoset från Svarta havet kommer att vara ”den största utbudschocken för globala spannmålsmarknader under min livstid”, har Scott Irwin, lantbruksekonom vid University of Illinois, twittrat. ” Det har rapporterats att det finns 600 miljoner bushels majs kontrakterade för export som för närvarande är fångade i Ukraina. Och hur är det med produktionen 2022?

Avbrottet verkar vara fördelaktigt för amerikanska leverantörer, med det amerikanska jordbruksdepartementet som rapporterar försäljningen av 337 000 ton amerikansk majs till okända destinationer för leverans under regleringsåret 2021/2022.

Commerzbank-analytiker sa nyligen att kriget mellan Ryssland och Ukraina innebär att ”så mycket som 15 miljoner ton veteexport från Svartahavsregionen kan vara i fara.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top