Connect with us

Nyheter

Kopparpriset når sin högsta nivå någonsin när lagren töms

Published

on

Kopparpriset nådde en rekordhög nivå på fredagen när handlare såg ut att fylla på med rädsla för ytterligare störningar i leveranskedjan.

Oron för försörjningsstörningar, historiskt låga globala lager och kraftigt stigande energikostnader har tänt en eld under basmetaller, övertrumfat oro över de långsiktiga effekterna av Ukraina-invasionen på global tillväxt, stigande räntor i den utvecklade världen och en avmattande ekonomi i Kina.

Kopparplåt

Koppar för leverans i maj steg på Comex i New York, och nådde höga 4,9490 dollar per pound, motsvarande 10 910 per ton. Det betyder att kopparpriset steg med mer än 3 procent jämfört med torsdagens stängning. Basmetallen har ökat med 10 procent sedan den ryska invasionen av Ukraina för drygt en vecka sedan.

Oron för metallförsörjning ökar i takt med sjunkande lager i LME-registrerade lager. Kopparlagren ligger nu på 69 825 ton, vilket är de lägsta nivåerna sedan 2005.

Ryssland är inte en stor kopparaktör, och producerar endast 3,5 procent av världens koppar. Ändå förlängde råvaror sitt massiva rally denna vecka då kriget underblåste rädslan för att försörjningsproblem skulle komma.

Sanktioner mot ryska individer och företag har fått många banker, speditörer och andra företag att sluta arbeta med ryska företag eller varor.

Mager månad i Chile

Chile, ansvarig för mer än en fjärdedel av den globala kopparproduktionen, noterade sin lägsta produktion i januari sedan 2011, visade regeringssiffror på måndagen.

Den chilenska kopparproduktionen förväntas återhämta sig för att registrera en liknande årligt produktion som förra året, enligt presidenten för landets gruvorganisation.

Världens största leverantör såg produktionen falla med 7,5 procent från januari 2021, med lägre malmkvalitet och vattenbrist bland orsakerna. I vissa fall är faktorerna som håller tillbaka produktionen tillfälliga, säger Diego Hernandez, en tidigare vd för Codelco och Antofagasta, som nu leder Sonami.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *