Connect with us

Nyheter

Stor osäkerhet på elmarknaden – från dämpade till mycket höga priser

Published

on

Elledningar

Kriget i Ukraina har såväl mänskliga som ekonomiska konsekvenser. Det påverkar också elmarknaden och elpriset eftersom Ryssland levererar 40 procent av Europas samlade gasbehov och hela 70 procent av den kol Europa behöver för att skapa el. Osäkerheten på marknaden gör att vi kommer få se ännu kraftigare svängningar i elpriset framåt, där de höga pristopparna i nuläget ser ut att bli fler, enligt elbolaget Bixias elprisanalytiker.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Skenande priser på bränslemarknaderna den senaste veckan återskapat de höga pristopparna i Europa som vi såg i december. Rädslan för att de ryska råvaruleveranserna till Europa ska gå mot noll är påtaglig.

– Den absoluta merparten av tiden exporterar vi till kontinenten med följden att vår, i genomsnitt billigare kraft, lämnar landet. I Sverige påverkas främst södra landet (elområde 3 och 4) genom att de närmar sig prisbilden i Tyskland, Holland och Storbritannien där marginalkostnaden för gas för stunden bestämmer elpriset. Vi får helt enkelt fler timmar på dygnet där den europeiska prisbilden påverkar oss. Hur ofta och hur mycket beror på vädret, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Efter en ganska lång period av svajiga och höga elpriser på den nordiska elbörsen NordPool, där toppen nåddes i december 2021, började elpriset falla under januari och februari i år till följd av en relativt mild vinter och mycket vindkraft. Men nu är det en ny situation som präglas av stor osäkerhet.

– Världsmarknaden fick panik i samband med Rysslands invasion av Ukraina förra veckan, och att det då skulle bli svårt med framtida leveranser. Det gjorde att priset på gas och kol har rusat i veckan, något som återspeglar sig i elterminerna för resten av året, säger Johan Sigvardsson.

Hur dyrt kan det bli i närtid?

Eftersom elpriset bestäms av kostnaden för att producera den sista kilowattimmen som behövs i varje enskilt ögonblick betyder det att vårt elpris i Norden kommer att styras av hur mycket förnybar billig kraft vi kan producera. Södra Sverige påverkas av på vilken nivå priset på kontinenten befinner sig. Något nytt prisrekord har vi dock inte fått se ännu och under torsdagen faller bränslepriserna på kol och gas tillbaka.

– Vi går mot varmare och ljusare tider och med det fallande elanvändning både i Sverige och övriga Europa. Den stora mängd solkraft som finns i Tyskland kommer i större omfattning att kunna putta bort de dyrare kraftslagen under våren och sommaren. Mot detta har vi att sommarmånaderna genererar mindre vindkraft samt att både kärnkraft och ledningar har underhållsperioder. Hur dyrt vårt nordiska elpris kan bli som mest beror på vad det för ögonblicket kostar att producera el i Tyskland och hur billigt det kan bli beror på mängden förnybar kraft vi kan producera och vår vattenkraft fungerar som en stark dämpande faktor. Helt säkert är att priset på el kommer att variera kraftigt även i närtid, men det kommer att ta tid innan vi ser en normaliserad prisbild på bränslemarknaderna, säger Johan Sigvardsson.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära