Connect with us

Nyheter

Det stigande oljepriset ökar sannolikheten för en recession

Published

on

Inte varje lågkonjunktur leddes av en 50 procentig ökning av olja men varje 50 procentig ökning av priset på råolja har lett till en recession.

Men uppgången kan faktiskt bli mycket värre än den nuvarande. JP Morgan har nu två scenarier: ett dåligt, ett katastrofalt:

Scenario 1

JPM medger att den omedelbara utbudschocken är så stor att banken tror att oljepriserna måste öka till 120 dollar per fat och stanna där i månader för att stimulera minskad efterfrågan, förutsatt att inga omgående oljevolymer kommer från Iran. Detta kan resultera i en minskad efterfrågan på 1,2 mbd detta år, vilket tar 2022 års oljeförbrukning 0,55 mbd lägre än 2019 års nivåer.

Scenario 2

Det mycket läskigare scenariot är ett där störningar i ryska volymer varar under hela året. I så fall kan Brent-oljepriset avsluta året med 185 USD/fat, vilket sannolikt leder till en massiv minskning av den globala oljeefterfrågan med 3 mbd.

Samtidigt sa IHS Markits vice ordförande Daniel Yergin att världen kan stå på randen av en energikris som konkurrerar med 1970-talet. Rysslands Ukraina-invasion kan ha satt igång en störning på energimarknaden i nivå med stora oljekriser på 1970-talet, sade han. Sanktioner från USA och allierade mot Rysslands finansiella system har stört försäljningen av rysk olja, med banker och köpare som är försiktiga med att gå i konflikt med straffåtgärderna.

Oljepriset och recessioner
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *