Följ oss

Nyheter

USDA spår en lägre apelsinskörd i Florida

Publicerat

den

Apelsiner växer

Apelsiner växerUS Department of Agriculture (USDA) lämnade för cirka två veckor sedan sin första prognos för Floridas apelsinskörd under säsongen 2015/2016. Rapporten visar att USDA tror på en skörd om cirka 80 miljoner lådor, en minskning med 17 procent jämfört med föregående år.

Enligt USDAs beräkningar uppgick den tidiga skörden till cirka 40 miljoner lådor, en minskning jämfört med föregående års siffra på 47,4 miljoner lådor. Skörden av Valenciaapelsiner uppgick även den till 40 miljoner lådor, vilket skall ställas mot de 48,3 miljoner lådor som producerades 2014/2015.

US Department of Agriculture (USDA) rapporterade dessutom de slutliga siffrorna för skörden av apelsiner i Florida 2014/2015 till 96,7 miljoner lådor.

Marknaden har redan förväntat sig en lägre skörd i år än tidigare säsonger, bland annat på grund av Citrus Greening (Huanglongbing, HLB och Gula drakens sjuka), en sjukdom som drabbar citrusodlingarna ibland annat Florida mycket hårt.

Michael W. Sparks, VD för Florida Citrus Mutual, säger att han inte är överraskad av den lägre prognosen, eftersom det i dag är svårare att vara citrusodlare än tidigare, framförallt med tanke på de sjukdomar som drabbat citrusträden. Han fortsätter med att säga att Floridas citrusodlare arbetar med att se till att de befintliga träden förblir produktiva samtidigt som de planterar nya träd för att bygga ut produktionsbasen och bibehålla den befintliga infrastrukturen.

USDA gör oftast sin ursprungliga uppskattning i oktober varje år och reviderar sedan denna prognos månadsvis till slutet av säsongen i juli.

Prognosen för grapefrukt

Prognosen för grapefruktskörden i Florida under säsongen 2015/2016 uppgår till 12,3 miljoner lådor, medan specialfrukter uppgår till 2,2 miljoner lådor.

Hur många kilo apelsiner för att göra juice

För att skapa en enhet om 1,61 gallons (6,1 liter) frozen concentrate orange juice (FCOJ) krävs det en låda om 90 pound, cirka 40 kilogram.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära