Följ oss

Nyheter

USDA reviderar ned apelsinskörden 2018/2019

Publicerat

den

Det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, reviderar ned apelsinskörden för 2018/2019. Detta skedde emellertid utan större uppmärksamhet. Priset på frozen concentrated orange juice (FCOJ)-terminer var i princip oförändrat efter USDAs nedrevidering av skörden med en procent.

Apelsiner växer

Floridas apelsinindustri som tidigare har haft stora problem, bland annat beroende med Citrus Greening, sägs nu återhämta sig stegvis. Samtidigt sägs Brasilien söka sig till Kina för att få avsättning för sin apelsinproduktion. Detta skulle kunna vara ett dåligt tecken för solskensstaten där citrusodlarna redan har problem med minskad försäljning, dåligt väder och andra typer av sjukdomar.

Hemsk utveckling under 2019

Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice har haft en svag utveckling under det första halvåret 2019. Priset på råvaran har fallit med nästan 18 procent. Det har förekommit några mindre periodiska uppåtgående rörelser men apelsinjuicen har inte kunnat finna något momentum. Under det senaste året har priset på apelsinjuice fallit med 33 procent.

Skörden minskade med en procent

Enligt US Department of Agriculture (USDA) minskade Floridas apelsinskörd 2018-2019 med en procent till 71,4 miljoner lådor i juni, från 72,4 miljoner lådor i maj 2019.

Analytiker säger att fallet är relaterat till den sena säsongen för Valenciaapelsinerna som svarade för 41 miljoner lådor. Denna typ av apelsin plockas vanligtvis mellan mars och juni. Den tidiga skörden, som plockas från oktober till mars, uppgick till 30,4 miljoner lådor.

Den månatliga USDA-rapporten framhöll också att 96 % av denna säsongens Valenciaskörd hade plockats. Det framgår också att grapefruktskörden 2019-2020 föll med två procentenheter till 4,51 miljoner. Tangerin- och tangeloskörden 2019-2020 föll en procent till 990 000 lådor.

Samtidigt verkar amerikanska apelsinjuiceförsäljningen negativa utveckling plana ut enligt ny Nielsens-data som samlades in av Florida Department of Citrus. Under den fyra veckorsperiod som slutade den 11 maj, sjönk den amerikanska försäljningen av apelsinjuice bara 0,5 procent till 204,85 miljoner dollar.

Nyligen sade den brasilianska sammanslutningen av citrusodlare (Citrus BR) att dess resa till Kina förra månaden, som ordnades av landets utrikes- och jordbruksministerier, var en framgång. Uppdraget gick ut på att se om Brasilien skulle kunna exportera apelsinjuice till världens näst största ekonomi. Framöver kommer de brasilianska processorerna att sälja sin produkt som bulkfartygslaster istället för tunnor till Kina.

Hur många kilo apelsiner krävs för att göra juice

För att skapa en enhet om 1,61 gallons (6,1 liter) frozen concentrated orange juice (FCOJ) krävs det en låda om 90 pound, cirka 40 kilogram.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset fortsätter att sjunka – halverade priser i april jämfört med 2023

Publicerat

den

elled

Trots en kall vinter med hög efterfrågan landade det genomsnittliga elpriset för första kvartalet i år på 66 öre per kWh, vilket är 30 öre lägre än motsvarande period 2023. Och trenden med låga priser fortsätter under april månad, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

När elprisprognosen för kvartal ett i år, den så kallade elterminen, sattes i slutet av december 2023 förutspåddes ett genomsnittligt pris på 93 öre per kWh. Men trots att delar av Sverige upplevt den kallaste vintern sedan 2013 blev utfallet ändå endast 66 öre per kWh.  

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Halverade elpriser i april

De låga elpriserna ser ut att fortsätta under våren. Prognosen för april är ett genomsnittspris per kilowattimme på runt 40 öre, vilket är mindre än hälften än för ett år sedan då snittkostnaden per kilowattimme landade på 88 öre.   

För personer med timprisavtal kan en viss planering av elkonsumtionen löna sig under april månad. 

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer.  Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Större skillnader mellan norr och syd

Elpriset för april till juni väntas bli 35 öre/kWh för hela Sverige. Men medan skillnaderna i elpris i Sveriges fyra elområden har varit små under kvartal ett kan vi förvänta oss större variationer under andra kvartalet, när snön i norr smälter och den så kallade vårfloden drar i gång.   

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs stigande konsumtion av naturgas

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

USA har under mycket lång tid varit en stor konsument av naturgas. Redan på 1970-talet började man bygga importterminaler för LNG. En andra våg av importterminaler byggdes under andra halvan av 00-talet, men togs aldrig i bruk utan började efter ett tag att byggas om till exportterminaler. För då hade entreprenörer i USA lärt sig att kombinera hydraulisk spräckning och horisontell borrning, vilket ledde till en makalöst stor inhemsk produktion. Idag är USA inte bara världens största LNG-exportör, man har dessutom enormt låga inhemska gaspriser.

Nedan är en graf över USA:s konsumtion av naturgas. När man behövde börja importera så slutade konsumtionen att öka, för att sedan ta fart igen när man åter hade en riklig inhemsk tillgång.

Graf över USA:s konsumtion av naturgas sedan slutet av 1940-talet till idag.
Konsumtion av naturgas i USA. Grafik från Global LNG Hub.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaomarknaden är extrem för tillfället

Publicerat

den

Kakaofrukt

Dåligt väder och skördesjukdomar i Västafrika har påverkat redan åldrande kakaoträd och decimerat skördarna. Elfenbenskusten, världens största kakaoproducent, räknar nu med att produktionen kommer att sjunka med cirka 25 procent den här säsongen. I grannlandet Ghana, som är den näst största kakaoodlaren, kommer produktionen att minska med 35 procent jämfört med förra säsongen. I båda länderna råder det brist på kakao i bearbetningsanläggningarna och vissa riskerar att stängas ned. Barry Callebaut, världens största chokladtillverkare, förväntar sig att det globala underskottet kommer att fortsätta medan tillverkarna Hershey och Cadbury har varnat för högre priser för konsumenterna, när chokladtillverkare söker efter kakao. Kostnaden för bönor har mer än fördubblats på mindre än tre månader. I mars steg terminspriserna på kakao till över 10 000 dollar per ton för första gången.

Steve Wateridge på Tropical Research Service säger att vi de kommande 12 månaderna kommer att se priserna på chokladkonfektyr öka betydligt mer i förhållande till andra snacks som är konfektyrens främsta konkurrenter, och det kommer att leda till ett förändrat konsumentbeteende. Han säger att han har arbetat med kakao i 40 år och att han aldrig sett något liknande.

Ändå har bönderna kämpat för att dra nytta av dessa rekordpriser, även efter att ha fått ett avtal om högre ersättning. Det beror på att västafrikanska odlare betalas fasta priser på grund av en sträng statlig reglering. Inte heller bönerna i Elfenbenskusten och Ghana kommer inte att gynnas eftersom de säljer större delen av sin skörd ett år innan skörden börjar. De skulle potentiellt kunna sälja till priser på spotmarknaden, men de har slut på lager mitt i den ökande efterfrågan.

Europeiska unionens nya regler förbjuder import av bönor som odlats på avskogad mark vilket också riskerar att begränsa produktionen ännu mer. Allt detta innebär att en härdsmälta på chokladmarknaden kan vara nära förestående. Om det inte sker långsiktiga strukturella förändringar.

Bloomberg rapporterar om kakaomarknaden
Fortsätt läsa

Populära