Följ oss

Nyheter

Apelsinjuice-terminer slog rekord efter att stormar drabbat Florida

Publicerat

den

Apelsiner som ska bli apelsinjuice

Den totala produktionen av apelsinjuice i USA är den lägsta på över 100 år, säger Matthew Joyner, vd för Florida Citrus Mutual, en branschorganisation som representerar nästan 2 000 odlare. ”För drygt 20 år sedan producerade vi 240 miljoner lådor, nu avslutar vi den här säsongen på knappt 18 miljoner lådor.”

Minskade leveranser innebar att Intercontinental Exchanges terminsriktmärke för frusen koncentrerad apelsinjuice (FCOJ) nyligen handlades till 3,00 USD per pound. Det priset skall jämföras med att apelsinjuicen handlades till 1,76 USD för tolv månader sedan. 

Sedan det introducerades 1966 har FCOJ-kontraktet gjort det möjligt för branschaktörer att skydda sig mot marknadsvolatilitet genom att köpa och sälja kontrakt på upp till 15 000 pound koncentrerad apelsinjuice till ett förutbestämt datum och pris. Minneapolis Grain Exchange lanserade en motsvarighet till äppeljuice 2012 men det lockade inte tillräckligt många aktörer och stängdes sex år senare.

Varför har apelsinskörden minskat så kraftigt? 

Mer än 90 procent av det amerikanska utbudet av apelsinjuice kommer från Florida. Denna delstat drabbades av en destruktiv orkan i början av skörden i september förra året vilket följdes av kallt väder tre månader senare. Citrus greening är en sjukdom som sprids av savsugande psyllidinsekter som gör enligt US Department of Agriculture frukten från infekterade träd grön, missformad och bitter. Citrus greening har eroderat produktionen av apelsinjuice sedan den först upptäcktes i USA 2005. Sjukdomen har också blivit allt vanligare i Brasilien, världens största leverantör.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära