Connect with us

Nyheter

Minneapolis Grain Exchange, marknaden för vårvete och äppeljuice

Published

on

Mäklare på råvarubörsen1881 grundades Minneapolis Grain Exchange (MGEX) i Minneapolis, Minnesota med syfte att erbjuda de lokala jordbrukarna en marknadsplats som erbjöd en rättvis prissättning på produkter som vete, havre och majs. Verksamheten hette då Minneapolis Chamber of Commerce.

Redan sedan starten 1881 har MGEX varit huvudmarknaden för handeln i Hard Red Spring Wheat, och har sedan 1883 erbjudit såväl options- som terminskontrakt på denna råvara. Hard Red Spring Wheat används bland annat i bagels, pizzor, högkvalitativt bröd och flingor, och vissa nudlar och kakor. Hard Red Spring Wheat odlas främst på USAs norra slätter, det område som kallas för Northern Plains, och den kanadensiska prärien. Börsen tog sitt nuvarande namn, Minneapolis Grain Exchange, år 1947, men är i dag mest känd under namnet MGEX.

Den 19 december 2008 upphörde Minneapolis Grain Exchange med golvhandeln men fortsatte den dagliga verksamheten genom CME Global, Chicagobörsens elektroniska handelsplattform. Idag sker all handel i HRSW-terminer uteslutande elektroniskt.

Verksamheten utökas

Än i dag är det options- och terminshandeln i Hard Red Spring Wheat som är MGEXs flaggskepp. Under 2011 kommunicerade ledningen för börsen att den ansåg att tiden var mogen för att starta handel i options- och terminskontrakt på frusen koncentrerad äppeljuice, en råvara som tidigare handlats med hjälp av så kallade forward-kontrakt. Denna handel beräknas starta den 13 augusti 2012.

MGEX erbjuder även fem stycken kontantavräknade indexprodukter baserade på jordbruksprodukter, Hard Red Spring Wheat Index (HRSI), Hard Red Winter Wheat Index (HRWI), Soft Red Winter Wheat Index (SRWI), National Corn Index (NCI) och National Soybean Index (NSI).

Data ger indexprodukter

MGEX har ett exklusivt avtal med Telvent DTN, tidigare kallat Data Transmission Network, ett Omahabaserat företag som erbjuder elektronisk information, om att erbjuda detta företags jordbruksdata och meterologiska data, vilket MGEX även använt för att utveckla indexprodukter.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära