Connect with us

Nyheter

Floridas apelsinproduktion minskar när USA återvänder till juice

Published

on

Apelsiner

Det ser inte ut som ett bra år för Amerikansk apelsinjuice. Floridas berömda apelsinlundar minskar produktionen på grund av ogynnsamt väder och en dödlig sjukdom. Floridas apelsinodlingar beräknas bära en av de minsta skördarna på decennier, enligt nya statliga data. Allt detta i en tid då hemmalivet under pandemin har gjort att amerikaner väljer att dricka allt mer fruktjuice. Även om det är dåliga nyheter för citrusälskare, kan det hotande utbudsunderskottet locka fler investerare och lyfta terminspriserna för apelsinjuice.

Apelsin

Floridas apelsinproduktion kommer bara att vara 54 miljoner lådor 2020-21. Det är en minskning från 56 miljoner från förra månadens prognos och en minskning med 20 % från ett år tidigare, sade USDA på tisdagen. Det kommer att vara den minsta skörden sedan 2017 och den näst minsta sedan 1947.

Planteringar har också minskat kraftigt. Den totala citrusarealen förra året sjönk till rekordlåga siffra enligt en statliga data som började 1966. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice har stigit cirka 30 procent under det senaste året.

Citrus green

Myndighet har sagt att stora volymer av frukten släppte från träden på grund av en sjukdom som plågat industrin i flera år, kallad citrus greening.

Vädret har inte heller kommit överens med Floridas apelsinträd. Vissa lundar skadades av brist på regn förra året, medan andra återhämtar sig från rotskador orsakade av stormfloder de senaste åren.

Grödans elände i Florida förvärrar en global försörjningskris, då både Mexiko och världsproducenten Brasilien producerar mindre citrusfrukter. Under tiden har apelsinjuice sett en renässans i USA delvis tack vare Covid-19-pandemin från Kina. Försäljningen av fruktjuicen har minskat i flera år, undviken av konsumenter som vill ta bort socker från sina dieter. Coronaviruset och det hemmaliv som många amerikaner har tvingats anta har förändrat det.

Med hälsa och komfort högst upp i åtanke är C-vitamin åter tilltalande och juicen köps huvudsakligen i livsmedelsbutiker.

Under säsongen som började den 1 oktober steg den amerikanska detaljhandelsförsäljningen av drycken med 10 procent från ett år tidigare till 95,2 miljoner gallons, enligt Nielsen-data. Även efter att ha ökat förra året för första gången sedan 2013 är landets årliga sammanlagda konsumtion ungefär hälften av vad det var för två decennier sedan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära