Följ oss

Nyheter

Floridas apelsinproduktion minskar när USA återvänder till juice

Publicerat

den

Apelsiner

Det ser inte ut som ett bra år för Amerikansk apelsinjuice. Floridas berömda apelsinlundar minskar produktionen på grund av ogynnsamt väder och en dödlig sjukdom. Floridas apelsinodlingar beräknas bära en av de minsta skördarna på decennier, enligt nya statliga data. Allt detta i en tid då hemmalivet under pandemin har gjort att amerikaner väljer att dricka allt mer fruktjuice. Även om det är dåliga nyheter för citrusälskare, kan det hotande utbudsunderskottet locka fler investerare och lyfta terminspriserna för apelsinjuice.

Apelsin

Floridas apelsinproduktion kommer bara att vara 54 miljoner lådor 2020-21. Det är en minskning från 56 miljoner från förra månadens prognos och en minskning med 20 % från ett år tidigare, sade USDA på tisdagen. Det kommer att vara den minsta skörden sedan 2017 och den näst minsta sedan 1947.

Planteringar har också minskat kraftigt. Den totala citrusarealen förra året sjönk till rekordlåga siffra enligt en statliga data som började 1966. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice har stigit cirka 30 procent under det senaste året.

Citrus green

Myndighet har sagt att stora volymer av frukten släppte från träden på grund av en sjukdom som plågat industrin i flera år, kallad citrus greening.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vädret har inte heller kommit överens med Floridas apelsinträd. Vissa lundar skadades av brist på regn förra året, medan andra återhämtar sig från rotskador orsakade av stormfloder de senaste åren.

Grödans elände i Florida förvärrar en global försörjningskris, då både Mexiko och världsproducenten Brasilien producerar mindre citrusfrukter. Under tiden har apelsinjuice sett en renässans i USA delvis tack vare Covid-19-pandemin från Kina. Försäljningen av fruktjuicen har minskat i flera år, undviken av konsumenter som vill ta bort socker från sina dieter. Coronaviruset och det hemmaliv som många amerikaner har tvingats anta har förändrat det.

Med hälsa och komfort högst upp i åtanke är C-vitamin åter tilltalande och juicen köps huvudsakligen i livsmedelsbutiker.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Under säsongen som började den 1 oktober steg den amerikanska detaljhandelsförsäljningen av drycken med 10 procent från ett år tidigare till 95,2 miljoner gallons, enligt Nielsen-data. Även efter att ha ökat förra året för första gången sedan 2013 är landets årliga sammanlagda konsumtion ungefär hälften av vad det var för två decennier sedan.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära