Floridas apelsinproduktion minskar när USA återvänder till juice

Det ser inte ut som ett bra år för Amerikansk apelsinjuice. Floridas berömda apelsinlundar minskar produktionen på grund av ogynnsamt väder och en dödlig sjukdom. Floridas apelsinodlingar beräknas bära en av de minsta skördarna på decennier, enligt nya statliga data. Allt detta i en tid då hemmalivet under pandemin har gjort att amerikaner väljer att dricka allt mer fruktjuice. Även om det är dåliga nyheter för citrusälskare, kan det hotande utbudsunderskottet locka fler investerare och lyfta terminspriserna för apelsinjuice.

Apelsin

Floridas apelsinproduktion kommer bara att vara 54 miljoner lådor 2020-21. Det är en minskning från 56 miljoner från förra månadens prognos och en minskning med 20 % från ett år tidigare, sade USDA på tisdagen. Det kommer att vara den minsta skörden sedan 2017 och den näst minsta sedan 1947.

Planteringar har också minskat kraftigt. Den totala citrusarealen förra året sjönk till rekordlåga siffra enligt en statliga data som började 1966. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice har stigit cirka 30 procent under det senaste året.

Citrus green

Myndighet har sagt att stora volymer av frukten släppte från träden på grund av en sjukdom som plågat industrin i flera år, kallad citrus greening.

Vädret har inte heller kommit överens med Floridas apelsinträd. Vissa lundar skadades av brist på regn förra året, medan andra återhämtar sig från rotskador orsakade av stormfloder de senaste åren.

Grödans elände i Florida förvärrar en global försörjningskris, då både Mexiko och världsproducenten Brasilien producerar mindre citrusfrukter. Under tiden har apelsinjuice sett en renässans i USA delvis tack vare Covid-19-pandemin från Kina. Försäljningen av fruktjuicen har minskat i flera år, undviken av konsumenter som vill ta bort socker från sina dieter. Coronaviruset och det hemmaliv som många amerikaner har tvingats anta har förändrat det.

Med hälsa och komfort högst upp i åtanke är C-vitamin åter tilltalande och juicen köps huvudsakligen i livsmedelsbutiker.

Under säsongen som började den 1 oktober steg den amerikanska detaljhandelsförsäljningen av drycken med 10 procent från ett år tidigare till 95,2 miljoner gallons, enligt Nielsen-data. Även efter att ha ökat förra året för första gången sedan 2013 är landets årliga sammanlagda konsumtion ungefär hälften av vad det var för två decennier sedan.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top