Connect with us

Nyheter

Floridas apelsinproduktion minskar när USA återvänder till juice

Published

on

Apelsiner

Det ser inte ut som ett bra år för Amerikansk apelsinjuice. Floridas berömda apelsinlundar minskar produktionen på grund av ogynnsamt väder och en dödlig sjukdom. Floridas apelsinodlingar beräknas bära en av de minsta skördarna på decennier, enligt nya statliga data. Allt detta i en tid då hemmalivet under pandemin har gjort att amerikaner väljer att dricka allt mer fruktjuice. Även om det är dåliga nyheter för citrusälskare, kan det hotande utbudsunderskottet locka fler investerare och lyfta terminspriserna för apelsinjuice.

Apelsin

Floridas apelsinproduktion kommer bara att vara 54 miljoner lådor 2020-21. Det är en minskning från 56 miljoner från förra månadens prognos och en minskning med 20 % från ett år tidigare, sade USDA på tisdagen. Det kommer att vara den minsta skörden sedan 2017 och den näst minsta sedan 1947.

Planteringar har också minskat kraftigt. Den totala citrusarealen förra året sjönk till rekordlåga siffra enligt en statliga data som började 1966. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice har stigit cirka 30 procent under det senaste året.

Citrus green

Myndighet har sagt att stora volymer av frukten släppte från träden på grund av en sjukdom som plågat industrin i flera år, kallad citrus greening.

Vädret har inte heller kommit överens med Floridas apelsinträd. Vissa lundar skadades av brist på regn förra året, medan andra återhämtar sig från rotskador orsakade av stormfloder de senaste åren.

Grödans elände i Florida förvärrar en global försörjningskris, då både Mexiko och världsproducenten Brasilien producerar mindre citrusfrukter. Under tiden har apelsinjuice sett en renässans i USA delvis tack vare Covid-19-pandemin från Kina. Försäljningen av fruktjuicen har minskat i flera år, undviken av konsumenter som vill ta bort socker från sina dieter. Coronaviruset och det hemmaliv som många amerikaner har tvingats anta har förändrat det.

Med hälsa och komfort högst upp i åtanke är C-vitamin åter tilltalande och juicen köps huvudsakligen i livsmedelsbutiker.

Under säsongen som började den 1 oktober steg den amerikanska detaljhandelsförsäljningen av drycken med 10 procent från ett år tidigare till 95,2 miljoner gallons, enligt Nielsen-data. Även efter att ha ökat förra året för första gången sedan 2013 är landets årliga sammanlagda konsumtion ungefär hälften av vad det var för två decennier sedan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära